Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Την Τρίτη 14-05-24 στις 20:00 στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Πολυλειτουργικού Κέντρου του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου (Παρατσικόγλου & Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, Ελευθέριο-Κορδελιό) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στην Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η οποία καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Εθελοντισμού του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου και η «Εύξεινος Λέσχη» Θεσσαλονίκης.

Στόχος των διοργανωτών είναι η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης να μην εξαντλεί τη δυναμική της στο παρελθόν αλλά να λειτουργεί συμβολικά και αποτρεπτικά για το μέλλον. Για αυτό λόγο στο πρόγραμμά περιλαμβάνονται ομιλίες για το ιστορικό πλαίσιο της Γενοκτονίας και της προσφυγικής εγκατάστασης των Ελλήνων του Πόντου στις νέες πατρίδες.

Βασικό ποιοτικό στοιχείο όμως αποτελεί και η παρουσίαση από μαθητές και μαθήτριες ιστορικών και εμβληματικών κειμένων, και τραγουδιών τα οποία σε συνδυασμό με εποπτικό υλικό video κλπ εμπεδώνουν την ιστορική .

Τέλος το ιστορικό σωματείο «Εύξεινος Λέσχη» Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει το χορό «Σέρρα», τον Πυρρίχιο, διότι ο πολιτισμός του Πόντου μπορεί να θρηνεί τον ξεριζωμό αλλά και να δυναμώνει την ελπίδα μέχρι η 19η Μαΐου να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΝΗΜΗΣ


-Χαιρετισμοί και Προσφωνήσεις από

· τον Δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου κ. Λευτέρη Αλεξανδρίδη,

· τον Διευθυντή ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης κ.Χρήστο Ρουμπίδη

· τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Εθελοντισμού κ.Παναγιώτη Καμπαρούδη

· το μέλος του Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης κ.Κώστα Ανθόπουλο

- Τραγούδι (εισαγωγή) - Γιώτα Παπαδοπούλου, μαθήτρια του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ευόσμου

- Κείμενο-ομιλία (ιστορικό πλαίσιο) - κ.Κυριάκος Χατζηκυριακίδης Καθηγητής του ΑΠΘ

- Ανάγνωση αποσπάσματος από κείμενο του Κ. Κωνσταντινίδη, πρωτεργάτη των αγώνων για τη δημιουργία μιας αυτόνομης ποντιακής δημοκρατίας, στα γαλλικά και στα ελληνικά - Βασίλης Σουτάκης, μαθητής του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου [δράση στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου με το ,Lycée professionnel Charles Mongrand της Μασσαλίας]

- Κείμενο συνέχεια (ιστορικό πλαίσιο-θεωρητική προσέγγιση Γενοκτονίας-προσφυγική εγκατάσταση)

- Προβολή βίντεο με πλάνα εποχής από την αποκατάσταση των προσφύγων

- Τραγούδι

- Χορός Σέρρα-Πυρρίχιος – «Εύξεινος Λέσχη» Θεσσαλονίκης

- Παρουσίαση - κα Ντίνα Τσουμάνη Φιλόλογος του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ευόσμου