Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ


Την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 το πρωί, στην αίθουσα πολλαπλών του 1ου Γυμνασίου Εχεδώρου (Σίνδος) πραγματοποιήθηκε η ημερίδα διάχυσης του προγράμματος Erasmus+ (σχολική εκπαίδευση) με τίτλο: "Music and Gamification: Teaching Roma nearby its emblematic former concentration camp" και κωδικό 2022-1-EL01-KA122-SCH-000074423.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η διάχυση των αποτελεσμάτων του σχεδίου στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου αλλά και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των όμορων σχολικών μονάδων.

Ο Διευθυντής κ.Χρήστος Μπαμπάτσκος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους εστίασε στην ξεχωριστή σημασία της δράσης αυτής μέσα στο γενικό πλαίσιο των πρωτοβουλιών του σχολείου. Πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στην ενίσχυση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης ώστε το Γυμνάσιο Σίνδου να μπορεί να μεριμνά και να παρέχει ευκαιρίες μάθησης σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά.

Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε και στην συνεργασία του σχολείου με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κατά την φάση προετοιμασίας του σχεδίου οι εκπαιδευτικοί του επιμορφώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του "Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία" 👉 κάντε click εδώ

 

Έκλεισε την ομιλία του με τις θερμές ευχαριστίες του προς το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για την αμέριστη βοήθεια του στην πρώτη αυτή εμπλοκή του σχολείου στα ευρωπαϊκά προγράμματα. 

ο κ.Χρήστος Μπαμπάτσικος
Η κα Σωτηρία Ιωαννίδου Φιλόλογος και Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων αναφέρθηκε στην ταυτότητα του σχεδίου, του οποίου ο τίτλος του στα ελληνικά είναι Μουσική και Παιγνιοποίηση : Διδάσκοντας τους Ρομά κοντά στο εμβληματικό πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσής τους κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο

Όπου με τον όρο Παιγνιοποίηση νοείται η διαδικασία κατά την οποία αρχές ή στοιχεία του παιχνιδιού εφαρμόζονται στην εκπαιδευτική διαδικασία και γίνεται η οφειλόμενη υπενθύμιση του ειδικού καταυλισμού εκτόπισης των Ρομά της Θεσσαλονίκης στις ελώδεις τότε περιοχές της Σίνδου. 👉 κάντε click εδώ για να παρακολουθήσετε την εισήγηση 

η κα Σωτηρία Ιωαννίδου
Ο κ.Χαράλαμπος Τσανίδης Μαθηματικός παρουσίασε το επιμορφωτικό πρόγραμμα της φάσης τοποθέτησης στην Ισπανία που αφορούσε στις πολιτικές και στις πρακτικές που εφαρμόζονται στην Βαρκελώνη για την ομαλή ένταξη των Ρομά στα σχολεία. 👉 κάντε click εδώ για να παρακολουθήσετε την εισήγηση 

ο κ.Χαράλαμπος Τσανίδης 
Η κα Ιωάννα Λίτσιου Φιλόλογος και διδάσκουσα στα Τμήματα Υποδοχής του σχολείου παρουσίασε τα ιδιαίτερα μαθησιακά χαρακτηριστικά των Ρομά. 

Yπογράμμισε τον θετικό αντίκτυπο που είχε το πρόγραμμα στην ίδια την μαθησιακή διαδικασία του σχολείου λόγω της μεταφοράς των εμπειριών των επιμορφωμένων στην Ισπανία εκπαιδευτικών. Κάτι που επιτεύχθηκε μετά από ενδοσχολική επιμόρφωση που έλαβε χώρα μετά την επιστροφή στο Γυμνάσιο Σίνδου. 👉 κάντε click εδώ για να παρακολουθήσετε την εισήγηση

η κα Ιωάννα Λίτσιου
Η κα Μαρίνα Ντάλη Φιλόλογος παρουσίασε την ιστορία και τον πολιτισμό της Βαρκελώνης μέσα από τις πολιτιστικές δραστηριότητες των συμμετεχόντων.  👉 κάντε click εδώ για να παρακολουθήσετε την εισήγηση

η κα Μαρίνα Ντάλη
Η κα Ξανθίππη Πασσιά Φιλόλογος ανέλαβε να παρουσιάσει τα παραδοτέα των συμμετεχόντων. Με βάση την εγκεκριμένη πρόταση ο κάθε επωφελούμενος κατέθεσε ένα σενάριο μαθήματος με βάση τις τεχνικές στις οποίες ασκήθηκε στην Βαρκελώνη. 

