Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΔΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


άρθρο της κας Ελένης Πάσχου

Την Παρασκευή 24-05-23 το πρωί πραγματοποιήθηκε ημερίδα διάχυσης απολογισμού των δράσεων του 7ου ΣΔΕΥ του 1ου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Β΄ Θεσσαλονίκης  και των ευρωπαϊκών δράσεων των 1ου Γ/Σ Εχεδώρου και 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου για το σχολικό έτος 2023-2024. 

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων ΓΕΛ Πεύκων, 1ου Γ/Σ Εχεδώρου (Σίνδος), 3ου Γ/Σ Εχεδώρου (Καλοχώρι), 1ου Γ/Σ Πεύκων και του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου μετά από πρόσκληση του συντονιστικού σχολείου 👉 κάντε click εδώ

Παραβρέθηκαν επίσης οι Διευθυντές κ.Χρήστος Μπαμπάτζικος του 1ου Γ/Σ Εχεδώρου, κ. Αριστείδης Εμμανουηλίδης του ΓΕΛ Πεύκων και κ.Δημήτρης Κυριαζής του 3ου Γ/Σ Εχεδώδου (Καλοχώρι), η κα Σοφία Κομελίδου Κοινωνικός Λειτουργός των σχολείων του 7ου ΣΔΕΥ και η κα Εύη Βαρλάμη Ψυχολόγος ΜΝΑΕ των 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου. 


Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Εθελοντισμού του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, δείχνοντας για ακόμη μία φορά την σημασία που αποδίδει στην υποστήριξη των κοινών δράσεων των σχολικών μονάδων της ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, παραχώρησε ευγενικά την αίθουσα θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία της ημερίδας.

Στο πρώτο μέρος η κα Μαρία Ιωαννίδου Ψυχολόγος των σχολείων του 7ου ΣΔΕΥ, παρουσίασε τις συνολικές δράσεις των σχολείων του ΣΔΕΥ και κατέληξε σε προτάσεις για το επόμενο σχολικό έτος 2024-25. 👉 κάντε click εδώ για να δείτε την παρουσίαση 

Ακολούθησε συζήτηση των εκπαιδευτικών που εστιάστηκαν σε θέματα καλών πρακτικών και σε ανταλλαγή εμπειριών. 

Η κα Ελένη Σωτηράκη, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του  1ου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Β΄ Θεσσαλονίκης συνόψισε τα θέματα που θίχτηκαν και έδωσε διεξόδους και κατευθύνσεις για την διερεύνηση και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των ψυχοκοινωνικών αναγκών των μαθητών καθώς και για την εφαρμογή προγραμμάτων έγκαιρης διεπιστημονικής και εκπαιδευτικής υποστήριξής τους. 

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκαν οι ευρωπαϊκές δράσεις των διαπιστευμένων σχολικών μονάδων του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου και του 1ου Γ/Σ Εχεδώρου. Πιο συγκεκριμένα:

Η κα Κατερίνα Δόβα παρουσίασε τις φετινές δράσεις του 1ου Γ/Σ Εχεδώρου (Σίνδος) οι οποίες σχετίζονται με την ένταξη και την συμπερίληψη των μαθητών στο σχολείο.  Πιο συγκεκριμένα η κα Δόβα ανέφερε: Το 1ο Γυμνάσιο Εχεδώρου παρουσίασε τις δραστηριότητες του προγράμματος με τίτλο «Roma students tell their stories …..digitally» και κωδικό 2023-1-EL01-KA122-SCH-000142416 (ΙΚΥ).Στο πλαίσιό του προγράμματος οι εκπαιδευτικοί Δρ. Χρήστος Μπαμπάτσικος, κα Κεσίδου Ευθυμία, κα Παπιγκιώτη Μαγδαληνή, κα Πασιά Ξανθίππη, κα Κοιλανίτου Ελένη και κα Δόβα Αικατερίνη, τοποθετήθηκαν στην Μαδρίτη από τις 17-03-24 έως και τις 24-03-24. Οι επωφελούμενοι παρακολούθησαν σεμινάριο που οργάνωσε ο φορέας υποδοχής  Moveu Professional Services S.L. To πρόγραμμα περιλάμβανε θεωρητικά μαθήματα, πρακτικά σεμινάρια, συζητήσεις και επαγγελματικές εκπαιδευτικές επισκέψεις. 👉 κάντε click εδώ για να δείτε την παρουσίαση 

Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία και την κουλτούρα της Μαδρίτης και της Ισπανίας ευρύτερα.
 

