άρθρο της κας Ιωάννας Μερσίνη
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν από την Τετάρτη 13 Απριλίου έως και την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 την όμορφη και παραθαλάσσια πόλη της Αλεξανδρούπολης, την πρωτεύουσα του Νομού Έβρου, το σημαντικό λιμάνι και το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της βορειοανατολικής Ελλάδας.
Οι δραστηριότητες της εκδρομής ήταν ενταγμένες στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ήταν οι παρακάτω:
Γνωρίσαμε την Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης, η οποία είναι ελληνική εταιρεία ζυθοποιίας, ιδρυθείσα το 1996, με έδρα την Κομοτηνή και κύριο προϊόν την μπύρα Βεργίνα και ξεναγηθήκαμε στους χώρους του εργοστασίου. Η επιλογή της Βιομηχανικής Περιοχής της Κομοτηνής έγινε λόγω των βασικών υποδομών, της καλής ποιότητας νερού, της καλύτερης οργάνωσης και των επενδυτικών κινήτρων της περιοχής.
Περπατήσαμε στα γραφικά σοκάκια της πόλης της Κομοτηνής και ψωνίσαμε χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα όπως ελληνικό καφέ, μπαχάρια και σιροπιαστά γλυκά. Στην περιοχή είναι έντονη η παρουσία του μουσουλμανικού στοιχείου που δίνει ιδιαίτερο χρώμα τόσο με τις ενδυμασίες όσο και με την αρχιτεκτονική, χαρακτηριστικό δείγμα της οποίας αποτελούν οι μιναρέδες και τα καφασωτά παράθυρα των σπιτιών στις παλιές συνοικίες.
Επισκεφθήκαμε το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου που είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας. Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Μετά από την παρουσίαση του Φορέα Διαχείρισης ακολούθησε πεζοπορία μέσα στο δάσος.
Εντυπωσιακή ήταν και η επίσκεψή μας στο Μουσείο Μεταξιού που στεγάζεται στο Σουφλί. Το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε βοήθησε τους μαθητές να συνδέσουν τη σηροτροφία και τη μεταξουργία με το συγκεκριμένο χωρικό και χρονικό πλαίσιο: τοπική κοινωνία, οικονομία, αρχιτεκτονική, πολιτισμός και να κατανοήσουν τους λόγους που ανέδειξαν το Σουφλί ως σημαντικό μεταξοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας.
Η τελευταία ημέρα περιλάμβανε πολύωρη επίσκεψη στην πανέμορφη πόλη της Ξάνθης και κυρίως στην Παλιά Πόλη η οποία παρουσιάζει μεγάλη ιστορική αξία, χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός το 1978 και είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σύνολα σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη. Θαυμάσαμε αριστοτεχνικά οικήματα διάσπαρτα σε όλη την πόλη, μικρές πλατείες που θυμίζουν αλλοτινές εποχές, κτίσματα που αφηγούνται την ιστορία της πόλης. Όλα αποπνέουν την αίσθηση του πλούτου και της όμορφης ζωής που πέρασαν όσοι έζησαν εδώ τους περασμένους αιώνες, κυρίως από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου, περίοδος κατά την οποία γνώρισε ακμή το καπνεμπόριο με το οποίο ασχολούνταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της πόλης.
Συνοδοί των μαθητών ήταν η κα Ζωή Καραγώγου, η κα Μαρία Σαλίκα, η κα Δώρα Δάγγα, η κα Ιωάννα Μερσίνη και ο κ.Μάρκος Καπουργιαννίδης.