Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ


Στην εποχή της τεχνολογίας, τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας, ειδικά για τους εφήβους. Ωστόσο, η χρήση τους μέσα στο σχολικό περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, γι' αυτό και υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών. 

Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι ενημερωμένοι για αυτούς τους κανονισμούς, ώστε να κατανοούν τις συνέπειες και να βοηθούν τα παιδιά τους να αποφεύγουν τυχόν προβλήματα.

Τι ισχύει για τα κινητά τηλέφωνα στο σχολείο
  1. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εάν κατά τη διάρκεια του μαθήματος, του διαλείμματος, της προσέλευσης ή αποχώρησης διαπιστωθεί ότι ένας μαθητής ή μια μαθήτρια μαγνητοφωνεί, φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί με οποιονδήποτε τρόπο τους εκπαιδευτικούς ή τους συμμαθητές του, ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία:
  2. Παράδοση της Συσκευής: Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας ζητά αμέσως από τον μαθητή να απενεργοποιήσει τη συσκευή του και να την παραδώσει. Σε αυτό το σημείο, καλούνται οι γονείς ή κηδεμόνες των εμπλεκομένων μαθητών να προσέλθουν στο σχολείο για να ενημερωθούν για το περιστατικό.

Αξιολόγηση και παιδαγωγική παρέμβαση

Ο Διευθυντής οφείλει να αξιολογήσει παιδαγωγικά το περιστατικό και, ανάλογα με τη σοβαρότητά του, είτε να το χειριστεί ο ίδιος είτε να το παραπέμψει στον Σύλλογο Διδασκόντων.
  1. Αν ο Διευθυντής επιληφθεί του θέματος, επιβάλλεται υποχρεωτικά το παιδαγωγικό μέτρο της αποβολής από τα μαθήματα για μέχρι τρεις (3) ημέρες.
  2. Αν παραπεμφθεί στον Σύλλογο Διδασκόντων, τότε επιβάλλεται αποβολή από τα μαθήματα για μέχρι πέντε (5) ημέρες.
Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα

Σε περίπτωση που η μαγνητοφώνηση, φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση αφορά ιδιαίτερα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ο Σύλλογος Διδασκόντων είναι υποχρεωμένος να επιβάλει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος για τον μαθητή που προέβη σε αυτές τις ενέργειες.

Συμβουλές προς γονείς

Ως γονείς, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τα παιδιά σας για τους κανονισμούς που αφορούν τη χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο. Εξηγήστε τους τις συνέπειες της ακατάλληλης χρήσης, ιδιαίτερα όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Παράλληλα, ενθαρρύνετέ τα να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους με υπευθυνότητα και σεβασμό προς τους άλλους.

Τέλος, θυμηθείτε ότι η συνεργασία με το σχολείο και η κατανόηση των κανονισμών μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σας να παραμείνουν ασφαλή και να αποφύγουν περιττές κυρώσεις.