Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

"ΕΚΤΟΣ ΚΑΔΡΟΥ": ΒΑΡΕΛΟΣΚΥΛΑ - ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ - ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ - VIDEO & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

άρθρο της κας Κατερίνας Αποστολίδου

Η φιλοζωία έχει αρχίσει να κερδίζει συνεχώς έδαφος διότι λόγω της κλιματικής κρίσης, τα έμβια όντα και η οφειλόμενη σε αυτά έμπρακτη στήριξή μας θα πρέπει να αποτελούν ένα ουσιαστικό κομμάτι μίας νέας πράσινης ατζέντας.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες λαμβάνονται και προγράμματα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος υλοποιούνται όμως όλα έχουν έναν αποκλειστικά ανθρωποκεντρικό γνώμονα.

Έτσι λοιπόν οι πρόσφατες θεωρίες βιοηθικής συγκλίνουν στην αναγκαιότητα της απομάκρυνσης από τον ανθρωποκεντρισμό και τονίζουν τη σημασία της εκτίμησης της ζωής όλων των όντων, αναγνωρίζοντας. την εγγενή αξία τους. 

Όμως πολλά θέματα μένουν "εκτός κάδρου" και εγείρονται ανησυχίες σχετικά με την εκμετάλλευση των έμβιων όντων αποκλειστικά για την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών. 

Μία ολιστική προσέγγιση της εκπαίδευσης στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολιτειότητας και της βιωσιμότητας θα ήταν ανεπαρκής χωρίς τη συμπερίληψη της ηθικής για τα ζώα, την άμβλυνση της διχοτόμησης ανθρώπου-ζώου καθώς και της σχέσης των έμβιων όντων του πλανήτη με τον άνθρωπο.

Με σκοπό ακριβώς την προώθηση, την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη της φιλοζωίας και την υπεύθυνη κηδεμονία ζώου συντροφιάς από τους / τις μαθητές /-τριες ορίζεται και καθιερώθηκε η 4η Απριλίου κάθε έτους ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης [άρθρ. 31, ν. 4830/21 (Α΄ 169)].


Α - τα «βαρελόσκυλα»

Είναι τα σκυλιά που ζουν αλυσοδεμένα δίπλα σε δρόμους και σε δύσβατες περιοχές ώστε ως "φόβητρα" να αποτρέπουν άλλα ζώα (πρόβατα, κατσίκες) τρομάζοντάς τα για να μην εισέρχονται σε συγκεκριμένες περιοχές.

Τα ζώα αυτά διαβιούν δίπλα σε ένα δήθεν "σπιτάκι του σκύλου" δηλαδή κάποιο παλιό σκουριασμένο ή ακόμη και χωρίς οποιαδήποτε άλλη προστασία και είναι αόρατα σε έρημους δρόμους όπου σπανίως τα βλέπει ανθρώπου μάτι.

Video - συνέντευξη με την ιδρυτή της Διάσωσης Ζώων στην Ελλάδα, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ στην εκπομπή "Παρά τρίχα" 👉 κάντε click εδώ

Β - η κακοποίηση των ιπποειδών

Τον Ιούλιο του 2023 ένα άλογο που έπεσε νεκρό στο πεζοδρόμιο στην Κέρκυρα με το άτυχο ζώο να καταρρέει ενώ μετέφερε άμαξα με τουρίστες. Το περιστατικό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου...

Τα καλοκαίρια στα νησιά οι βόλτες με άμαξα ή με γαϊδουράκια είναι από τις πρώτες προτιμήσεις των τουριστών, οι οποίοι συχνά «συμμετέχουν», χωρίς να το γνωρίζουν, σε πιθανή κακοποίηση των αθώων ζώων. 

