Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

 
Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Νίκης Κεραμέως για την 25η Μαρτίου

Ναι αλλά τώρα αντιπαλεύει
κάθε τέκνο σου με ορμή,
που ακατάπαυστα γυρεύει
ή τη νίκη ή τη θανή.

Διονύσιος Σολωμός, «Ύμνος εις την Ελευθερίαν»

Ο εθνικός μας ποιητής αποτυπώνει στο έργο του την κινητήρια δύναμη της εθνεγερσίας του 1821, που δεν ήταν άλλη από την ασίγαστη επιδίωξη της Ελευθερίας. Οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης ενώθηκαν μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, αψηφώντας κάθε κόστος, με μία ορμητική αποφασιστικότητα ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό και την τυραννία, οραματιζόμενοι μία ελεύθερη πατρίδα.

«Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια, σκλαβιά και φυλακή» διαλαλεί ο Ρήγας Φεραίος στον περίφημο Θούριο, απηχώντας εμφατικά το πνεύμα της εποχής που ήθελε την Ελευθερία να κατισχύει ακόμη και επί του ίδιου του ύψιστου αγαθού της ζωής.

200 και πλέον χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του ’21, θα ευχόμασταν να μην μπορεί να τεθεί στον σύγχρονο κόσμο μας, και ειδικά στην Ευρώπη, το δίλημμα «Ελευθερία ή θάνατος». Κι όμως, ακόμη και σήμερα, υφίσταται η ανάγκη της προάσπισης της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διεθνούς νομιμότητας και της εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητων κρατών, αξίες για τις οποίες η Ελλάδα επίσης σταθερά αγωνίζεται. Με την ευκαιρία της διπλής, εθνικής και θρησκευτικής γιορτής μας, εκφράζω την ειλικρινή μου ελπίδα για άμεση αποκατάσταση της ειρήνης. 

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