Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ

Ανοιχτή θα παραμείνει και αυτό το Σαββατοκύριακο, 24-25 Ιουνίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων προτίμησης για την εγγραφή στα ΕΠΑΛ, λόγω του μεγάλου αριθμού δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής. Τη Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017, λόγω προγραμματισμένης συντήρησης στην πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας, το σύστημα θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για λίγες ώρες.

Αμέσως μετά, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι αλλά και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων θα έχουν τη δυνατότητα να δουν την κατανομή και την επιλογή των μαθητών και μαθητριών.

 Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου: 

 «Ηλεκτρονική Δήλωση Προτίμησης για τα ΕΠΑ.Λ.», μαθητών  για το σχολικό έτος 2017-2018

  • Οι μαθητές που επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν  σε οποιαδήποτε τάξη Ημερησίων ή Εσπερινών ΕΠΑ.Λ για το σχολικό έτος 2017-2018,  υποβάλλουν «Ηλεκτρονική Δήλωση Προτίμησης για τα ΕΠΑ.Λ.», στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://e-epal.minedu.gov.gr, συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, από τη 19η Ιουνίου έως την 23η  Ιουνίου 2017. Στην περίπτωση ανήλικων μαθητών/τριών  την ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης καταθέτουν οι κηδεμόνες τους.
Για την είσοδο στην εφαρμογή e-epal, είναι απαραίτητοι οι κωδικοί taxis. Στην περίπτωση ανήλικου μαθητή ή ενήλικου προστατευόμενου μέλους ο οποίος  δε διαθέτει κωδικούς taxis, χρησιμοποιούνται οι κωδικοί taxis του γονέα ή κηδεμόνα ή του κατά το νόμο υπεύθυνου αντίστοιχα. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται αποδεικτικό έγγραφο δημόσιας αρχής κατά τη διαδικασία της εγγραφής στο σχολείο.
Για όσους επιθυμούν να εγγραφούν στην Α΄ τάξη  ΕΠΑ.Λ. και  αδυνατούν να αποκτήσουν κωδικούς taxis, μπορούν να απευθύνονται στους διευθυντές των ΕΠΑ.Λ. οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν, την προτίμηση που τους υποβάλλουν εγγράφως με υπεύθυνη δήλωση, οι κηδεμόνες των ανήλικων ή οι ενήλικες μαθητές.
Οι αιτούντες κατά την είσοδο  τους στην εφαρμογή e-epal θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τάξεις, τους τομείς και τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ στις οποίες δικαιούνται να εγγραφούν.
Σημειώνεται ότι:
Όσοι μαθητές έχουν προαχθεί από τάξη του ΕΠΑ.Λ. έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν πρώτη τη σχολική μονάδα στην οποία φοιτούν και στην οποία έχουν προτεραιότητα εγγραφής.
Η κατάταξη των μαθητών/τριών σε ΕΠΑ.Λ προτίμησής τους θα γίνει με βάση τη σειρά προτίμησης που δηλώθηκε και θα γίνει σε Τάξεις, Τομείς και Ειδικότητες που πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους.
Μετά την οριστική κατάταξή τους σε συγκεκριμένο ΕΠΑ.Λ οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν μέσω της εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://e-epal.minedu.gov.gr και οφείλουν να παρουσιαστούν από την  26η έως την 30ή Ιουνίου 2017 για την οριστική εγγραφή, ανανέωση εγγραφής ή μετεγγραφή στη σχολική μονάδα που επιλέχθηκαν προσκομίζοντας όσα δικαιολογητικά απαιτούνται κατά περίπτωση.
Στην περίπτωση μη λειτουργίας του Τομέα ή της Ειδικότητας στο σχολείο φοίτησης, οι μαθητές μπορούν να μετακινηθούν στο επόμενο σχολείο (της σειράς προτίμησής τους) στο οποίο εγκρίθηκε η λειτουργία Τομέα ή Ειδικότητας.
Στην εξαιρετική περίπτωση κατά την οποία μαθητής δεν κατανεμήθηκε σε κανένα σχολείο, η  διαδικασία κατανομής του θα γίνει από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία απευθύνεται έως το τέλος Ιουνίου, όπου ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προτείνει την εγγραφή του/της σε υπάρχοντα τμήματα.
Επιπλέον μπορούν να εγγραφούν:
  • Οι μετεξεταστέοι μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. οι οποίοι περιμένουν την έκδοση αποτελεσμάτων από τη δεύτερη εξεταστική περίοδο του Ιουνίου και όσοι δεν μπορέσουν να υποβάλουν ηλεκτρονική δήλωση εντός του Ιουνίου για λόγους ανωτέρας βίας, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης για τα ΕΠΑ.Λ. στο διάστημα 1 – 7 Ιουλίου 2017 και να εγγραφούν από 10 έως τις 17 Ιουλίου 2017 κατά τις ημέρες λειτουργίας των σχολείων.
  • Οι παραπεμπόμενοι μαθητές στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου δύνανται να εγγραφούν από την 1η έως την 11η  Σεπτεμβρίου  2017.
  • Οι απόφοιτοι των Σ.Δ.Ε. του τρέχοντος σχολικού έτους δύνανται να εγγραφούν στα ΕΠΑ.Λ. από την 1η έως την 11η Σεπτεμβρίου 2017
  • Οι απόφοιτοι ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. του σχολικού έτους 2016-2017 που επιθυμούν να εγγραφούν στη Β΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας μπορούν να εγγραφούν και στο διάστημα 1 – 11 Σεπτεμβρίου 2017.
  • Τέλος, οι μαθητές που δεν μπόρεσαν να εγγραφούν για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. λόγοι υγείας, σοβαροί οικογενειακοί λόγοι κ.α.) μπορούν να εγγραφούν και στο διάστημα 1 – 11 Σεπτεμβρίου 2017, στα υπάρχοντα τμήματα.
Οι μαθητές ή οι κηδεμόνες αυτών που συναντούν δυσκολία στη συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων στην εφαρμογή (e-epal) μπορούν να απευθύνονται στο Help Desk της εφαρμογής ή στο πλησιέστερο ΕΠΑ.Λ. της κατοικίας τους κατά τις ώρες λειτουργίας του.
Τα στοιχεία που συμπληρώνονται στην εφαρμογή και είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της εγγραφής, κατατίθενται και ελέγχονται από τον Δ/ντή του ΕΠΑ.Λ. στο οποίο κατατάχθηκαν οι μαθητές.