Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 06-07-12 Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΩΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΑΘΜΩΝ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΣΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ



Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνει ότι αύριο, Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023, στις 10:00 π.μ., θα ανακοινωθούν οι βαθμοί των ειδικών και μουσικών μαθημάτων, καθώς και οι βαθμοί επίδοσης στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα) των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να αναζητούν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους, με κεφαλαίους χαρακτήρες.

Τέλος, οι υποψήφιοι θα λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε και λειτουργεί από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας - ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι, μέσω της εφαρμογής «Υπολογισμός Μορίων», η οποία είναι προσβάσιμη στην ιστοσελίδα https://markcalc.it.minedu.gov.gr/, θα έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων και για τις Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

Προσεχώς θα ανακοινωθούν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα αρχίσει η ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου σε ημερομηνίες που θα γνωστοποιηθούν από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.


ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Άρα λοιπόν θα ξεκινήσει σύντομα και η διαδικασία συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού ξεκινά για τους 15.350 από τα ΕΠΑΛ. Επικρατέστερη ημερομηνία για την έναρξη, είναι η Παρασκευή 07-07-23, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας. Η ηλεκτρονική διεύθυνση για την υποβολή είναι: http://exams.minedu.gov.gr/

Οι προσωπικές επιθυμίες των υποψηφίων, οι επαγγελματικές προοπτικές αλλά και οι βαθμολογίες, αποτελούν τις βασικές παραμέτρους, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, ώστε να συμπληρωθεί σωστά το Μηχανογραφικό Δελτίο.

Ποιοι δικαιούνται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο

Οι υποψήφιοι, οι οποίοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) για τα πανεπιστήμια ή και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο ( Π.Μ.Δ.) για τα δημόσια ΙΕΚ και έχουν ήδη αποκτήσει τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) από τα σχολεία τους. Και στις δύο περιπτώσεις των μηχανογραφικών, το password είναι κοινό.

Μηχανογραφικό μπορούν, επίσης, να υποβάλουν και υποψήφιοι από τα προηγούμενα έτη, 2021 και 2022, οι οποίοι αν και δεν συμμετείχαν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, στοχεύουν στην εισαγωγή τους σε δημόσιο ΙΕΚ με την κατηγορία του 10% των θέσεων των εισακτέων. Οι περιπτώσεις αυτές, αφορούν τους απόφοιτους, που ‘διατηρούν’ τα μόρια, που είχαν εξασφαλίσει στην τελευταία τους εξέταση, χωρίς ωστόσο να έχουν συμμετάσχει ούτε στα ειδικά μαθήματα, ούτε στα αγωνίσματα των ΤΕΦΑΑ.

Για όλους τους υποψήφιους θα είναι κοινό το χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο θα κληθούν να υποβάλουν το Μ.Δ. ή/και το Π.Μ.Δ., όταν αυτό ανακοινωθεί ενώ η πλατφόρμα για την υποβολή, στην οποία θα πρέπει να μπαίνουν είναι η ακόλουθη: https://exams.it.minedu.gov.gr/

Οι υποψήφιοι, που είχαν μεν δηλώσει συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις 2023 αλλά παραπέμπονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα καταθέσουν το Μηχανογραφικό Δελτίο ή το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις. Τότε, θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Από την ανακοίνωση της έναρξης της διαδικασίας υποβολής μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου μία εβδομάδα για τη συμπλήρωση του ενώ η υποβολή και των δύο – Μ.Δ. και Π.Μ.Δ. – θα γίνει σε μία φάση.

Χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), οι υποψήφιοι εισέρχονται στην πλατφόρμα https://exams.it.minedu.gov.gr/ και ακολουθούν προσεκτικά τα βήματα για τη συμπλήρωση.

Συστήνεται η συμπλήρωση πρόχειρου μηχανογραφικού πριν την οριστική υποβολή, ώστε να έχουν την δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να το μελετήσουν προσεκτικά και να προβούν σε τυχόν αλλαγές.

Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όσες σχολές επιθυμούν, χωρίς αριθμητικό περιορισμό. Το σύστημα, ωστόσο, θα τους ανοίξει μόνο τις σχολές όπου έχουν εξασφαλίσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).


Αφού υπολογίσουν τα μόρια που βγάζουν, οι υποψήφιοι καλό είναι να καταγράψουν σε ένα χαρτί όλες τις σχολές, που τους ενδιαφέρουν, σύμφωνα με τη σειρά προτίμησής τους και ανεξάρτητα από τις βάσεις. Στη συνέχεια, μπορούν να σημειώσουν δίπλα σε κάθε σχολή τη βάση, που θα έχει ανακοινωθεί για φέτος. Στο στάδιο αυτό, θα μπορούν να μεταφέρουν τους αριθμούς προτίμησης στο Μηχανογραφικό.

Όταν ολοκληρωθεί η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, γίνεται η οριστικοποίηση και η υποβολή του, οπότε και δίνεται αυτόματα αριθμός πρωτοκόλλου. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή μέχρι αυτό το στάδιο, καθώς μετά την οριστική υποβολή του δεν υπάρχει δυνατότητα μεταβολής. Να τονιστεί, πως επειδή η προθεσμία υποβολής των ΜΔ και ΠΜΔ είναι αποκλειστική, μετά την παρέλευσή της, κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να κάνει οριστικοποίηση.

