Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Το σχολείο καλεί τους γονείς και τους μαθητές να δηλώσουν συμμετοχή στις "Αθλητικές Δράσεις" διοργανώνει η Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων (ΟΕΣΑΔ) της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δυτικής Θεσσαλονίκης. 

Οι δράσεις είναι προσαρμοσμένες στις συνθήκες της πανδημίας.

Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά την συνοπτική περιγραφή, των έξι (06) δράσεων και δηλώστε συμμετοχή σε όσες δράσεις επιθυμείτε. 

Η δήλωση γίνεται μέσω e-mail του κηδεμόνα στο mail liana.lalaga@gmail.com μέχρι την Δευτέρα 18-01-21 στις 17:00 μμ. 

κα Λιάνα Λαλάγκα

Τα αγωνίσματα είναι τα εξής:

  1. Εβδομαδιαίος Μαθητικός Αγώνας Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος
  2. Πάμε μια βόλτα στις διαδρομές της γειτονιάς μου”
  3. Challenge Φυσικής Δραστηριότητας
  4. Σκυταλοδρομία Φυσικής Δραστηριότητας
  5. Ολυμπιάδα γνώσεων
  6. Διασχολικοί Ενδοσχολικοί Αγώνες αγοριών και κοριτσιών (Καλαθοσφαίρισης 3Χ3, Ποδοσφαίρου 5Χ5 και Πετοσφαίρισης 4x4)


Και πιο αναλυτικά περιλαμβάνουν:

1. “Εβδομαδιαίος Μαθητικός Αγώνας Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος”

Η δράση θα υλοποιηθεί εκτός σχολικού ωραρίου και η συνολική διάρκειά της θα είναι 7 ημέρες. Για τους μαθητές Δημοτικού, η συνοδεία τους από ενήλικο άτομο θα είναι υποχρεωτική. Για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου προαιρετική. Ο τόπος, η διαδρομή, η χρονική διάρκεια και η ένταση της ημερήσιας ΦΔ (ρυθμός βαδίσματος) θα ορίζεται αφενός για τους μαθητές Δημοτικού σε συνεργασία με τους συνοδούς τους και αφετέρου για τους μαθητές του Γυμνασίου - Λυκείου ατομικά ή με τους γονείς τους. Στόχος, η καταμέτρηση της μεγαλύτερης δυνατής συνολικής απόστασης βαδίσματος, σε επίπεδο σχολείου, σε 7 ημέρες.



2. “Πάμε μια βόλτα στις διαδρομές της γειτονιάς μου”

Η δράση θα υλοποιηθεί εκτός σχολικού ωραρίου και η συνολική διάρκειά της θα είναι 7 ημέρες (Δευτέρα - Κυριακή). Για τους μαθητές Δημοτικού η συνοδεία τους από ενήλικο άτομο θα είναι υποχρεωτική. Για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου προαιρετική. Στη διάρκεια της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας του μαθήματος θα δοθούν οι απαραίτητες πληροφορίες/οδηγίες από τον ΕΦΑ στους συμμετέχοντες μαθητές σχετικά με:
α) τον τρόπο καταγραφής και χαρτογράφησης της διαδρομής που θα ακολουθήσουν (π.χ. εγκατάσταση εφαρμογής, λειτουργία της πυξίδας, GPS ή της GOOGLE MAPS) και
β) την “αποστολή” τους. Οι μαθητές, με οδηγό την πυξίδα και με μονάδα μέτρησης της απόστασης το 1 βήμα ή τα οικοδομικά τετράγωνα. (π.χ. 90ο βορειοανατολικά - 3 οικοδομικά τετράγωνα, 80ο βορειοδυτικά - 60 βήματα, κ.ο.κ.), ξεκινούν από διαμετρικά αντίθετα σημεία του χάρτη, της περιοχής του κάθε σχολείου, καταγράφουν την πορεία που ακολουθούν μέχρι να φτάσουν στο σχολείο. Στο τέλος οι μαθητές κάνουν μια αναφορά (σε ειδική φόρμα) όπου αξιολογούν την ακρίβεια των οδηγιών που έλαβαν, το χρόνο που διαρκεί η διαδρομή ή και τις θερμίδες που καταναλώθηκαν (με βηματομετρητή). Η δράση προτείνεται σε γειτονιές που είναι σχετικά “ασφαλείς” σε ότι αφορά την οδική ασφάλεια.


3. “Challenge Φυσικής Δραστηριότητας”

Η δράση “Challenge Φυσικής Δραστηριότητας” θα έχει συνολική διάρκεια 4 εβδομάδες και αποτελεί “διαγωνισμό” πρόκλησης φυσικών ικανοτήτων και αθλητικών δεξιοτήτων που μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο της σύγχρονης και της ασύγχρονης μορφής εκπαίδευσης. Στη διάρκεια της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας του μαθήματος, οι Ε.Φ.Α. σε συνεργασία με τους μαθητές θα επιλέξουν μια ποικιλία αθλητικών δοκιμασιών όπως το άλμα εις μήκος άνευ φοράς, βολές στο μπάσκετ, στόχευση (βελάκια), κάμψεις, έλξεις, σανίδα, τρέξιμο αντοχής και άλλες που μπορούν να προτείνουν οι ίδιοι οι μαθητές/τριες να συμπεριληφθούν. Θα δοθούν οδηγίες για τη σωστή εκτέλεση των δεξιοτήτων και για την καταγραφή/πιστοποίηση των επιδόσεων. Εννοείται ότι θα γίνουνν οι ανάλογες προσαρμογές στο προτεινόμενο ασκησιολόγιο, με βάση την ηλικιακή ομάδα (π.χ. Δημοτικό) και το φύλο των συμμετεχόντων. Κάθε μαθητής/τρια μπορεί αν επιθυμεί να εξασκηθεί/συμμετέχει σε όλες τις δοκιμασίες και να επιλέξει τις 4 καλύτερες για να αξιολογηθεί/καταταγεί.