Ο κ.Γιάννης Βιόπουλος Δντης του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου παρουσίασε τις δράσεις του προγράμματος Erasmus+ "Intergrated services for Active Ageing Jobs and innovative entrepreurship" 2018-1-EL01-KA102-047553 Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) το οποίο τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο (EITA) Καινοτόμου Διδασκαλίας του 2023 Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που απονέμεται κάθε χρόνο με σκοπό την ανάδειξη εξαιρετικών πρακτικών που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και την αναγνώριση του έργου των εκπαιδευτικών και των σχολείων σε εθνικό επίπεδο και αφορά τέσσερις κατηγορίες: Προσχολική Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση. 👉 κάντε click εδώ για να δείτε την παρουσίαση


Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες τεσσάρων ροών Erasmus+ του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου:

Τομέα Διοίκησης Οικονομίας: Βαρκελώνη, Ισπανία (2 ροές) από την κα Σάρρα Σεβαστιάδου

Τομέα Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας: Μόναχο, Γερμανία από την κα Τίνα Μπεγγλή

Τομέα Ηλεκτρολογίας-Ηλεκτρονικής και Τομέα Πληροφορικής: Πράγα, Τσέχική Δημοκρατία από την κα Λίβια Χλίνκοβα

Πιο συγκεκριμένα η κα Χλίνοβα ανέφερεΗ ομάδα των "τεχνικών" 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου που αποτελείται από 15 μαθητές κυρίως της Β τάξης των τομέων Πληροφορικής, Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρολογίας τοποθετήθηκε στην Πράγα από τις 06-03-24  μέχρι τις 19-03-24.Ο τίτλος του προγράμματος είναι "VR and AI Techniques in Video Broadcasting". Οι δραστηριότητες κινήθηκαν σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας περιελάμβανε την εκπαίδευσή τους στα λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης ήχου και εικόνας για τη επεξεργασία και την δημιουργία video. O δεύτερος άξονας αφορούσε στην δημιουργία studio απ’ όπου έγινε ζωντανή μετάδοση δυο εκπομπών την Παρασκευή 15-03-24. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Κάθε μία παρουσίασε τα βιώματά της στην Πράγα υπό διαφορετικές οπτικές γωνίες. Η πρώτη ομάδα ονόμασε την εκπομπή της FOSNEWS και η δεύτερη WEST SITE PRODUCTION. Οι μαθητές μας δούλεψαν πολύ σκληρά και με πολύ μεράκι αποκτώντας νέες γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες υπό την καθοδήγηση του Lukáš Cetera και τη Lucie Čermáková στον τομέα της επεξεργασίας video και ήχου με λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης και με την ομάδα του Michal Kučerák στη δημιουργία studio από το οποίο πραγματοποιήθηκε η ζωντανή μετάδοση των 2 εκπομπών. 

Τη ζωντανή μετάδοση παρακολούθησε πολύς κόσμος στην Ελλάδα. Οι μαθητές του σχολείου μας στα πλαίσια μαθημάτων γενικής παιδείας αλλά και ειδικοτήτων όπως επίσης οι συγγενείς και οι φίλοι των μαθητών μας. Το πρόγραμμα φυσικά πλαισιώθηκε με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα. 

Σ’αυτό το σημείο θα ήθελα να σας διαβάσω μερικά από τα σχόλια των ίδιων των μαθητών: "Μέσω του προγράμματος Erasmus είχαμε την δυνατότητα να αποκομίσουμε πολλές εμπειρίες και πληροφορίες. Η Πράγα είναι μια εξαιρετική πόλη. Μάθαμε την ιστορία της, την κουλτούρα της, την αγάπη που έχουν οι άνθρωποι για την τέχνη και την πρόοδο της χώρα τους". 

