Erasmus + KA2 Γάλλοι μαθητές και καθηγητές στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου
Σάββατο 02-04-22
στο Μουσείο του Λευκού Πύργου |
ο Διευθυντής της ΛΑΦΘ επιδίδει το αναμνηστικό του Γ΄ΣΣ στην κα Kathy Veray |
Η πρώτη ημέρα έκλεισε με μια μικρή βόλτα με τα καραβάκια του Θερμαϊκού Κόλπου. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και όλα τα αξιοθέατα της πόλης, όπως το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συγκίνησαν τους ξένους επισκέπτες.
αναμνηστική φωτογραφία μετά την βαρκάδα στον Θερμαϊκό |
Τους μαθητές συνόδευσαν ο Διευθυντής κ. Γιάννης Βιόπουλος, ο Υποδιευθυντής κ. Λευτέρης Ναθαναηλίδης και οι καθηγήτριες κα Μίνα Μιχαλάτου, κα Έφη Σαπουντζή, κα Τίνα Μπεγγλή και κα Παρασκευή Λαζαριώτου.
Δευτέρα 04-04-22
Το Μουσείο βασιλικών τάφων των Αιγών στην Βεργίνα επισκέφθηκαν σήμερα μαζί και Γάλλοι και Έλληνες μαθητές. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην αγγλική γλώσσα και ήρθαν σε επαφή με πολλά πολιτιστικά στοιχεία της Μακεδονίας όπως για τον τρόπο κόμμωσης και ένδυσης διότι τα παραδοτέα των δύο ομάδων ήταν και οι θεατρικές αναπαραστάσεις με βάση τρεις γυναικείες μορφές την Πηνελόπη, την Ιφιγένεια και την Αταλάντη.
Γάλλοι και Έλληνες μαθητές στους Μακεδονικούς Τάφους |
Ο δεύτερος σταθμός μας ήταν το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (DT&S) - Cisco, στα Παλαιά Σφαγεία της Θεσσαλονίκης. δρύθηκε από τη Cisco σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπό την αιγίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός του είναι η ενίσχυση της καινοτομίας, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και η προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού.
Εκεί έλαβε χώρα η προβολή της σύντομης ταινίας με το δρώμενο-παραδοτέο, την 2η πράξη «Πείτε στην κυρία Πελεκανίδου ότι την ζητάνε!», από το θεατρικό έργο της κας Στυλιάνας Γκαλινίκη «Δρώντα μνημεία». Κάντε click εδώ για να πακολουθείσετε το δρώμενο με γαλλικούς υπότιτλους
Η μαθήτρια Ευθυμιάδου Βασιλική μίλησε στα αγγλικά για τα πολλά τα μηνύματα του έργου για την εποχή μας. Για το έργο που βασίζεται στην ιστορία του αγάλματος της Ηρακλειώτισσας, ενός ρωμαϊκού αγάλματος εξαιρετικής τέχνης που σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Παρουσίασε την «προσφυγιά» του γλυπτού αυτού, σχεδόν σε ολόκληρη την Κεντρική Ευρώπη, στα χρόνια της ναζιστικής Κατοχής, ο αγώνας για την ταυτοποίηση και τον επαναπατρισμό του το καθιστούν μοναδικό και σημαντικό για την πόλη μας.
Κλείνοντας η μαθήτρια αναφέρθηκε στο συγκινητικό τέλος της σπάνιας αυτής ιστορίας, με τις αναμνήσεις
ενός μικρού παιδιού για κάποιο άγαλμα μιας «ιδανικής πόλης» που έβαλε
στην ψυχή του, ο Γερμανός πατέρας του, τότε απλός στρατιώτης του
κατοχικού στρατού. Ήταν ένας από την ομάδα που το βρέθηκαν στην Πλατεία Αριστοτέλους.
δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις της Cisco |
Η επίσκεψη τελείωσε με ξενάγηση και την παρουσίαση των καινοτόμων εφαρμογών της Cisco από τον κ. Αλέξη Χαριστό.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριες κα Μίνα Μιχαλάτου, κα Έφη Σαπουντζή, κα Τίνα Μπεγγλή, κα Μαριέττα Τζιβάνη και κα Παρασκευή Λαζαριώτου.
Τα "Δρώντα Μνημεία" ήταν μια δραστηριότητα, ενταγμένη και στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.». Το πρόγραμμα αυτό που χρηματοδοτείται από το NOESIS δίνει ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια της καινοτομίας, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας από τους μαθητές των ΕΠΑΛ της χώρας.
Τρίτη 05-04-22
Η ημέρα αφιερώθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ της Θεσσαλονίκης. Οι Έλληνες και οι Γάλλους μαθητές ξεναγήθηκαν στις μόνιμες εκθέσεις Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, Τεχνολογία Μεταφορών και Τεχνοπάρκο.
Τέλος παρακολούθησαν την εκπαιδευτική τρισδιάστατη ταινία "Δεινόσαυροι".
Τους μαθητές συνόδευσαν ο Διευθυντής κ. Γιάννης Βιόπουλος και οι καθηγήτριες κα Έφη Σαπουντζή, κα Τίνα Μπεγγλή και κα Παρασκευή Λαζαριώτου.
οι δραστηριότητες στο NOESIS |
Τετάρτη 06-04-22
Οι δραστηριότητές μας έλαβαν χώρα στο Νομό Σερρών και συγκεκριμένα στο Οχυρό Ρούπελ, στο χωριό Κερκίνη και την ομώνυμη λίμνη. Επιλέξαμε την ημέρα αυτήν διότι στις 6 Απριλίου του 1941 ο Χίτλερ επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας.
Το θρυλικό οχυρό του Ρούπελ έγινε τότε συνώνυμο του ηρωισμού, της αυτοθυσίας και της αντίστασης κατά του ναζισμού. Σήμερα στέκει περήφανο στην είσοδο της ομώνυμης Στενωπού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που τόσο αποτελεσματικά υπερασπίστηκε κατά τον Β’ Π.Π. κερδίζοντας τον θαυμασμό του αντιπάλου και των Συμμάχων.
Στο οχυρό μας ξενάγησαν θαυμάσια στην αγγλική γλώσσα οι στρατιώτες του 10ου Συντάγματος Πεζικού (Σέρρων).
η ξενάγηση στο ηρωικό οχυρό Ρούπελ |
Μετά την ξενάγηση στο Ρούπελ κατευθυνθήκαμε προς το χωρίο Κερκίνη, το οποίο βρίσκεται στην όχθη της ομώνυμης λίμνης. Η Κερκίνη είναι μια τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1932 με τη δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα. Είvαι έvας από τoυς 10 Υγρότoπoυς Διεθvoύς Σημασίας της Ελλάδας (γvωστoί και ως Υγρότoπoι Ramsar) και μία από τις 196 σημαvτικές Περιoχές για τα Πoυλιά της Ελλάδας (IBA), και Περιoχή Ειδικής Πρoστασίας (SPA – Οδηγία 79/409/ΕΟΚ).
Εκεί μας υποδέχθηκε ο κ.Γιάννης Ρέκλος, ο υπεύθυνος του "Οικοπεριηγητή". Αρχικά στην αίθουσα διαλέξεων του "Οικοπεριηγητή" οι Έλληνες μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους και στην συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε με βάρκες στην Κερκίνη και να φθάσουμε έως το σημείο της εκβολής του Στρυμόνα στη λίμνη.
Τους μαθητές συνόδευσαν η Υποδιευθύντρια κα Ιωάννα Μερσίνη και οι καθηγήτριες κα Έφη Σαπουντζή, κα Τίνα Μπεγγλή, κα Μαριέττα Τζιβάνη και κα Παρασκευή Λαζαριώτου.
βαρκάδα στην Κερκίνη |
παρουσίαση των εργασιών |
ασψασ