Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

ERASMUS+: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΕΞΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τοποθέτηση στην Ισλανδία έξι (06) εκπαιδευτικών του σχολείου μας στο Ρέικιαβικ. 

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1 SCH (Σχολική Εκπαίδευση) με τίτλο «Imagine a world where every student can embrace their full potential», πραγματοποιήθηκε από τις 18-03-23 έως τις 26-03-23 η πρώτη (α΄ ροή) της κινητικότητας των εκπαιδευτικών του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου στην Ισλανδία. Ενώ η δεύτερη (β΄ ροή) προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2023 στο Βερολίνο. 

Η επιμόρφωση υλοποιήθηκε με δύο (02) φορείς υποδοχής την InterCultural Iceland και το Διεθνές Κέντρο Vigdís UNESCO:

Η InterCultural Iceland είναι μια μη κερδοσκοπική κοινοπραξία που αναπτύσσει καινοτόμες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα διεπιστημονικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων κατάρτισης σε εκπαιδευτικούς. 


Σε αυτόν οργανισμό επιμόρφωσης παρακολούθησαν το πρόγραμμα έξι (06) ημερών με τίτλο "Diverse Society – Diverse Classroom. Student’s diversity benefitting social diversity Special focus on key competences and cooperative learning in multicultural/diverse groups". 

Το πρόγραμμα εστίαζε στην ενεργητική μάθηση μέσω της εφαρμογής τεχνικών δημιουργικής συνεργατικής μάθησης. Επιπλέον, θα διερευνήθηκαν ποικίλες δημιουργικές μέθοδοι αξιολόγησης ώστε οι συμμετέχοντες να καταστούν ικανοί να αναπτύσσουν συγκεκριμένο υλικό κατάλληλο για χρήση στις δικές τους τάξεις.


Οι επωφελούμενοι εκπαιδευτικοί εξέτασαν τεχνικές διαχείρισης της τάξης και εξασκήθηκαν σε παραγωγικούς τρόπους αντιμετώπισης της διαφορετικότητας των μαθητών μέσα στη σχολική τάξη. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θέματα αυτά στη χώρα τους και να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές με εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες την Ισπανία, την Γερμανία, την Πορτογαλία, την Αυστρία, την Ρουμανία, το Βέλγιο και την Δανία.

Το τμήμα αποτελούνταν από 19 εκπαιδευτικούς εκ των οποίων οι έξι (06) ήταν καθηγητές του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου. 



Το Vigdís International Centre for Multilingualism and Intercultural Understanding (Διεθνές Κέντρο για την Πολυγλωσσία και τη Διαπολιτισμική Κατανόηση) που εδρεύει στο Veröld - House of Vigdís, το κέντρο λειτουργεί υπό την αιγίδα της UNESCO, του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και είναι συνδεδεμένο με το Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών Vigdís Finnbogadóttir στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας του Ρέικιαβκ.

Η επιμόρφωση έλαβε χώρα την Παρασκευή 24-03-23 στις 17:00 από την κα Sofiya Zahova, την Διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Vigdís


Η Vigdís Finnbogadóttir, το όνομα της οποίας φέρει το Κέντρο, είναι η 4η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ισλανδίας από το 1980 μέχρι το 1996 και υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ισλανδίας και της Ευρώπης. Η κα Finnbogadóttir έτυχε εκείνο το απόγευμα να βρίσκεται στο Κέντρο. 

Η ενημέρωση στο Διεθνές Κέντρο Vigdís ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Αφορούσε δε αποκλειστικά τους έξι (06) εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, αφού η δραστηριότητα κλείστηκε από το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου. 

Αρχικά ξεναγηθήκαμε στο The Living Language Lab του Διεθνούς Κέντρου Vigdís που αποτελεί μια διαδραστική έκθεση για τις γλώσσες . Η έκθεση αυτή είναι μια από τις συνεισφορές του Κέντρου στη Διεθνή Δεκαετία των Ιθαγενών Γλωσσών, που ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για την περίοδο 2022-2032.


Στο Living Language Lab ξεναγούνται μαθητικές ομάδες 12-19 ετών τους μήνες Ιανουάριο-Μάιο και Σεπτέμβριο-Νοέμβριο.


Η κα Sofiya Zahova ανέλυσε τους κύριους στόχους του Κέντρου οι οποίοισχετίζονται άμεσα με τους στόχους του σχεδίου μας, οι οποίοι είναι:
  • Να προωθεί την πολυγλωσσία για την περαιτέρω κατανόηση, ανταλλαγή και σεβασμό μεταξύ των  πολιτισμών και των εθνών·
  • Να ευαισθητοποιεί για τη σημασία της γλώσσας ως βασικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας·
  • Να προωθεί την έρευνα και την εκπαίδευση σε ξένες γλώσσες και πολιτισμούς.
  • Να υποστηρίζει και να προωθεί την έρευνα για τις μητρικές γλώσσες, θεωρώντας τις ως βασικό στοιχείο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό και την ιστορία της Ισλανδίας και επισκέφθηκαν τοποθεσίες, μουσεία και μνημεία.

Η διάχυση αποτελεσμάτων της α΄ροής του προγράμματος θα λάβει χώρα στις παρακάτω προγραμματισμένες εκδηλώσεις: 
  • την Πέμπτη 06-04-23 το πρωί, στην αίθουσα πολλαπλών του 1ου Γυμνασίου Εχεδώρου (Σίνδος) θα συμμετάσχουμε στην ημερίδα διάχυσης του προγράμματος Erasmus+ (σχολική εκπαίδευση) με τίτλο: "Music and Gamification: Teaching Roma nearby its emblematic former concentration camp" και κωδικό 2022-1-EL01-KA122-SCH-000074423 👉click here
  • την Δευτέρα 08-05-23 στην εκδήλωση της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Θεσσαλονίκης «Συζητάμε για την Ευρώπη» με σταντ στην αίθουσα πολλαπλών των ΕΠΑΛ Ευόσμου 👉click here
  • την Παρασκευή 12-05-23 στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου σε ειδική ημερίδα που θα διοργανώσουμε με τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου για το πρόγραμμα Erasmus αλλά και της επίσημης ανακοίνωσης της λειτουργίας Τμήματος Ένταξης στο σχολείο μας 👉click here
Οι επωφελούμενοι εκπαιδευτικοί της α΄ροής ήταν ο κ.Γιάννης Βιόπουλος, ο κ.Λευτέρης Ναθαναηλίδης, η κα Σάρρα Σεβαστιάδου, η κα Τίνα Μπεγγλή, η κα Αγγελική Καραματσούκη και η κα Κατερίνα Αποστολίδου. 

Ακολουθούν βίντεο και φωτογραφίες από την κινητικότητα