Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

COVID ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Τα νέα μέτρα, όπως ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο συνοπτικά έχουν ως εξής:

α) μαθητές

  • Προβλέπεται ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, επομένως την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία δωρεάν σελφ τεστ αντί για δύο.
  • Τα τεστ θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.
  • Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  • Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς (σ.σ. και οι εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το τεστ  στο https://edupass.gov.gr)καθώς και από τους νοσήσαντες. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.
  • Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

β) τμήματα

Η λειτουργία τμήματος της σχολικής μονάδας αναστέλλεται μόνο όταν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο πενήντα τοις εκατό (50%) συν ένα (1) του συνόλου των μαθητών/τριών που φοιτούν στο συγκεκριμένο τμήμα της σχολικής μονάδας.

γ) επιτρέπονται τα Erasmus+ αλλά δεν επιτρέπονται οι άλλες σχολικές εκδρομές

Αναστέλλεται η πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο εντός και εκτός της Επικράτειας. Αυτό προβλέπει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία ισχύει από σήμερα Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου.

Με την ίδια Κοινή Υπουργική Απόφαση επιτρέπεται η υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανταλλαγής/ μετακίνησης/υποδοχής μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών.

Για τις χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και για τις αεροπορικές μετακινήσεις, εσωτερικού και εξωτερικού, των ημεδαπών/αλλοδαπών εκπαιδευτικών, καθώς και των ημεδαπών/αλλοδαπών μαθητών/τριών εφαρμόζονται οι διατάξεις του σημείου 18 της παρούσας, οι οποίες αφορούν στους όρους και τις προϋποθέσεις επιβίβασης του συνόλου των επιβατών, ημεδαπών και αλλοδαπών, καθώς και η υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.78350/16.12.2021 κοινή υπουργική απόφαση «Προϋποθέσεις εισόδου στη Χώρα προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 5951), όπως εκάστοτε ισχύει. Παράλληλα ισχύουν οι κανόνες του Παραρτήματος IV, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Σε κάθε περίπτωση, υπόχρεοι προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών για τη μετακίνηση είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες οι οποίοι/ες συμμορφώνονται, κατά την υποδοχή τους, και προς τα λοιπά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19, που ισχύουν στη χώρα υποδοχής.

 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (σελίδα 80083)