Τα έξι (06) αυτά διδακτικά σενάρια θα αποτελούν στοιχείο βιωσιμότητας του σχεδίου διότι θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του σχολείου. 

οι επωφελούμενοι του σχεδίου
ο κ.Μπαμπάτσικος Χρήστος Χημικός και Διευθυντής,
η κα Κεσίδου Ευθυμία Νομικός και Υποδιευθύντρια
η κα Ιωαννίδου Σωτηρία, η κα Ντάλη Μαρίνα Φιλόλογος, η κα Πασσιά Ξανθίππη Φιλόλογος
και ο κ.Τσανίδης Χαράλαμπος Μαθηματικός
Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ο κ.Μπαμπάτσικος έδωσε τον λόγο στους παρευρισκόμενους. Όσοι πήραν τον λόγο έδωσαν τα θερμά τους συγχαρητήρια στο Γυμνάσιο Σίνδου για την άρτια οργάνωση της ημερίδας και εστίασαν στα εκπαιδευτικά οφέλη που προκύπτουν για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα από την εμπλοκή των σχολικών μονάδων τόσο σε σχέδια κινητικότητας και όσο και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στον τομέα της σχολικής αλλά και της επαγγελματικής εκπαίδευσης. 

Τέλος ο κ.Μπαμπάτσικος ευχαρίστησε τους Υποδιευθυντές του σχολείου κα Ευθυμία Κεσίδου και κ.Δημήτρη Κούρκουλο καθώς και τον κ.Ιορδάνη Ρουμελιώτη για την καλλιτεχνική διαμόρφωση του χώρου και των ανακοινώσεων της ημερίδας κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους σε μια μικρή δεξίωση με πλούσιο μπουφέ.
 
Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε η φάση διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος του Δήμου Δέλτα κ.Γιάννης Ιωαννίδης, ο Αντιδήμαρχος κ.Γιώργος Κυριακίδης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.Αντώνης Αντωνιάδης, ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σίνδου κ.Μωυσής Τσιρίδης, η Διευθύντρια του 1ου ΕΠΑΛ Σίνδου κα Αντιγόνη Σαββίδου, ο Υποδιευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Σίνδου κ.Σταμάτης Αγγελίδης, ο Υποδιευθυντής του ΕΚ Σίνδου κ.Ευτύχης Γλαμπεδάκης.

Στην ημερίδα επίσης συμμετείχαν και οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου κ.Γιάννης Βιόπουλος Μηχανολόγος Μηχανικός και Διευθυντής του σχολείου και οι καθηγήτριες κα Αγγελική Καραματσούκη Νοσηλευτικής και η κα Τίνα Μπεγγλή Αγγλικών διότι την φετινή χρονιά υλοποιούν συναφές πρόγραμμα Erasmus+ (σχολική εκπαίδευση) με τίτλο: "Imagine a world where every student can embrace their full pontential" και κωδικό 2022-1-EL01-KA122-SCH-000076609.

ο Δήμαρχος κ.Γιάννης Ιωαννίδης
και ο Πρόεδρος της Σχολ. Επιτροπής Δ.Ε. κ.Αντώνης Αντωνιάδης
ο Αντιδήμαρχος κ.Γιώργος Κυριακίδης
ο κ.Μωυσής Τσιρίδης και ο κ.Σταμάτης Αγγελίδης

η κα Αγγελική Καραματσούκη
ο κ.Μωυσής Τσιρίδης, ο κ.Γιώργος Κυριακίδης και ο κ.Γιάννης Βιόπουλος