Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2024-25

Η νέα υπουργική απόφαση για τις απουσίες των μαθητών/τριών στα Γυμνάσια και Λύκεια, η οποία θα ισχύσει από το σχολικό έτος 2024-2025, φέρνει αλλαγές που επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο παρακολούθησης της φοίτησης. Η απόφαση αυτή αναδεικνύει τον ρόλο των γονέων/κηδεμόνων, αυξάνοντας την ευθύνη τους στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων των μαθητών/τριών προς την εκπαιδευτική διαδικασία.

Διάκριση Δικαιολογημένων και Αδικαιολόγητων Απουσιών

Με τη νέα απόφαση, επανέρχεται η διάκριση μεταξύ δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών, οι οποίες καταχωρίζονται στο απουσιολόγιο και στη συνέχεια, ανά τετράμηνο, καταγράφονται στα Ατομικά Δελτία των μαθητών/τριών. Οι γονείς και κηδεμόνες ενημερώνονται για το συνολικό αριθμό των απουσιών και την κατηγοριοποίησή τους, δίνοντας τους τη δυνατότητα να παρακολουθούν στενά τη φοίτηση των παιδιών τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην τελική απόφαση δεν περιλαμβάνεται η "δεκαπεντάλεπτη ανοχή" για καθυστερημένη προσέλευση στην πρώτη ώρα του σχολικού προγράμματος, η οποία υπήρχε στο αρχικό προσχέδιο.

Καθορισμός Επαρκούς και Ανεπαρκούς Φοίτησης

Η φοίτηση των μαθητών/τριών χαρακτηρίζεται επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το συνολικό αριθμό των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους:

1. Επαρκής φοίτηση χαρακτηρίζεται όταν:
- Οι συνολικές απουσίες δεν υπερβαίνουν τις 40, ανεξαρτήτως του λόγου που τις προκάλεσε.
- Οι συνολικές απουσίες δεν υπερβαίνουν τις 114, με την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 απουσίες είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε λόγους υγείας.

2. Ανεπαρκής φοίτηση χαρακτηρίζεται όταν:
- Οι αδικαιολόγητες απουσίες υπερβαίνουν τις 40.
- Οι συνολικές απουσίες υπερβαίνουν τις 114, ακόμη και αν οι 74 από αυτές είναι δικαιολογημένες.

Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής, υποχρεούνται να επαναλάβουν την τάξη στην οποία φοιτούν.

Ειδικές Κατηγορίες Μαθητών

Η απόφαση προβλέπει ειδικές ρυθμίσεις για μαθητές/τριες που ανήκουν σε ευπαθείς ή ειδικές κατηγορίες:

- Μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες: Η φοίτηση αυτών των μαθητών θεωρείται επαρκής όταν οι επιπλέον απουσίες δεν υπερβαίνουν το 30% των προβλεπομένων από το ωρολόγιο πρόγραμμα και όταν οι απουσίες αυτές αποδεικνύονται ότι οφείλονται στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας.

- Αθλητές/τριες: Οι μαθητές/τριες που συμμετέχουν σε πανελλήνιους ή διεθνείς αθλητικούς αγώνες, εγκεκριμένους από αναγνωρισμένες αθλητικές ομοσπονδίες, μπορούν να υπερβούν το όριο των 114 απουσιών κατά έως 70 επιπλέον απουσίες.

- Σε περίπτωση θανάτου συγγενούς: Οι μαθητές/τριες δικαιούνται απουσίες έως 3 εργάσιμων ημερών σε περίπτωση θανάτου συγγενούς έως και β’ βαθμού (γονείς/αδέλφια).

- Σοβαρές ψυχικές παθήσεις: Οι μαθητές/τριες που πάσχουν από σοβαρές ψυχικές παθήσεις μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία των κατ' ιδίαν διδαχθέντων μαθητών.

Ευθύνη και Ενημέρωση Γονέων/Κηδεμόνων

Η απόφαση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων και καθορίζει σαφείς διαδικασίες επικοινωνίας και παρακολούθησης των απουσιών των μαθητών/τριών:

- Όταν ένας μαθητής συμπληρώνει 25 απουσίες: Ο υπεύθυνος καθηγητής/τρια του τμήματος οφείλει να ενημερώσει άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες του μαθητή, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο, όπως τηλεφώνημα, email, SMS ή επιστολή.

- Όταν ένας μαθητής απουσιάζει για τρεις συνεχόμενες ημέρες: Ο υπεύθυνος καθηγητής οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους γονείς για να πληροφορηθεί τον λόγο των απουσιών και να ενημερώσει τον Διευθυντή του σχολείου.

- Συνεχής ενημέρωση: Μετά την πρώτη ενημέρωση, ο καθηγητής ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες για οποιαδήποτε μεταβολή στον αριθμό απουσιών τις πρώτες πέντε εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα.

Διαχείριση Απουσιών Λόγω Υγείας

Οι γονείς/κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν ή να αποστείλουν ηλεκτρονικά, εντός 10 εργάσιμων ημερών, βεβαίωση δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού που πιστοποιεί την ασθένεια του μαθητή/τριας, για απουσίες μεγαλύτερες των δύο ημερών. Αυτή η βεβαίωση χρησιμεύει ως δικαιολογητικό για τις απουσίες αυτές.

Για απουσίες έως δύο ημερών λόγω ασθένειας ή σοβαρών οικογενειακών λόγων, αρκεί υπεύθυνη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα, η οποία πρέπει να κατατεθεί εντός της ίδιας προθεσμίας.

Επαναλαμβανόμενες Απουσίες

Η νέα απόφαση επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται δικαιολογημένες οι απουσίες που πραγματοποιούνται χωρίς την άδεια του Διευθυντή του σχολείου κατά τη διάρκεια του ημερήσιου προγράμματος, είτε είναι μεμονωμένες είτε συνεχείς.

Σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων απουσιών, το σχολείο αναζητά τους λόγους αυτών και λαμβάνει παιδαγωγικά μέτρα, ενώ αν η επικοινωνία με τους γονείς δεν είναι εφικτή, μπορεί να απευθυνθεί σε υποστηρικτικές δομές, κοινωνικές υπηρεσίες ή ακόμα και στις αστυνομικές αρχές, αν κριθεί απαραίτητο.

Η υπουργική απόφαση αποσκοπεί στη διασφάλιση της συνεχούς παρακολούθησης των μαθητών και της έγκαιρης αντιμετώπισης οποιωνδήποτε προβλημάτων μπορεί να προκύψουν, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογένειας.