Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η 3ήμερη περιβαλλοντική εκδρομή στο Βόλο του ΕΚ Ευόσμου, από την Τετάρτη 01-02-23 έως και την Παρασκευή 03-02-03. Στην εκδρομή συμμετείχαν 90 μαθητές και μαθήτριες που παρακολουθούν περιβαλλοντικά προγράμματα και 9 συνοδοί καθηγήτριες.

Τα παιδιά επισκέφθηκαν :

Την Ιερά Μονή Βαρλαάμ ή μονή των Αγίων Πάντων που είναι ανδρικό μοναστήρι στα Μετέωρα.

Τα Τρίκαλα, όπου περιηγήθηκαν στην παλαιά πόλη και ιδιαίτερα στις συνοικίες Βαρούσι και παλιά Μανάβικα, κάνοντας βόλτα και στις όχθες του Ληθαίου ποταμού που διασχίζει το κέντρο και χωρίζει την πόλη στα δύο. Περιηγήθηκαν επίσης στην Κεντρική Γέφυρα, η οποία ενώνει την κεντρική πλατεία με τον πεζόδρομο του Ασκληπιού.

Το χωριό Μηλιές που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων. Είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Άνθιμου Γαζή και του Γρηγορίου Κωνσταντά, οι οποίοι ίδρυσαν, το 1814, τη σχολή «Ψυχής Άκος», που λειτουργεί σήμερα ως βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και ιστορικά κειμήλια την οποία επισκέφθηκαν οι μαθητές/τριες και ενημερώθηκαν για την ιστορική τους αξία από τον υπεύθυνο της βιβλιοθήκης.

Την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού Μηλιές και η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και η οποία διαθέτει αξιόλογες μεταβυζαντινές αγιογραφίες. Είναι χτισμένη έτσι, ώστε ο κάθε ήχος μέσα σε αυτήν να μην ακούγεται έξω, γιατί απαγορευόταν ο Χριστιανισμός εκείνη την εποχή. Ο εφημέριος του Ναού μίλησε στους μαθητές και τις μαθήτριες για την αρχιτεκτονική και την ιστορία του Ναού.

Τον Βόλο που είναι μία πόλη της Θεσσαλίας, χτισμένη στον μυχό του Παγασητικού κόλπου, κοντά στη θέση της αρχαίας Ιωλκού και στους πρόποδες του βουνού των Κενταύρων, του Πηλίου

Την παραλία και το λιμάνι του Βόλου που είναι η βασική δίοδος από την κεντρική Ελλάδα προς τις Σποράδες (Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο) και έχει σημαντική εμπορική δραστηριότητα.

Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα, στον Βόλο, το οποίο παρουσιάζει την καθημερινή ζωή στο εργοστάσιο, καθώς και όλα τα στάδια της παραγωγής διαφορετικών τύπων τούβλων και κεραμιδιών. Στόχος του είναι αναδείξει και να συμβάλει στη διάσωση και την προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς.

Το χωριό Μακρινίτσα όπου εκεί επισκέφθηκαν την κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας και το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας "Οξεία Επίσκεψις" το οποίο φιλοξενεί κειμήλια από τον 13ο εώς και τον 20ο αιώνα. Επίσης και το Ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που κατασκευάστηκε, σύμφωνα με επιγραφή το 1806.

Το βουνό Πήλιο το οποίο είναι κατάφυτο από δάση με πανύψηλες , οξιές, βελανιδιές, πλατάνια, αγριοκαστανιές, δασική πεύκη καθώς και συστάδες υβριδογενούς ελάτης.

Συνοδοί των μαθητών ήταν οι καθηγήτριες και Κυριαζή Ανδρονίκη, κα Μπαλτά Περιστέρα, κα Κραστάνα Μαρία, κα Συμεωνίδου Ειρήνη, κα Δημοπούλου Αναστασία, κα Μπουζίνου Μαρία, κα Μαρνέλλου Φανή, κα Παναγιώτου Ζηνοβία και κα Σιδηροπούλου Ασπασία.

κα Μαρνέλλου Φανή ΠΕ80
Υπεύθυνη Τομέα Διοίκησης Οικονομίας και Πληροφορικής ΕΚ Ευόσμου