Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ


Στην εποχή της τεχνολογίας, τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας, ειδικά για τους εφήβους. Ωστόσο, η χρήση τους μέσα στο σχολικό περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, γι' αυτό και υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών. 

Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι ενημερωμένοι για αυτούς τους κανονισμούς, ώστε να κατανοούν τις συνέπειες και να βοηθούν τα παιδιά τους να αποφεύγουν τυχόν προβλήματα.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΛΥΚΕΙΑ (ΓΕ.Λ. ΚΑΙ ΕΠΑ.Λ.) ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2024-2025



Οι μαθητές και οι μαθήτριες που επιθυμούν να εγγραφούν ή να ανανεώσουν την εγγραφή τους σε Γενικό (ΓΕ.Λ.) ή Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) μπορούν να βρουν εδώ τις βασικές πληροφορίες που χρειάζονται:

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ (ΕΠΑΣ) της ΔΥΠΑ (πρ.ΟΑΕΔ) - ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ - ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για μια σημαντική ευκαιρία που μπορεί να ενδιαφέρει τους γονείς των μαθητών που σκέφτονται το επαγγελματικό τους μέλλον. Οι Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του πρ. ΟΑΕΔ, νυν ΔΥΠΑ, προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα για το σχολικό έτος 2024-25, σε ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Αν το παιδί σας είναι από 15 έως 29 ετών και έχει αποφοιτήσει τουλάχιστον από το Γυμνάσιο, μπορεί να υποβάλει αίτηση για να εγγραφεί σε μία από τις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, καθώς το πρόγραμμα συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στη σχολή με πρακτική εξάσκηση σε επιχειρήσεις.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας 👉 gov.gr, και η προθεσμία είναι ανοιχτή για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Μερικά από τα βασικά οφέλη για τους μαθητές των ΕΠΑΣ Μαθητείας είναι:

ΕΩΣ 08-09-24 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΘΕΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ-ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ» Θ΄ ΦΑΣΗ 2024-2025

η ανάρτηση αυτή ΔΕΝ αφορά στους υποψηφίους μαθητευόμενους αλλά σε εργοδότες

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στηρίζει την αναβάθμιση μαθησιακών διαδρομών, που συνδέονται άρρηκτα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Στις προτεραιότητές της, για παροχή προσόντων στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων, εντάσσεται και ο θεσμός της μαθητείας, που στηρίζεται στη συνεχή συνεργασία των εκπαιδευτικών δομών με τους φορείς απασχόλησης και υλοποιείται, προκειμένου να επιτευχθεί η σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ - Γ΄ ΤΑΞΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

 

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ - ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΕΠΑΛ - ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Θ΄ ΦΑΣΗ


Πρόσκληση του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου για την εκδήλωση ενδιαφέροντος των αποφοίτων του, σχετικά με την διάθεσή τους για συμμετοχή στην επόμενη Φάση Θ΄ Μαθητείας σχ. έτους 2024-2025.

Η παρούσα φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αποτελεί εσωτερική διαδικασία του σχολείου, για την καλύτερη προετοιμασία μας, ενόψει της έναρξης της νέας φάσης. Ενώ η επίσημη διαδικασία του ΥΠΑΙΘΑ για αιτήσεις των υποψηφίων μαθητευόμενων θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2024  κάντε click εδώ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΠΑ.Λ. ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ Γ' ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΩΝ Σ.Α.Ε.Κ. (πρ.ΙΕΚ) ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2024-2025



Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα δίνουμε τις παρακάτω διευκρινήσεις .

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. (Επαγγελματικών Λυκείων), ή Τ.Ε.Ε. Β’ Κύκλου ή Τ.Ε.Λ. που θα ήθελαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στις Σ.Α.Ε.Κ. (πρ.ΙΕΚ), έχουν την ευκαιρία να εγγραφούν απευθείας στο Γ’ εξάμηνο σπουδών σε ειδικότητες που σχετίζονται με τον Τομέα από τον οποίο αποφοίτησαν.

Ποιοι μπορούν να εγγραφούν;

Όλοι οι πτυχιούχοι από ΕΠΑ.Λ., Τ.Ε.Ε. Β’ Κύκλου ή Τ.Ε.Λ. που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μπορούν να εγγραφούν σε ειδικότητες που είναι συναφείς με τον επαγγελματικό Τομέα από τον οποίον αποφοίτησαν.

Πότε και πού γίνεται η εγγραφή;

Η αίτηση για την εγγραφή πρέπει να υποβληθεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024. Η εγγραφή γίνεται στις Σχολές Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) όπου προσφέρονται οι ειδικότητες του Γ’ εξαμήνου για το έτος 2024-2025.