4. “Σκυταλοδρομία Φυσικής Δραστηριότητας”

Η δράση “Σκυταλοδρομία Φυσικής Δραστηριότητας” θα έχει συνολική διάρκεια 4 εβδομάδες. Ο Ε.Φ.Α κατά τη διάρκεια της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής. θα συζητήσει και θα συναποφασίσει με τους μαθητές μια “ποικιλία” δραστηριοτήτων που θα συμπεριληφθούν στις Σκυταλοδρομίες Φυσικής Δραστηριότητας. Οι Σκυταλοδρομίες μπορούν να είναι δύο κατηγοριών: α) αυτές που θα προτείνουν οι ΕΦΑ με συγκεκριμένες οι φυσικές δραστηριότητες και β) αυτές τις οποίες θα δημιουργούν μόνοι τους οι μαθητές, σε ομάδες των τριών ατόμων, επιλέγοντας τις φυσικές δραστηριότητες μέσα από μια “ποικιλία” φυσικών δραστηριοτήτων. Είναι βέβαιο ότι οι μαθητές μπορούν να “δημιουργήσουν” μία σειρά από ευφάνταστες και πρωτότυπες Σκυταλοδρομίες. Θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για τη σωστή εκτέλεση των δεξιοτήτων και για την καταγραφή/πιστοποίηση των επιδόσεων. Εννοείται ότι θα υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις για τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.


5. “Ολυμπιάδα γνώσεων”

Η δράση θα υλοποιηθεί εκτός σχολικού ωραρίου και θα έχει συνολική διάρκεια 3 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής ο Ε.Φ.Α. θα δώσει οδηγίες, και θα εξηγήσει (ιδιαίτερα στους μαθητές του Δημοτικού) τον τρόπο συμμετοχής στην Ολυμπιάδα Γνώσεων (ψηφιακή εφαρμογή). Στόχος, η επίτευξη του μεγαλύτερου σκορ στο γνωστικό τεστ που μπορεί να αφορά κανονισμούς αθλημάτων, ολυμπιακά αθλήματα, θέματα διατροφής κ.ά. Οι μαθητές θα έχουν δικαίωμα επαναλήψεων του τεστ το οποίο θα αποτελείται από ικανό αριθμό ερωτήσεων διαβαθμισμένης δυσκολίας (ανάλογα με την βαθμίδα). Μπορούν να γίνουν πολλά και διαφορετικά τεστ με άλλη θεματολογία.


6. Διασχολικοί Ενδοσχολικοί Αγώνες Καλαθοσφαίρισης 3Χ3, Ποδοσφαίρου 5Χ5, Πετοσφαίρισης 4x4, αγοριών και κοριτσιών

Προϋποθέτει σχολεία ανοικτά, άρση των περιοριστικών μέτρων και σταδιακή επιστροφή των μαθητών στην κανονικότητα. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δραστηριότητας μπορούν να υλοποιηθούν αγώνες Καλαθοσφαίρισης 3Χ3, Ποδοσφαίρου 5Χ5 και Βόλεϊ 4Χ4. Ο προγραμματισμός των εσωτερικών πρωταθλημάτων και αγώνων γίνεται από τους ΕΦΑ σε συνεργασία με το Διευθυντή του σχολείου και το Σύλλογο Διδασκόντων, λαμβάνοντας υπόψη τα περιορισμένα χρονικά όρια, την ιδιαιτερότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων της Διεύθυνσής Δ.Ε. και Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, σε κάθε τμήμα θα δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν δύο ομάδες σταθερές οι οποίες θα συμμετέχουν στο εσωτερικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης 3Χ3, ποδοσφαίρου 5Χ5 και βόλεϊ 4Χ4. Η χρονική διάρκεια του αγώνα Καλαθοσφαίρισης θα είναι δέκα (10) λεπτά μικτά, του Ποδοσφαίρου είκοσι (20), δύο ημίχρονα των (10) λεπτών μικτά και της πετοσφαίρισης δύο σετ των δέκα (10) λεπτών μικτά. Προτείνεται ο κάθε αγώνας να διεξάγεται με τους ισχύοντες κανονισμούς, προσαρμοσμένους στις ανάγκες της δράσης. Οι ομάδες κάθε τμήματος που θα είναι πάντα σταθερές θα δώσουν συνολικά 4 αγώνες, οι οποίοι θα διεξάγονται αποκλειστικά κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φ.Α. Νικήτρια από κάθε τάξη του σχολείου θα αναδειχθεί η ομάδα του τμήματος της αντίστοιχης τάξης, η οποία σημείωσε σε 4 αγώνες αθροιστικά το μεγαλύτερο αριθμό πόντων εφόσον πρόκειται για ομάδα μπάσκετ ή βόλεϊ και το μεγαλύτερο αριθμό τερμάτων εφόσον πρόκειται για ομάδα ποδοσφαίρου. Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα διοργανώνεται ένας επιπλέον αγώνας σε κάθε ένα από τα παραπάνω αθλήματα. Οι νικήτριες ομάδες κάθε τάξης θα αποσταλούν στη διεύθυνση.