Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ANIMATION "ΤΥΠΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ, ΟΧΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ"

Η ψυχική υγεία είναι βασική για μια ολοκληρωμένη και παραγωγική ζωή, όμως πολλοί Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα. Η ΕΕ προσπαθεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία, καθώς αυτή βοηθά τους ανθρώπους να ανταποκρίνονται στο άγχος, να εργάζονται και να συμμετέχουν στην κοινότητα.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας στην Ευρώπη είναι σοβαρά, ειδικά μετά την πανδημία COVID-19, όταν άγχος και κατάθλιψη αυξήθηκαν κατά 25% παγκοσμίως. Η μοναξιά στην ΕΕ έχει επίσης αυξηθεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: consilium.europa.eu 

Για τον εορτασμό της Ημέρας Ψυχικής Υγείας εγκύκλιο για τη διοργάνωση δράσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας 👉Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την εγκύκλιο. 

αξίζει να δεις 
το animation για την ψυχική υγεία 
“Τύπωσε την είδηση, όχι το στίγμα” 
(Βίντεο)
 
 

Το σποτ με το σύνθημα «Τυπώνουμε την είδηση, όχι το στίγμα» αναφέρεται στην ευθύνη των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης όταν καλύπτουν θέματα ψυχικής υγείας. Μέσα από ένα animation, παρουσιάζεται η ιστορία ενός δημοσιογράφου που προσπαθεί να καλύψει ένα ζήτημα ψυχικής υγείας χωρίς να το χειριστεί σωστά. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του, έρχεται αντιμέτωπος με μια δυσάρεστη εμπειρία, η οποία τον υπενθυμίζει μερικές σημαντικές αρχές που πρέπει να ακολουθούνται όταν μιλάμε για θέματα ψυχικής υγείας, για να αποφεύγεται η αρνητική προκατάληψη και το στίγμα.

Οι αρχές αυτές είναι πολύ σημαντικές και συνοψίζονται ως εξής:

  1. Μη συσχετίζεις την ψυχική υγεία με βίαιες και εγκληματικές συμπεριφορές: Πολλές φορές, τα άτομα με ψυχικές ασθένειες απεικονίζονται στα μέσα ενημέρωσης ως επικίνδυνα ή βίαια, κάτι που είναι εντελώς λάθος. Η πλειονότητα των ατόμων με ψυχικά προβλήματα δεν είναι επικίνδυνα, και ο συνδυασμός της ψυχικής υγείας με εγκληματικές συμπεριφορές δημιουργεί άδικες προκαταλήψεις.

  2. Μη χρησιμοποιείς ψυχιατρικούς όρους για να περιγράψεις καταστάσεις: Συχνά, λέξεις όπως "τρελός" ή "ψυχοπαθής" χρησιμοποιούνται ελαφρά για να περιγράψουν κάποιον ή κάτι, αλλά αυτές οι λέξεις στιγματίζουν τα άτομα που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε λέξεις που δεν υποβαθμίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να αποφεύγουμε τέτοιους χαρακτηρισμούς.

  3. Δείξε σεβασμό στον άνθρωπο και την ιστορία του: Κάθε άτομο που αντιμετωπίζει θέματα ψυχικής υγείας έχει τη δική του προσωπική ιστορία. Πριν δημοσιεύσουμε κάτι, είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για το άτομο. Δεν πρέπει να εκμεταλλευόμαστε την ευαισθησία των ψυχικών ασθενειών για να δημιουργήσουμε εντυπωσιακά άρθρα ή αναφορές.

Αυτές οι αρχές βοηθούν στη μείωση του στιγματισμού που περιβάλλει τα θέματα ψυχικής υγείας και προάγουν τον σεβασμό προς τους ανθρώπους που ζουν με ψυχικές ασθένειες. Είναι εξίσου σημαντικές για τους δημοσιογράφους, αλλά και για όλους μας, καθώς και οι μαθητές μπορούν να έχουν τον ίδιο ρόλο στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας χωρίς προκαταλήψεις.