Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

22ο ΟΜΑΔΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙΟΥ 2024 ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ, ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ, ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ – ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 02-03-24


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Τους αγώνες των Ομαδικών Μαθητικών Πρωταθλημάτων διοργανώνει η Ε.Σ.Σ.Θ-Χ με τον Δήμο Παύλου Μελά με ανάθεση και σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Όμιλο Πολίχνης.
2.ΔΙΚΑΙΩΜΑΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

2.1 Μπορούν να συμμετέχουν όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσηςτων Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

2.2 Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις συμμετοχής, αρχικά στις πρώτες ομάδες και κατόπιν στις δεύτερες ομάδες από κάθε σχολείο.

2.3 Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής για τη συμμετοχή στο Ομαδικό Πρωτάθλημα για τους μαθητές και τις μαθήτριες.

ΣΥΝΘΕΣΗ-ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ:

3.1 Η σύνθεση των ομάδων θα είναι τετραμελής με υποχρεωτική συμμετοχήενός (1)τουλάχιστονκοριτσιού στην τέταρτη (4η) σκακιέρα.

Οι ομάδες πριν την έναρξη των αγώνων θα δηλώσουνσε έγγραφο που θα τους δοθεί από τους διοργανωτές, τη βασική τους σύνθεση(αποτελούμενη από έξι {6} το πολύ μέλη) με τη σειρά που θα αγωνίζονται στις τρεις (3) γενικές σκακιέρες και θα ισχύει για όλο το πρωτάθλημα.

3.2 Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή μαθητών/τριών που δεν συμπεριλαμβάνονται στη βεβαίωση του σχολείου από το οποίο προέρχονται.

3.3 Οι ομάδες μπορούν να αποτελούνται από μαθητές/τριες οποιασδήποτε τάξης ανά εκπαιδευτική βαθμίδα (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια).

3.4 Οι υπεύθυνοι των ομάδων (μετά την δήλωση συμμετοχής) θα λάβουν στο email τους το έντυπο βασικής σύνθεσης της ομάδας και το έντυπο σύνθεσης της ομάδας ανά γύρο.

3.5 Το έντυπο βασικής σύνθεσης συμπληρωμένο και ως προς τη σύνθεση του κάθε γύρου θα πρέπει να επιδειχθεί μαζί με το έντυπο σύνθεσης του κάθε γύρου στη διοργάνωση πριν την έναρξη του κάθε γύρου. το έντυπο σύνθεσης θα κατατίθεται, ενώ το έντυπο βασικής σύνθεσης θα παραμείνει στα χέρια του αρχηγού της ομάδας:Συμπληρώνουμε τα στοιχεία των μαθητών που θα αγωνιστούν ανά σκακιέρα ως βασική τετράδα (στην 4η σκακιέρα υποχρεωτικά αγωνίζεται κορίτσι).
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί (5η και 6η σκακιέρα ) τότε αυτή η σύνθεση θα είναι σταθερή για όλους τους γύρους και στις στήλες θα πρέπει να γίνετε ανάλογη σημείωση (1,2,3,4 σε όλους τους γύρους)
Σε περίπτωση που υπάρχουν αναπληρωματική τότε π.χ. 1. Εάν αναπληρώνεται η 2η σκακιέρα τότε η 3 ή θα παίξει στη θέση της 2ης και η 5η θα παίξει στη θέση της 3ης. Εάν αναπληρώνεται η 1η σκακιέρα τότε η 2η θα παίξει στη θέση της 1ης , η 3η σκακιέρα στη θέση της 2ης και 5η στη θέση της 3ης. 3. Ένα αναπληρώνονται δύο σκακιέρες π.χ. 1η και 3η, τότε η 2η σκακιέρα θα παίξει στη θέση της 1ης, η 5η στη θέση της 2ης και η 6η στη θέση της 3ης. 4. Εάν αναπληρώνεται η 4η σκακιέρα (κορίτσι ) τότε μπορεί να αναπληρωθεί μόνο από το πρώτο κορίτσι που δηλώθηκε αναπληρώτρια.
Γενικά: Μαθητής που δηλώθηκε στη 1η σκακιέρα δεν μπορεί παίξει στη 2η ή στη 3ή, ενώ μαθητής που δηλώθηκε στη 2η μπορεί να παίξει στη 1η σκακιέρα. Οι μαθητές μπορούν να «ανεβούν» σκακιέρα και δεν μπορούν να «κατεβούν» πιο κάτω από την αρχική δηλωθείσα σκακιέρα (δεν μπορεί η 2η σκακιέρα να παίξει στη θέση της 3ης σκακιέρας).
Αφού συμπληρώσουμε τη βασική σύνθεση και τη σύνθεση του πρώτου γύρου , εκτυπώνουμε το έντυπο και την προσκομίζουμε πριν την έναρξη του πρώτου γύρου. Τη έντυπο αυτό θα έχετε καθ’όλη τη διάρκεια των αγώνων και θα προσκομίζετε στους διαιτητές αφού συμπληρώσετε τη σύνθεση του επόμενου γύρου.
ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ:2ο Γυμνάσιο Πολίχνης (Λεωφ. Στρατού 129, Πολίχνη Θεσσαλονίκης 564 29).