Στο χώρο που ονομάζεται Paralelni polis που σημαίνει Παράλληλες Πόλεις όπου έγινε η εκπαίδευσή μας, οι εκπαιδευτές μας ήταν φιλόξενοι και πολύ πρόθυμοι να μας βοηθήσουν. Εκεί δεν μάθαμε μόνο τα εργαλεία για την επεξεργασία βίντεο αλλά και την ομαδικότητα και συνεργασία. Πήραμε πρωτοβουλίες στην διαχείριση των θέσεων, υλικού και διασκευής βίντεο. Ο καθένας είχε το ρόλο του στην ομάδα, όπου όλοι εργάστηκαν με πάθος σε αυτόν το ρόλο. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να μιλήσουμε με δύο φοιτήτριες από την Ιταλία που ήταν στην Πράγα για 6 μήνες στο πρόγραμμα Erasmus+ φοιτητών. Μας έδωσαν χρήσιμες συμβουλές για το μέλλον μας. Οι δεξιότητες που αποκτήσαμε ήταν εκτός του σχολικού προγράμματος. Αλλά δεν παύουν να είναι χρήσιμες που στο μέλλον θα μπορέσουμε να τις αξιοποιήσουμε στις μετέπειτα σπουδές μας ή στο χώρο εργασίας μας. Συνοψίζοντας, η Τσεχία είναι ένας προορισμός όπου, είτε σαν φοιτητής, είτε με την οικογένεια σου ή και ακόμα με την παρέα σου, έχεις σπουδαία πράγματα να δεις, να κάνεις πολλές δραστηριότητες, να δοκιμάσεις νέα πράγματα και να μάθεις ακόμα περισσότερα. Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το σχολείο μας το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου μαζί με τους καθηγητές μας που μας έδωσαν αυτήν την ευκαιρία να ζήσουμε και να μάθαμε τόσα πολλά σε δύο μόνο εβδομάδες. Παρακολουθείστε τώρα το video που εστιάζει στο εκπαιδευτικό μέρος του προγράμματος

Η κα Χλίνκοβα παρουσίασε και το video που ετοίμασαν οι επωφελούμενοι μαθητές 


Τέλος η κα Ελένη Πάσχου παρουσίασε τις δραστηριότητες που πλαισίωσαν την αδελφοποίηση του Lycée professionnel Charles Mongrand της Μασσαλίας με το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου στην Μασσαλία αλλά και στην Θεσσαλονίκη. 

Πιο συγκεκριμένα η κα Πάσχου τόνισε: Η φιλοξενία  στις 15 και στις 16-02-24 στο Lycée Professionnel Charles Mongrand ήταν πολύ θερμή. Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούν ένα σχολείο άλλης χώρας, να παρακολουθήσουν μαθήματα, να δουν πώς λειτουργεί το εκπαιδευτικό της σύστημα και να διαπιστώσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στα δυο εκπαιδευτικά συστήματα.

Κατά την άφιξη μας  μαθητές και καθηγητές του  σχολείου αδελφοποίησης, μας ξενάγησαν στους χώρους του σχολικού συγκροτήματος. Ακολούθησαν  παρουσιάσεις  Γάλλων και Ελλήνων μαθητών για τις πόλεις και τις ειδικότητες των δυο σχολικών μονάδων.

Οι μαθητές της ειδικότητας «Μαγειρικής Τέχνης» του Γαλλικού λυκείου ετοίμασαν μεσημεριανό γεύμα κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές των δύο σχολείων είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα των χωρών τους, αλλά και να κουβεντιάσουν για τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες τους.

Ακολούθησε παρακολούθηση μαθημάτων όπου συμμετείχαν οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ σε μια σειρά δραστηριοτήτων όπως παιχνίδια: kahoot, μαγειρική, αθλητικές δραστηριότητες τραγούδι karaoke και χορός. Οι μαθητές μας έμαθαν στους Γάλλους μαθητές πώς χορεύεται το συρτάκι και τα παιδιά των δυο σχολείων έγιναν σύντομα μια μεγάλη παρέα.

Οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ είχαν ετοιμάσει αναμνηστικό άλμπουμ που εμπεριείχε φωτογραφίες τους και μια αυτοπαρουσίαση-λεύκωμα  το οποίο συμπλήρωσαν με μεγάλο ενθουσιασμό και οι Γάλλοι μαθητές.

Η μέρα έκλεισε με ανταλλαγή δώρων, αναμνηστικών καθώς και με πλούσιο μπουφέ με κεράσματα από τις δυο χώρες!

Όπως αποδείχθηκε για άλλη μια φορά αυτά που μας ενώνουν είναι πάντα πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν!