Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


άρθρο της κας Άννας Μητρούσκα

Την Δευτέρα 13-03-23 οι μαθητές των τμημάτων Β7 και Β8 επισκέφθηκαν το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η επίσκεψη έλαβε χώρα στο πλαίσιο του μαθήματος των Νέων Ελληνικών της Β΄Λυκείου και συγκεκριμένα στην διδακτική ενότητα σχετικά με τον Ρατσισμό, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Είχε προηγηθεί η προβολή της ταινίας «Το αγόρι με τις ριγέ πυτζάμες» στο Πολιτιστικό κέντρο Ευόσμου με θέμα το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Κατά την πρώτη φάση της διδακτικής επίσκεψης στο Εβραϊκό Μουσείο, οι μαθητές προετοιμάστηκαν από τις διδάσκουσες καθηγήτριες με το ενημερωτικό φυλλάδιο του Μουσείου και το αντίστοιχο φύλλο εργασίας στο μάθημα των Νέων Ελληνικών. Στη δεύτερη φάση της διδακτικής επίσκεψης πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου στο κέντρο της πόλης, όπου οι μαθητές γνώρισαν βιωματικά ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης που σχετίζεται με την εβραϊκή παρουσία στην πόλη μας αδιάλειπτα από τα αρχαία ακόμη χρόνια.


Στις αίθουσες του Μουσείου είδαν εκθέματα, όπως πλάκες από το παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο, πλάκες-αντίγραφα με τις Δέκα Εντολές , χρηστικά καθημερινά αντικείμενα, οικογενειακά κειμήλια, ενδύματα, παπύρους με ιερά κείμενα και εργαλεία λατρείας της εβραϊκής θρησκείας, γραφομηχανές και εβραϊκές εφημερίδες της Θεσσαλονίκης γραμμένες στα λαντίνο και τα γαλλικά από τις αρχές του 20ου αιώνα. 

Ο ξεναγός εξήγησε με εύληπτο και ζωντανό τρόπο τις γιορτές, τη νηστεία, την τελετή της περιτομής, το εβραϊκό ημερολόγιο, τις καθημερινές και διατροφικές συνήθειες των Εβραίων, αλλά και τη συμμετοχή τους στους εθνικούς αγώνες των Ελλήνων την περίοδο της Αντίστασης. 


Παράλληλα τονίστηκε η συμβολή τους στον κοινωνικό, οικονομικό- εμπορικό και πολιτιστικό τομέα και παρουσιάστηκε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από επιφανείς Εβραίους της Θεσσαλονίκης και διάσημα Εβραϊκά κτήρια, όπως η Στοά Μοδιάνο, η Στοά Χιρς, το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, η Βίλα Αλλατίνη, η Έπαυλη Μοδιάνο, η Κάζα Μπιάνκα, η Βίλα Χιρς κ.ά.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, και τις περισσότερες απορίες των μαθητών προκάλεσε η τελευταία αίθουσα του Μουσείου, η αίθουσα του Ολοκαυτώματος, όπου εκτίθενται γνήσιες φόρμες εργασίας από επιζήσαντες από τα στρατόπεδα εξόντωσης, τα χαρακτηριστικά κίτρινα αστέρια από τα ρούχα των Εβραίων, χάρτες των εβραϊκών γκέτο της Θεσσαλονίκης και άλλα αντικείμενα που απεικονίζουν ανάγλυφα αυτή τη μελανή σελίδα της ανθρώπινης ιστορίας. 

Με τις ψυχές μας να ακροβατούν ανάμεσα στη θλίψη, τον πόνο και την οργή, ένα μόνο πράγμα μπορούμε να σκεφτούμε και να υποσχεθούμε για τις νέες γενιές: «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ»!

κα Ευαγγελία Γιουβανάκη
κα Άννα Μητρούσκα
κα Ανθή Χατζηνώτα