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

5.1 Όλα τα σχολεία είναι υποχρεωμένα να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι την Παρασκευή 01/03/2024 στις 18:00 εγγράφως στην ηλεκτρονική φόρμα:https://forms.gle/uz2zqkuvscoq4rfc8.

5.2 Θα επισυνάπτεται υποχρεωτικά η βεβαίωση του σχολείου υπογεγραμμένη από τον Διευθυντή που θα πιστοποιεί ότι οι συμμετέχοντες σκακιστές/τριες είναι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου στο email: skakisxolika@gmail.com.

5.3 Κανάλι Viber Ομαδικά:

https://invite.viber.com/?g2=AQBklUy9ARP3e1JMzal38N5AdlBuzPLA9XC5im7cESsiyaJJl48HRATdLnfJdskN.

5.4 Επιτρέπεται η συμμετοχή μέχρι δύο (2) ομάδων από το ίδιο σχολείο.Η δήλωση της 2ης ομάδας του ίδιου σχολείου θα γίνεται με συμπλήρωση και αποστολή δεύτερης ηλεκτρονικής φόρμας όπου στο όνομα του σχολείου θα υπάρχει και η ένδειξη Β’ ΟΜΑΔΑ.

5.5 Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Αρζουμανίδη Ισαάκ στο τηλέφωνο: 6972857997.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ – ΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΡΟΥ:

6.1 Η Ηλεκτρονική επιβεβαίωση συμμετοχών θα πραγματοποιείταιαπό την Παρασκευή 01/03/2024 έως το Σάββατο 02/03/2024 στις 08:30 εδώ:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSebtkxAf0PC3w2GkIM-euxYVHX1zzhm_2R2MZ0_RXamsCQWzw/viewform

6.2 Η κλήρωση του πρώτου (1ου ) γύρου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 02/03/2024 στις 09:15.

7.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ – ΑΠΟΝΟΜΕΣ:

1ος Γύρος 10:00, 2ος Γύρος 10:45, 3ος Γύρος 11:30, 4ος Γύρος 12:15, 5ος Γύρος 13:00, 6ος Γύρος 13:45, Τελετή λήξης-απονομές 15:00.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ – ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ:

8.1 Ελβετικό έξι (6) γύρων με χρόνο σκέψηςδέκα(10΄) λεπτά για τον κάθε παίκτη/τρια για όλη την παρτίδα και προστιθέμενος χρόνος πέντε (5΄΄) δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση από την πρώτη κίνηση.

8.2 Αν ο αριθμός των ομάδων είναι από επτά (7) έως δέκα (10) το σύστημα θα είναι Ελβετικό πέντε (5) γύρων ενώ αν οι ομάδες είναι έξι (6) ή λιγότερες το σύστημα αγώνων θα είναι Πουλ (Round Robin) με τον ανάλογο αριθμό γύρων. Αν ο αριθμός των ομάδων είναι μέχρι τέσσερις (4) το σύστημα αγώνων θα είναι Πουλ διπλών συναντήσεων με αντίστροφα χρώματα. Αν ο αριθμός των ομάδων είναι μέχρι δύο (2) το σύστημα αγώνων θα είναι Πουλ τεσσάρων (4) γύρων με αντίστροφα χρώματα σε κάθε γύρο.

8.3 Ισχύουν οι κανονισμοί της Ε.Σ.Ο. και της F.I.D.E.για το γρήγορο σκάκι (Rapid) και οι Κανονισμοί Αγώνων της Ε.Σ.Ο. και της Ε.Σ.Σ.Θ-Χ.

8.4 H αρχική κατάταξη των ομάδων θα γίνει χρησιμοποιώντας την επιλογή «τυχαία» του προγράμματος κληρώσεων (swiss manager).

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΑΓΩΝΩΝ:Το Δ.Σ. του Σκακιστικού Ομίλου Πολίχνης.

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ:Ορίζεται ο κ. Αρζουμανίδης Ισαάκ.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ορίζεται ο κ. Γεροντόπουλος Πρόδρομος.



12.ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ:Υπεύθυνοι κληρώσεων ορίζονται οι κ.κ. Τριβέλλα Μαρία και Μπούσιος Χρήστος.



13.ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Οι διαιτητές αίθουσας θα ορισθούν από την Τ.Ε.Δ. της Ε.Σ.Σ.Θ-Χ..



