Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε γυναίκες που αγωνίστηκαν για την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Ανάμεσά τους, η Ολυμπία ντε Γκουζ ξεχωρίζει ως μια από τις πρώτες φεμινίστριες, που δεν δίστασε να υψώσει τη φωνή της κατά της ανισότητας, ακόμα και με τίμημα τη ζωή της.
Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, όταν η Συντακτική Συνέλευση απέκλεισε τις γυναίκες από τα πολιτικά δικαιώματα, η Ολυμπία ντε Γκουζ απάντησε δυναμικά. Το 1791 δημοσίευσε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Γυναικών και της Γυναίκας Πολίτη, απαιτώντας πλήρη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, θέτοντας τις βάσεις του φεμινιστικού κινήματος. Παράλληλα, στα κείμενά της εναντιώθηκε στη δουλεία, υπερασπίστηκε το δικαίωμα στο διαζύγιο και εναντιώθηκε στη θανατική ποινή. το πολιτικό πεδίο, αρχικά υποστήριξε τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ' στη δίκη του, ενώ στη συνέχεια τάχθηκε με τους Γιρονδίνους, μια πολιτική ομάδα που πρέσβευε πιο μετριοπαθείς δημοκρατικές θέσεις. Όταν οι Γιρονδίνοι ηττήθηκαν από τους Ιακωβίνους του Ροβεσπιέρου το 1793, η Ολυμπία ντε Γκουζ βρέθηκε στο στόχαστρο.
Κατηγορήθηκε ότι έγραφε υπέρ των Γιρονδίνων και συνελήφθη στις 20 Ιουλίου 1793. Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο λόγω των απόψεών της για την ισότητα των φύλων και τις πολιτικές της θέσεις. Στις 3 Νοεμβρίου 1793 οδηγήθηκε στη γκιλοτίνα στην πλατεία Κονκόρντ.
Η Ολυμπία ντε Γκουζ άφησε πίσω της μια σπουδαία κληρονομιά. Ο αγώνας της για την ισότητα δεν σταμάτησε με τον θάνατό της, αλλά ενέπνευσε τις επόμενες γενιές. Σήμερα, η 8η Μαρτίου μας υπενθυμίζει ότι τα δικαιώματα που απολαμβάνουμε κατακτήθηκαν με θυσίες, και ο αγώνας για την πλήρη ισότητα συνεχίζεται.