Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΤΗ 2024-25 & 2025-26


Για τα σχολικά έτη 2024-2025 και 2025-2026 , το ΥΠΑΙΘΑ ανακοίνωσε την απόφαση για τα ειδικότερα καθήκοντα των Ψυχολόγων (ΠΕ23) και Κοινωνικών Λειτουργών (ΠΕ30), στο πλαίσιο της δράσης «Ενίσχυση και ενδυνάμωση της κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης και ανθεκτικότητας των μαθητών μέσω του θεσμού ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού».

👉 κάντε click εδώ για να διαβάσετε την απόφαση

Η απόφαση περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Εβδομαδιαίο πρόγραμμα: Οι Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί καταρτίζουν εβδομαδιαίο πρόγραμμα δράσεων για κάθε σχολική μονάδα, το οποίο υποβάλλεται στους Διευθυντές των σχολείων και στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
  2. Διαχείριση κρίσεων: Συντάσσουν σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων, με στόχο τη δημιουργία ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος.
  3. Συμβουλευτική καθοδήγηση: Παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για την ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης κρίσεων, ενώ ενθαρρύνουν τη συνεργασία με την οικογένεια και άλλους αρμόδιους φορείς.
  4. Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση: Ενημερώνουν τη σχολική κοινότητα για τις καλύτερες πρακτικές ψυχοκοινωνικής στήριξης και ενδυνάμωσης. Παρέχουν σεμινάρια, βιωματικές δράσεις και ομαδική συμβουλευτική.
  5. Στήριξη μαθητών: Δέχονται μαθητές για ατομικές συναντήσεις χωρίς απαραίτητη γονική συναίνεση, με δυνατότητα παρεμβάσεων σε περίπτωση ανάγκης.
  6. Συνεργασία και δράσεις πρόληψης: Σχεδιάζουν και υλοποιούν προγράμματα πρόληψης και προστασίας της ψυχικής υγείας των μαθητών σε συνεργασία με τους παιδαγωγικούς υπεύθυνους και άλλους φορείς.
Οι Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί, μέσω αυτών των ενεργειών, θα διασφαλίσουν τη δημιουργία ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος, προάγοντας την ψυχική και κοινωνική ευημερία της σχολικής κοινότητας.