Video - δελτίο ειδήσεων στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 "Νεκρό άλογο: Παρέμβαση εισαγγελέα για το περιστατικό" 👉 κάντε click εδώ

Άρθρα και οι εγκύκλιοι που αφορούν την προστασία των ιπποειδών 👉 κάντε click εδώ

Γ - τα αδέσποτα ζώα

Η Ελλάδα είναι δυστυχώς μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που μετράει χιλιάδες αδέσποτα ζώα, τόσο λόγω του ανεξέλεγκτου ζευγαρώματος όσο και λόγω της παραμέλησης και της εγκατάλειψης του οικόσιτου ζώου για προσωπικούς λόγους. 

Τα προβλήματα από τα αδέσποτα ζώα είναι πολλά. Η παρουσία τους και τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης των ίδιων των ζώων θα έπρεπε να απασχολεί την ελληνική κοινωνία πολύ περισσότερο από το επίπεδο των φιλοζωικών οργανώσεων. 

Video - ταινία για τα αδέσποτα ζώα "Roxy" 👉 κάντε click εδώ 

τι πρέπει να κάνουμε νομικά αλλά και ηθικά

Με το νέο σχέδιο νόμου, η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων συντροφιάς και αυστηροποιεί τις ποινές για κακοποίηση και εγκατάλειψη, ανάγοντάς τες σε κακούργημα. Οι ποινές για παραβάσεις όπως αφαίρεση ζωής ζώου είναι κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ. Για τη διατήρηση και παραμονή ζώου σε κοινόχρηστο χώρο, ή σε κήπο πολυκατοικίας, επιβάλλεται χρηματική ποινή 300 ευρώ ανά ζώο. Φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια η πολιτεία προσπαθεί να προστατέψει όσο γίνεται αυτές τις ψυχές, ωστόσο το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στην ρίζα και όλοι να καταλάβουμε τις συνέπειες των αδέσποτων ζώων στους δρόμους της πόλης και της επαρχίας.

ταΐστε τα αδέσποτα, έχουν μόνο εσάς!

Σύμφωνα με το άρθρο 46, που τροποποιεί ορισμένα άρθρα του Ν.4039/2012, ο οποίος αφορά τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα, ορίζεται ότι οι φιλόζωοι μπορούν να παρέχουν νερό και τροφή στα αδέσποτα, με την μεγαλύτερη ευθύνη να την έχει ο ίδιος ο δήμος παρέχοντας ταΐστρες και τροφή σε συγκεκριμένα σημεία στα πεζοδρόμια. Δεν απαγορεύεται λοιπόν η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.

πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα αδέσποτα

προσωρινή φιλοξενία

Στο πολύ κρύο και στην πολλή ζέστη, φιλοξενήστε ένα αδέσποτο στο σπίτι σας με δροσερό νερό και τροφή. Αν μία φιλοζωική έχει αναλάβει την περίθαλψη ενός άρρωστους ζώου αλλά δεν έχει χώρο να το φιλοξενήστε, φιλοτιμηθείτε!

κάντε εθελοντισμό σε φιλοζωικές

Σε μια χώρα με πάνω από 3 εκατομμύρια αδέσποτα, οι εθελοντές είναι πάντα χρήσιμοι!

Στειρώστε τα αδέσποτα της γειτονιάς αν έχετε την οικονομική δυνατότητα

Με αυτόν τον τρόπο αφενός προστατεύεται η υγεία του ζώου αφετέρου εκμηδενίζεται η πιθανότητα γονιμοποίησης και διαιώνισης των αδέσποτων ζώων.

Η καταγγελία όσων κακοποιούν είτε ενεργητικά είτε παθητικά ένα ζώο είναι επίσης μια σημαντική βοήθεια που είστε ηθικά υποχρεωμένοι να κάνετε! Όποιος έχει φερθεί βίαια σε ένα ζώο, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα το ξανακάνει.

Τέλος δεν ξεχνάμε: Αν θέλετε να υιοθετήσετε ένα ζώο, κάντε την καλή πράξη και υιοθετήστε ένα αδέσποτο ζώο! Θα του αλλάξετε και θα σας αλλάξει τη ζωή.

η εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘΑ 👉 κάντε click εδώ