Όσοι υποψήφιοι ανήκουν σε ειδική κατηγορία, χρειάζεται να έχουν συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά με ημερομηνία προγενέστερη – ή μέχρι την ίδια – της ημερομηνίας υποβολής του Μηχανογραφικού. Αυτά θα κατατεθούν, στη συνέχεια, στη σχολή εισαγωγής του νέου φοιτητή.


Συνιστάται η φύλαξη αντιγράφου του Μηχανογραφικού δελτίου, είτε εκτυπώνοντας, είτε απλώς αποθηκεύοντας στον υπολογιστή το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό, το οποίο υπέβαλαν.

Πώς γίνεται ο υπολογισμός των μορίων

Για τη διευκόλυνση των υποψηφίων, το υπουργείο Παιδείας έχει αναπτύξει ειδική εφαρμογή για τον υπολογισμό των μορίων τους. Εισάγοντας στη συγκεκριμένη εφαρμογή τους βαθμούς που πήραν σε κάθε μάθημα, οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν αυτόματη ενημέρωση για το σύνολο των μορίων, που συγκεντρώνουν σε κάθε Τμήμα/Σχολή του Επιστημονικού Πεδίου ή Τομέα, που ανήκουν. Στην ίδια εφαρμογή, οι υποψήφιοι θα καταφύγουν για να υπολογίσουν και το σύνολο των μορίων, αφού ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Ειδικών Μαθημάτων.

Την εφαρμογή για να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων τους, θα βρουν οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας: https://markcalc.it.minedu.gov.gr/

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού του συνολικού αριθμού των μορίων, οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν τους γραπτούς βαθμούς τους στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού, που ανήκουν. Ο κάθε βαθμός πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο Συντελεστή Βαρύτητας. Τα τέσσερα γινόμενα προστίθενται. Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί χίλια. Με αυτό τον τρόπο, προκύπτει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος.

Ο βαθμός του κάθε μαθήματος, εκφράζεται στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου.

Υπενθυμίζεται, ότι οι υποψήφιοι όταν κληθούν να δηλώσουν τα τμήματα προτίμησης στο Μηχανογραφικό θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν ΜΟΝΟ τα τμήματα, στα οποία θα έχουν πρόσβαση. Συγκεκριμένα, κάθε υποψήφιος θα βλέπει τα τμήματα εκείνα, για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων του είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών – η ανακοίνωση της βαθμολογίας των ειδικών μαθημάτων αναμένεται την Πέμπτη 06/07/23.

Η δυνατότητα μετεγγραφής ως κριτήριο επιλογής σχολών στο μηχανογραφικό

Όσοι υποψήφιοι δικαιούνται μετεγγραφής, θα πρέπει να έχουν κατά νου πως υπάρχουν 93 πανεπιστημιακά τμήματα, που δεν είναι αντίστοιχα με κανένα άλλο, επομένως η εισαγωγή σε ένα από αυτά, αποκλείει κάθε δυνατότητα μετεγγραφής.

Για την εισαγωγή του ενδιαφερόμενου υποψήφιου σε ένα από τα υπόλοιπα τμήματα, όπου επιτρέπεται η υποβολή αίτησης μετεγγραφής, θα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Να υπάρχει αντίστοιχο τμήμα με αυτό, στο οποίο εισάγεται ο φοιτητής. (Υπάρχει πίνακας με τα αντίστοιχα τμήματα, που πρέπει να συμβουλευτεί ο υποψήφιος).

2. Να εξασφαλίζει τη βάση της μετεγγραφής, που είναι η βάση του τμήματος στο οποίο θέλει να πάρει μετεγγραφή μείον τα μόρια που είχε στο τμήμα, που εισήχθη. Η διαφορά αυτή, πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση των 2.750 μορίων.

Αν πληροί αυτές τις δύο προϋποθέσεις, μπορεί να αιτηθεί μετεγγραφής.

Οι βασικές κατηγορίες μετεγγραφών είναι δύο: Με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και οι μετεγγραφές αδελφών φοιτητών. «Η δεύτερη κατηγορία, αν και δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές που υπάγονται στην κατηγορία να πάρουν μετεγγραφή χωρίς ποσοτικό περιορισμό, απαιτεί να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες λεπτομέρειες: Δεν πρέπει η οικογένεια να διαθέτει σπίτι ή την επικαρπία σπιτιού σε καμία από τις δύο πόλεις που εισήχθησαν οι φοιτητές και να έχει κατά κεφαλήν εισόδημα μέχρι 12.500€, μέσο όρο τριετίας. Σ’ αυτή την περίπτωση, μετεγγραφή παίρνει ο αδελφός που θα εισαχθεί φέτος, προς την πόλη που φοιτά ο αδελφός του. Μόνο αν δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή, θα έρθει στην πόλη, που ζουν οι γονείς του. Αν δεν υπάρχει ούτε εκεί, πηγαίνουν και τα δύο αδέλφια σε μία τρίτη πόλη, που υπάρχουν αντίστοιχες σχολές και για τους δύο, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Τα επόμενα βήματα

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και των ονομάτων των επιτυχόντων.