Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΘΜΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ


Αγαπητοί μαθητές,

Σύμφωνα με τον νέο νόμο 5090/2024, που αφορά τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των δομών υγείας και εκπαίδευσης, έχουν τεθεί αυστηρότεροι κανόνες για την προστασία των χώρων όπου εκπαιδευόμαστε και εργαζόμαστε. Η εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της διατήρησης της ηρεμίας και του σεβασμού μέσα στο σχολείο.

Τι σημαίνει αυτό για εμάς;

  1. Απαγόρευση διατάραξης της λειτουργίας του σχολείου: Όποιος εισέρχεται στον χώρο του σχολείου, είτε είναι μαθητής είτε κάποιος εξωτερικός, και προκαλεί αναστάτωση με φωνές, θορύβους, υβριστικές ή απειλητικές συμπεριφορές απέναντι στο εκπαιδευτικό προσωπικό, τους εργαζόμενους ή τους συμμαθητές του, αντιμετωπίζει σοβαρές ποινές. Οι συμπεριφορές αυτές δεν είναι πλέον ανεκτές.

  2. Ποιες είναι οι ποινές; Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή. Αν η διατάραξη συνοδεύεται από βία, η ποινή αυξάνεται σε τουλάχιστον δύο έτη φυλάκισης.

Αυτές οι νέες διατάξεις έχουν στόχο να διασφαλίσουν ότι το σχολείο θα είναι ένας χώρος μάθησης και συνεργασίας, όπου όλοι θα αισθάνονται ασφαλείς και σεβαστοί. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι νόμοι αυτοί μας προστατεύουν και ότι όλοι έχουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στη διατήρηση της τάξης και της ηρεμίας στο σχολικό περιβάλλον.

Ας αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να σκεφτούμε τον σεβασμό που οφείλουμε να δείχνουμε ο ένας στον άλλον και ας φροντίσουμε να διατηρούμε το σχολείο μας έναν χώρο ευχάριστο και δημιουργικό!

Με εκτίμηση,

κ.Γ.Βιόπουλος

👉 Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την εγκύκλιο με βάση το άρθρο 33 του 👉 νόμου 5090/2024