Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Α΄ΤΑΞΗ: ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Την Τρίτη 27-03-24 και την Πέμπτη 29-03-24 υλοποιήθηκε η δράση "Ευαισθητοποίηση για το προσφυγικό ζήτημα" την οποία διοργάνωσε η Υποδντρια και Σύμβουλος Σχολικής Ζωής κα Αγάπη Ζοπόγλου  σε συνεργασία με το Γραφείο Θεσσαλονίκης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.  

Τα επωφελούμενα τμήματα ήταν τα Α-1, Α-2, Α-3, Α-4 και Α-5 που ενημερώθηκαν στην Σχολική Βιβλιοθήκη από την  εισηγήτρια κα Κοκοζίδου Θεοδώρα, παρουσία της Υπεύθυνης Συντονίστριας Εκπαίδευσης προσφύγων κας Μαυρομάτη Μαρίας.

Την δράση παρακολούθησαν και Γερμανίδες εκπαιδευτικοί από Επαγγελματικό Λύκειο του Βερολίνου που βρίσκονται στο σχολείο μας στο πλαίσιο του job shadowing.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ιδρύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1950, με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με εντολή να καθοδηγεί και να συντονίζει τη διεθνή δράση για την προστασία των προσφύγων και την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων. Κύριο μέλημά της είναι να διασφαλίζει ότι κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να ζητήσει άσυλο και να βρει ασφάλεια σε μια άλλη χώρα, με την προοπτική εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων, όπως είναι ο εθελοντικός επαναπατρισμός, η ένταξη στη χώρα ασύλου ή η επανεγκατάσταση σε τρίτη χώρα.

Από την ίδρυσή της έως σήμερα, η Ύπατη Αρμοστεία προστατεύει τα δικαιώματα και παρέχει ουσιαστική βοήθεια σε πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας τους και ανιθαγενείς. Έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να ξαναρχίσουν επιτυχώς τη ζωή τους κι έχει τιμηθεί δύο φορές με το Νόμπελ Ειρήνης, το 1954 και το 1981.