14.ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ:Θα απονεμηθούν κύπελλα στις τρεις (3) πρώτες ομάδες και μετάλλια στους σκακιστές/τριεςτης κάθε νικήτριας ομάδας.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:

15.1 Η νικήτρια ομάδα του αγώνα παίρνει δύο (2) βαθμούς και η ηττημένη μηδέν(0) βαθμούς. Αντο αποτέλεσμα του αγώνα είναι ισόπαλο, οι ομάδες παίρνουν από έναν(1) βαθμό. Η ήττα χωρίς αγώνα (άνευ αγώνος) τιμωρείται με αφαίρεση ενός (1) βαθμού από την τελική βαθμολογία της ομάδας. Η ομάδα που σημειώνει νίκη χωρίς αγώνα παίρνει δύο (2) βαθμούς και τρεισήμισι (3,5) πόντους και η ομάδα που παίρνει το «BYE» δύο(2) βαθμούς και δυόμιση(2,5) πόντους.

15.2 Για να αγωνισθεί μια ομάδα πρέπει να παρατάξει τουλάχιστον τρεις (3) παίκτες, διαφορετικά μηδενίζεται για τον υπόψη γύρο και της αφαιρείται ένας (1) βαθμός από τελική της βαθμολογία στη διοργάνωση. Αν το επαναλάβει για δεύτερη (2η) φορά αποβάλλεται από το πρωτάθλημα.

15.3 Επιτρέπεται η αλλαγή σύνθεσης και η χρησιμοποίηση αναπληρωματικών σε κάθε γύρο, με την προϋπόθεση ότι συμπεριλαμβάνονται στην αρχική λίστα συμμετοχών.

15.4 Μη προσέλευση μιας (1) ομάδας σε ένα (1) γύρο χωρίς προειδοποίηση σημαίνει αυτόματη αποβολή της από το πρωτάθλημα.

15.5 Στην αίθουσα των αγώνων κυκλοφορούν μόνον οι μαθητές/τριες που έχουν παρτίδα σε εξέλιξη και το προσωπικό της διοργάνωσης.ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΜΑΔΩΝ:

Ισχύουν όσα προβλέπει το άρθρο 6 «ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΜΑΔΩΝ» του κανονισμού αγώνων των ομαδικών διασυλλογικών πρωταθλημάτων της Ε.Σ.Ο.. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω για τους αρχηγούς των ομάδων:

16.1 Μπορούν να συμβουλεύσουν τους παίκτες τους λέγοντας χωρίς κανένα σχόλιο: «Κάνε πρόταση ισοπαλίας», «Εγκατέλειψε» (6.2 του Κανονισμού Αγώνων των Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων της Ε.Σ.Ο.).

16.2 Ο παίκτης μπορεί να ρωτήσει τον αρχηγό του αν θα δεχθεί πρόταση ισοπαλίας από τον αντίπαλο του ή να κάνει ο ίδιος πρόταση ισοπαλίας. Η μοναδική ασχολίαστη απάντηση του αρχηγού θα είναι: «ΝΑΙ» – «ΟΧΙ». (6.3 του Κανονισμού Αγώνων).

16.3 Η οποιαδήποτε επικοινωνία παικτών και αρχηγού θα γίνεται υποχρεωτικά ενώπιον του διαιτητή. (6.4 του Κανονισμού Αγώνων).

16.4 Η τελική απόφαση για το αποτέλεσμα μιας παρτίδας είναι του παίκτη και όχι του αρχηγού. (6.5 του Κανονισμού Αγώνων).

16.5 Κατά την διάρκεια μιας συνάντησης η ομάδα μπορεί να αναπληρώσει τον αρχηγό της με κάποιον άλλο ο οποίος όμως θαπρέπει να παραμείνει αρχηγός μέχρι το τέλος της συνάντησης. Αν για οποιονδήποτε λόγο μια ομάδα μείνει χωρίς αρχηγό, τότε το φύλλο αγώνος θα υπογράφεται από τον τελευταίο παίκτη της ομάδας.

16.6 Αρχηγοί των ομάδων θα ορίζονται αποκλειστικά και μόνο μαθητές/τριες που θα αγωνίζονται με την ομάδα τους ανά συνάντηση.ΚΑΤΑΤΑΞΗ- ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΡΣΗΣ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ:

Α) Βαθμοί (2 για νίκες, 1 για ισοπαλίες, 0 για ήττες).

Β) Συνολικοί πόντοι κάθε ομάδας.

Γ) Άθροισμα πόντων των αντιπάλων με εξαίρεση τον χαμηλότερο (cut-1)

Δ) Κατά σειρά, οι συνολικοί πόντοι σε όλους τους αγώνες της 1ης σκακιέρας, της 2ης σκακιέρας, της 3ης σκακιέρας, κ.ο.κ..

