Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

ERASMUS+: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΞΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τοποθέτηση στην Γερμανία έξι (06) εκπαιδευτικών του σχολείου μας.

Οι οποίοι παρακολούθησαν στο Βερολίνο το σεμινάριο «Conflict management, emotional intelligence and bullying prevention» από τις 07-08-23 έως τις 12-08-23 στο πλαίσιο του Erasmus+ ΚΑ1 sch (σχολική έκπαίδευση) με τίτλο «Imagine a world where every student can embrace their full potential» που υλοποιεί το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου. 

Ήταν η δεύτερη (β΄) ροή του σχεδίου μας αφού η πρώτη (α΄) πραγματοποιήθηκε από τις 18-03-23 έως τις 26-03-23 στην Ισλανδία, στο Ρέικιαβικ.

Στην τελευταία αυτή ροή εστιάσαμε στον σχολικό εκφοβισμό (bullying) ο οποίος επηρεάζει  απολύτως αρνητικά τους μαθητές και τις μαθήτριες κάθε ηλικίας, οποιουδήποτε κοινωνικού υπόβαθρου και δημογραφικών στοιχείων. Ο εκφοβισμός, γενικότερα, δεν εμφανίζεται μονάχα στα σχολεία, ως σχολικός, αλλά και στους χώρους ψυχαγωγίας και εργασίας επιδρώντας αρνητικά στην ψυχική και σωματική των νέων. 

Οι επωφελούμενοι εκπαιδευτικοί εξέτασαν τρόπους ομαλής ένταξης των παιδιών με ειδικές ανάγκες, με μαθησιακά προβλήματα και διαφορετικές κοινωνικές προελεύσεις και εξασκήθηκαν σε καινοτόμους μεθόδους προώθησης της ομαδικής εργασίας, της συνεργασίας και της ανάπτυξης της αίσθησης του «ανήκειν». 

Μερικά από τα ειδικότερα θέματα της επιμόρφωσης ήταν: 
  • ο διαχωρισμός των συγκρούσεων από τον εκφοβισμό και στρατηγικές για την πρόληψη και τη διαχείρισή τους
  • η κατανόηση και εφαρμογή τεχνικών που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της συναισθηματικής και κοινωνικής νοημοσύνης των μαθητών
  • η βελτίωση τω διαδικασιών διδασκαλίας και μάθησης με ορθή αξιολόγηση των προβλημάτων και με την προαγωγή καλών διαπροσωπικών σχέσεων
  • η βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων σε περιπτώσεις σύγκρουσης και όχι μόνο
Το πρόγραμμα περιελάβανε και ιστορική ξενάγηση με τίτλο "The Wall: Tracing a Divided and Reunited Berlin", στο κέντρο του πρώην διχασμένου Βερολίνου, με σταθμούς στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στην Potsdamer Platz και στην πρώην συνοριακή διέλευση του Checkpoint Charlie.


Παρουσίασαν τις διαδικασίες που προβλέπονται για τα θέματα αυτά στη χώρα μας και να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές με εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες την Κύπρο, την Ισπανία, την Γερμανία, την Εσθονία, την Ιταλία και την Τσεχική Δημοκρατία.


Το τμήμα αποτελούνταν από 14 εκπαιδευτικούς εκ των οποίων οι έξι (06) ήταν οι καθηγητές του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου με επιμορφώτρια την κα Melissa Galia.

Η επιμόρφωση και οι πολιτιστικές δραστηριότητες υλοποιήθηκαν από τον φορέα υποδοχής Europass Teacher Academy - Berlin. 


Οι επωφελούμενοι εκπαιδευτικοί της β΄ροής ήταν ο κ.Γιάννης Βιόπουλος, η κα Αγάπη Ζοπόγλου, η κα Ερασμία Ζαχάρογλου, η κα Σάρρα Σεβαστιάσου, ο κ.Ηλίας Ρωμανός και η κα Τίνα Μπεγγλή.
 
Ακολουθούν εισηγήσεις, προτάσεις, βίντεο και φωτογραφίες από την κινητικότητα