Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

ΚΑΤ' ΙΔΙΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ : ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Αγαπητοί κηδεμόνες, 

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι μαθητές του λυκείου δεν μπορούν να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα να υπαχθούν στην κατηγορία των "κατ' ιδίαν διδαχθέντων" ή να λάβουν κατ' οίκον διδασκαλία. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις και τι πρέπει να κάνουν οι γονείς των μαθητών της Α΄τάξης των ΕΠΑΛ διότι τα παρακάτω δεν ισχύουν για τις τάξεις Β΄και Γ΄ των Επαγγελματικών Λυκείων.

1. Ποιους αφορά η κατ' ιδίαν διδασκαλία;

Οι μαθητές που λόγω σοβαρών ψυχικών ή σωματικών προβλημάτων υγείας δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το σχολείο. Η απόφαση αυτή στηρίζεται σε υπουργικές αποφάσεις και σχετικούς νόμους. 👉 κάντε click εδώ για να μεταβείτε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ.102791/ΓΔ4/2024 ΦΕΚ 5130/Β/10-9-2024, άρθρο 23

2. Ποιες είναι οι περιπτώσεις όπου μπορεί να εφαρμοστεί η κατ' ιδίαν διδασκαλία;

  • Υγεία: Αν το παιδί σας έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα ψυχικές ή χρόνιες ασθένειες, μπορείτε να ζητήσετε κατ' ιδίαν διδασκαλία. Χρειάζεται πρόσφατη ιατρική γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας.
  • Μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό: Αν ζείτε σε χώρα όπου δεν υπάρχει ελληνικό σχολείο, μπορείτε να ζητήσετε κατ' ιδίαν διδασκαλία, προσκομίζοντας βεβαίωση από την ελληνική προξενική αρχή.
  • Θεραπεία από απεξάρτηση: Για μαθητές που παρακολουθούν προγράμματα απεξάρτησης, υπάρχει επίσης η δυνατότητα κατ' ιδίαν διδασκαλίας, με βεβαίωση από τον οργανισμό απεξάρτησης.

3. Πώς γίνεται η αίτηση;

Οι γονείς ή οι κηδεμόνες πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι τις 15 Μαρτίου κάθε έτους. Τα έγγραφα υποβάλλονται στο σχολείο, και η απόφαση λαμβάνεται από τις αρμόδιες αρχές.

4. Κατ' οίκον διδασκαλία

Σε περίπτωση που ο μαθητής δεν μπορεί να μετακινηθεί λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, είναι δυνατή η διδασκαλία στο σπίτι. Η διδασκαλία αυτή γίνεται με απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον υπάρχει σχετική ιατρική γνωμάτευση.

5. Εξετάσεις

Οι μαθητές που λαμβάνουν κατ' ιδίαν ή κατ' οίκον διδασκαλία συμμετέχουν κανονικά στις εξετάσεις, αλλά με ειδικές διατάξεις. Η προετοιμασία μπορεί να γίνει και μέσω τηλεκπαίδευσης, όπου αυτό είναι εφικτό.

6. Άλλες πληροφορίες

Οι μαθητές που παρακολουθούν κατ' ιδίαν μαθήματα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο αν η ιατρική γνωμάτευση το επιτρέπει. Ωστόσο, δεν συμμετέχουν σε εκδρομές και οι απουσίες τους δεν μετρούν στον χαρακτηρισμό της φοίτησής τους.

κ.Γιάννης Βιόπουλος
Διευθυντής