Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ: ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΑ ΕΠΑΛ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2024-2025

Με απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, καθορίστηκαν οι φορείς του Δημόσιου Τομέα στους οποίους οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) μπορούν να πραγματοποιήσουν την πρακτική άσκηση μέσω του προγράμματος "Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας" για το σχολικό έτος 2024-2025. Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει στους μαθητευόμενους τη δυνατότητα απόκτησης εμπειρίας σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, ενισχύοντας τις επαγγελματικές τους δεξιότητες.

👉 κάντε click εδώ για να διαβάσετε την ΦΒ7/104247/Κ3/18-09-24 Υπουργική Απόφαση

Αριθμός Μαθητευόμενων και Φορέων

Για το σχολικό έτος 2024-2025, προβλέπεται η συμμετοχή 3.824 μαθητευόμενων, οι οποίοι θα απασχοληθούν σε 276 φορείς του Δημοσίου Τομέα. Οι φορείς αυτοί έχουν επιλεχθεί ως φορείς υποδοχής των μαθητευόμενων για την υλοποίηση της πρακτικής τους άσκησης, παρέχοντας θέσεις μαθητείας σε διάφορους τομείς εργασίας.

Οικονομικές Επιπτώσεις

Η υλοποίηση του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας προκαλεί συνολική δαπάνη έως 5.792.595,20 €, η οποία επιμερίζεται ως εξής:

  1. Επιδότηση από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: Η επιδότηση παρέχεται μέσω της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ, καλύπτοντας ένα μέρος της δαπάνης για τις θέσεις μαθητείας.

  2. Οικονομική επιβάρυνση φορέων του Δημοσίου Τομέα: Οι φορείς που θα απασχολήσουν μαθητευόμενους επιβαρύνονται με το υπόλοιπο κόστος, το οποίο περιλαμβάνει μισθούς και άλλες παροχές προς τους μαθητευόμενους. Η επιμέρους κατανομή της δαπάνης διαμορφώνεται ως εξής:

    • Για το έτος 2024: μέγιστη δαπάνη έως 1.287.243,37 €.
    • Για το έτος 2025: μέγιστη δαπάνη έως 4.505.351,83 €.

Η δαπάνη αυτή θα καλυφθεί από τους προϋπολογισμούς των φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ανάλογα με τον αριθμό των θέσεων μαθητείας που θα προσφέρουν.

Διαδικασία Αντιστοίχισης και Σύναψης Συμβάσεων

Πριν την αντιστοίχιση των μαθητευόμενων στις θέσεις μαθητείας, όλοι οι φορείς του Δημοσίου Τομέα οφείλουν να έχουν εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις δέσμευσης πίστωσης για τα έτη 2024 και 2025. Χωρίς αυτές τις αποφάσεις, δεν μπορεί να προχωρήσει η σύναψη συμβάσεων μαθητείας μεταξύ των φορέων και των μαθητευόμενων.

Τι Συμβαίνει σε Περίπτωση Κατάργησης Φορέα;

Εάν κάποιος από τους φορείς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των φορέων υποδοχής καταργηθεί ή συγχωνευτεί, οι θέσεις μαθητείας και οι πιστώσεις μεταφέρονται στον νέο φορέα, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια του προγράμματος και την απασχόληση των μαθητευόμενων.

Με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, οι μαθητευόμενοι έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν τις επαγγελματικές τους γνώσεις και να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία, ενώ οι δημόσιοι φορείς απολαμβάνουν τα οφέλη από την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού τους μέσω της απασχόλησης νέων και ταλαντούχων επαγγελματιών.

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα Μαθητεία ΕΠΑΛ (φάση Θ΄), η επίσημη διαδικασία του ΥΠΑΙΘΑ για αιτήσεις των υποψηφίων μαθητευόμενων θα ξεκινήσει αργότερα εντός του Σεπτεμβρίου 2024  κάντε click εδώ