Ε) Αν και μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων έχουμε ξανά ισοβαθμία, τότε θα γίνει τουρνουά αγώνων νοκ αουτ «ξαφνικού θανάτου» (sudden death game) οι κανόνες του οποίου ορίζονται ως εξής:

Αγώνας με χρόνο σκέψης πέντε (5) λεπτά ανά σκακιστή (τα χρώματα καθορίζονται με κλήρωση). Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το κριτήριο Βερολίνου: η νίκη στην 1η σκακιέραδίνει 4 μονάδες, η νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει τρεις (3) μονάδες, η νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει δυο (2) κ.ο.κ. οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψη. αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.



18.ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ:

Υποβάλλονται το αργότερο δέκα (10΄) λεπτά μετά τη λήξη της συνάντησης, σύμφωνα με το άρθρο 6.2 του Κανονισμού Ομαδικών Πρωταθλημάτων της Ε.Σ.Ο.. Η εκδίκασή τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί από την Επιτροπή Ενστάσεων και οπωσδήποτε πριν την κλήρωση του επόμενου γύρου. Η ένσταση, με το παράβολο των εκατό (100) ευρώ, υποβάλλεται στον διαιτητή της συγκεκριμένης συνάντησης. Το παράβολο επιστρέφεται αν γίνει αποδεκτή η ένσταση, διαφορετικά κατατίθεται υπέρ της Ε.Σ.Σ.Θ-Χ. Η Επιτροπή Ενστάσεων είναι 5μελής με τρία (3) τακτικά και δύο (2) αναπληρωματικά μέλη η οποία θα οριστεί πριν από την έναρξη των αγώνων. Από την Ε.Ε. θα εξαιρούνται και θα αντικαθίστανται από τα αναπληρωματικά, όσα τακτικά μέλη της ανήκουν στα σωματεία των παικτών που εμπλέκονται στην ένσταση. Προσφυγή για εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό μπορεί να ασκηθεί στην Επιτροπή Εκδίκασης Ενστάσεων της Κ.Ε.Δ. και εφόσον έχει κατατεθεί εντός μίας (1) ώρας από τη γνωστοποίηση της πρωτοβάθμιας απόφασης στον ενδιαφερόμενο. Οι αποφάσεις αυτής της επιτροπής εκδίκασης ενστάσεων είναι τελεσίδικες. Η δεύτερη (2η) ένσταση πρέπει να υποβληθεί αμέσως μετά την απόφαση της Τοπικής Ε.Ε. Η επιτροπή εκδίκασης ενστάσεων της Κ.Ε.Δ. εξετάζει αμέσως την ένσταση και αποφασίζει το αργότερο σε μια (1) ώρα. Η απόφασή της διαβιβάζεται με email ή φαξ στην Τ.Ε.Δ. της Ένωσης.

ΓΕΝΙΚΑ:

19.1 Σε περίπτωση αδικαιολόγητης και απροειδοποίητης μη προσέλευσης κάποιας ομάδας στον τελευταίο γύρο, τότε θα αποβάλλεται από το επόμενο πρωτάθλημα, εκτός εάν ο Διευθυντής αγώνων αποφασίσει διαφορετικά.

19.2 Απαγορεύεται η παρουσία εντός του αγωνιστικού χώρου προπονητών, γονέων, παραγόντων, συνοδών κλπ.

19.3 Για o,τι δεν προβλέπεται από την παρούσα προκήρυξη αρμόδιο είναι το Δ.Σ. της Ε.Σ.Σ.Θ-Χ..

19.4 Η είσοδος στο γραφείο κληρώσεων επιτρέπεται μόνο στους διαιτητές.

19.5 Οι γονείς και οι κηδεμόνες έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλεια και τη μεταφορά των μαθητών/μαθητριών εκτός του χώρου αγώνων.

19.6 Σε όλες τις διοργανώσεις που διεξάγονται από την ΕΣΣΘ-Χ επιτρέπεται η φωτογράφηση αθλητών μόνο από τον εξουσιοδοτημένο φωτογράφο της διοργάνωσης.Το συγκεκριμένο φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα μόνο από την ΕΣΣΘ-Χ για την προβολή της διοργάνωσης και του αθλήματος γενικότερα. (απόφαση ΔΣ 03/04/2017).Διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται στους θεατές η φωτογράφηση των αθλητών και αθλητριών τα πρώτα 5 λεπτά των αγώνων.

19.7 Οι γονείς και οι κηδεμόνες έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλεια και τη μεταφορά των μαθητών/μαθητριών εκτός του χώρου αγώνων.

19.8 Για κάθε πρόβλημα και ειδικότερα περιπτώσεις μη προσέλευσης μιας ομάδας να ενημερώνονται αμέσως ο Επικεφαλής διαιτητής, ο Πρόεδρος και ο Ειδικός συνεργάτης της Ε.Σ.Σ.Θ-Χ..