Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ: ΔΥΟ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 

«Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων».

Η έκθεση, η οποία έχει τεθεί υπό την αιγίδα τής Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, εντάχθηκε στον εορτασμό τού Φεστιβάλ των 56ων«Δημητρίων» και στηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Βουλή των Ελλήνων, τον δήμο Θεσσαλονίκης, την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και άλλους φορείς και ιδιώτες.

Θέμα τής έκθεσης είναι ο ρόλος των συμβόλων στην πολιτική και την τέχνη, η επίδραση της αρχαιότητας στην εικόνα τής ελληνικής επανάστασης και στο φιλελληνικό κίνημα. Στο πλαίσιο αυτό, οι μορφές τού Ναπολέοντα και του Μπότσαρη διασταυρώνονται με αυτές του Λεωνίδα και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στην έκθεση αυτή οι πίνακες του Ντελακρουά, του Λιπαρίνι, το θέμα τού θανάτου τού Μπότσαρη, καθώς και δύο άγνωστα χειρόγραφα για μιαν εκστρατεία τού Ναπολέοντα στην Ήπειρο, που ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, ή για τον Αλή Πασά και τη δράση του είναι τα σημαντικότερα, μεταξύ άλλων, έργα και τεκμήρια που εκτίθενται στο Τελλόγλειο, σε λιγότερο γνωστά συμφραζόμενα, αναδεικνύοντας ιδιαίτερες, άγνωστες πτυχές στην ελληνογαλλική ιστορία.

«Το ‘21 των Συλλεκτών»

Πολλά συλλεκτικά αντικείμενα έχουν καίρια σημασία για το ιστόρημα και των δύο εκθέσεων, για την απεικόνιση προσώπων και γεγονότων τής επανάστασης: πίνακες, πιάτα, ρολόγια, πορσελάνες κ.ά. με θέματα σχετικά με τον Ναπολέοντα, τον Αλή Πασά, τον Μπότσαρη, τον Ντελακρουά κ.ά.

Στην έκθεση εκτίθενται τα περίφημα όπλα του Μπότσαρη, που προφανώς δόθηκαν στον Στρατηγό Maison από τον Καποδίστρια μετά τη μάχη του Ναβαρίνου, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Μορέα, η οποία σηματοδότησε το τέλος της επανάστασης που οδήγησε στη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Τα εκθέματα οπτικοποιούν την ατμόσφαιρα των γεγονότων, την απήχησή τους στο κοινό τής εποχής, πολλαπλασιάζοντας, επεκτείνοντας και πλουτίζοντας την εικόνα των συμβόλων σε κοινά θέματα, συνδέοντας –συχνά συμπληρωματικά– την αφήγηση και στις δύο εκθέσεις. 

Το εισιτήριο εισόδου είναι 1,50€

Πληροφορίες: κα Π.Λαζαριώτου, κ.Γ.Κρητικός, κα Ζ.Καραγώγου, κα Μ.Σαλίκα, κα Μ.Μιχαλάτου