Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

ΕΠΑΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΔΥΠΑ (πρ.ΟΑΕΔ) - ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ


Το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου καλεί τους γονείς των μαθητών του την Δευτέρα 13-03-23 στις 16:00 μμ σε ενημερωτική ημερίδα για τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που παλιότερα ήταν γνωστή ως Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) με θέματα:
 
"Οι Πειραματικές ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ΔΥΠΑ στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας" 
εισηγήτρια: η Γενική Διευθύντρια Επαγγελματικής Εκπ/σης και Κατάρτισης της ΔΥΠΑ
κα Αθανασία Θεοδωρίδου

"Η επαγγελματική εκπαίδευση των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ΔΥΠΑ" 
με επικέντρωση στη λειτουργία, στο πρόγραμμα και στις ειδικότητες 
της 2ης ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Θεσσαλονίκης ΔΥΠΑ.
εισηγήτρια: η Διευθύντρια της 2ης ΕΠΑΣ Μαθητείας Θεσσαλονίκης 
κα Αγγελική Φιλιππίδου

στο webex του Δ/ντη: https://minedu-secondary2.webex.com/meet/viopoulos
κα Αγάπη Ζοπόγλου
Υποδιευθύντρια
📙Η δράση αφορά και στο ενδοσχολικό πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών του σχολείου μας. 
Τι είναι οι ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) ?


Η Δημόσια υπηρεσία απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) διατηρεί 51 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας σε όλη την Ελλάδα, όπου φοιτούν 7.500 – 8.000 μαθητές και λειτουργούν 30 Γραφεία Διασύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΓΔΕΕ) με την αγορά εργασίας.

Οι ΕΠΑΣ της Δ.ΥΠ.Α λειτουργούν ήδη από το 1952, εφαρμόζοντας με επιτυχία τον θεσμό της Μαθητείας, το εκπαιδευτικό σύστημα που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στην τάξη, με την αμειβόμενη Μαθητεία (υλοποίηση προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο) σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
 
Η διάρκεια φοίτησης είναι 2 έτη (4 εξάμηνα). Καθ όλη τη διάρκεια φοίτησης ο μαθητής παρακολουθεί το απόγευμα τα μαθήματά του στην τάξη, ενώ το πρωί απασχολείται ως ασκούμενος σε κάποια επιχείρηση.

Οι μαθητευόμενοι ασκούνται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε ελεύθερους επαγγελματίες, σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε ΔΕΚΟ, Δήμους και στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για επιχειρήσεις όλων των κλάδων της εθνικής οικονομίας και σε πολλές τεχνικές ειδικότητες, όπως Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής, Κομμωτικής Τέχνης, Γραφικών Τεχνών-Εκτυπώσεων, Ξυλουργών-Επιπλοποιών, Υφάσματος-Ένδυσης, Υπαλλήλων Διοικητικών ή Οικονομικών Καθηκόντων, κ.α.
 
Στόχος είναι οι μαθητές ολοκληρώνοντας τη φοίτησή τους, να έχουν αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Το σύστημα on the job-training που εφαρμόζει η Δ.ΥΠ.Α (τ.ΟΑΕΔ), έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πράξη καθώς οι μαθητές σε σημαντικό ποσοστό, μετά το τέλος των σπουδών τους, συνεχίζουν να απασχολούνται στις θέσεις πρακτικής άσκησης.