Που μπορείτε να μάθετε περισσότερα;

Μπορείτε να βρείτε όλες αυτές τις διαθέσιμες ειδικότητες και τις αντίστοιχες Σ.Α.Ε.Κ. που τις προσφέρουν στον σύνδεσμο 👉 κάντε click εδώ

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ Β΄ΦΑΣΗΣ: ΛΗΞΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ 2ο ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 04-09-24

Α΄φάση έγγραφων: λήξη προθεσμίας επιβεβαιώσεων έγγραφων στο 2ο ΕΠΑΛ Εύοσμου έως Τέταρτη 04-09-24 

β΄φάση έγγραφων: αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Σεπτεμβρίου 2024

Η οριστική εγγραφή (επιβεβαίωση) ολοκληρώνεται μόνο με την φυσική παρουσία των γονέων, οι οποίοι θα προσκομίσουν διά ζώσης όλα όσα δικαιολογητικά που απαιτούνται, κατά περίπτωση, στην Γραμματεία του σχολείου μέχρι και την Τετάρτη 04-09-24.

Για να ολοκληρωθεί η εγγραφή στο σχολείο θα πρέπει οι κηδεμόνες:
  1. να επιβεβαιώσουν ότι ο αριθμός της id αίτησής τους δεν είναι ένας από αυτούς που ΔΕΝ μπορούν να εγγραφούν στο σχολείο, κατά την Α΄ φάση, κάνοντας 👉 click εδώ
  2. να "κατεβάσουν" και να μελετήσουν όλα τα απαιτούμενα έντυπα δικαιολογητικά 👉 click εδώ
    • να τα εκτυπώσουν
    • να τα συμπληρώσουν και να τα υπογράψουν
    • να τα προσκομίσουν υπογεγραμμένα και έτοιμα στην Γραμματεία του σχολείου ως εξής:
      • μήνας Αύγουστος 2024 Τρίτη27-09-24 από 08:30 έως 13:00
      • μήνας Σεπτέμβριος 2024, Δευτέρα 02-09-24, Τρίτη 03-09-24 και Τετάρτη 04-09-24 από 08:30 έως 13:00
Περισσότερα:  κάντε ckick εδώ

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΛΥΚΕΙΟΥ - ΕΝΑΡΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΙΣ Σ.Α.Ε.Κ. (πρ.ΙΕΚ)

Όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου που επιθυμούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και να αποκτήσουν εξειδικευμένες επαγγελματικές δεξιότητες έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στις Σ.Α.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας. δηλαδή στα πρώην ΙΕΚ, για το έτος 2024-2025.

Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων ξεκινά τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024, στις 9:00 π.μ. Οι ενδιαφερόμενοι απόφοιτοι Λυκείου θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας 👉https://diek.it.minedu.gov.gr/site/index. Η οποία θα παραμείνει ανοικτή έως την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024, στις 15:00.

Στην πλατφόρμα αυτή υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία. Οι υποψήφιοι πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά τις οδηγίες και να συμπληρώσουν σωστά όλα τα πεδία, καθώς αιτήσεις που είναι ελλιπείς ή λανθασμένες δεν θα γίνουν δεκτές.

Οι Σ.Α.Ε.Κ. προσφέρουν προγράμματα που καλύπτουν σύγχρονους επαγγελματικούς τομείς με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας, παρέχοντας στους καταρτιζόμενους τις γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζονται για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα ή να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Σ.Α.Ε.Κ.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΠΑ.Λ. ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ Γ' ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΩΝ Σ.Α.Ε.Κ. (πρ.ΙΕΚ) ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2024-2025

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. (Επαγγελματικών Λυκείων), ή Τ.Ε.Ε. Β’ Κύκλου ή Τ.Ε.Λ. που θα ήθελαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στις Σ.Α.Ε.Κ. (πρ.ΙΕΚ), έχουν την ευκαιρία να εγγραφούν απευθείας στο Γ’ εξάμηνο σπουδών σε ειδικότητες που σχετίζονται με τον Τομέα από τον οποίο αποφοίτησαν.

Ποιοι μπορούν να εγγραφούν;

Όλοι οι πτυχιούχοι από ΕΠΑ.Λ., Τ.Ε.Ε. Β’ Κύκλου ή Τ.Ε.Λ. που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μπορούν να εγγραφούν σε ειδικότητες που είναι συναφείς με τον επαγγελματικό Τομέα από τον οποίον αποφοίτησαν.

Πότε και πού γίνεται η εγγραφή;

Η αίτηση για την εγγραφή πρέπει να υποβληθεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024. Η εγγραφή γίνεται στις Σχολές Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) όπου προσφέρονται οι ειδικότητες του Γ’ εξαμήνου για το έτος 2024-2025.

Που μπορείτε να μάθετε περισσότερα;

Μπορείτε να βρείτε όλες αυτές τις διαθέσιμες ειδικότητες και τις αντίστοιχες Σ.Α.Ε.Κ. που τις προσφέρουν στον σύνδεσμο 👉 κάντε click εδώ

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2024-25

Η νέα υπουργική απόφαση για τις απουσίες των μαθητών/τριών στα Γυμνάσια και Λύκεια, η οποία θα ισχύσει από το σχολικό έτος 2024-2025, φέρνει αλλαγές που επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο παρακολούθησης της φοίτησης. Η απόφαση αυτή αναδεικνύει τον ρόλο των γονέων/κηδεμόνων, αυξάνοντας την ευθύνη τους στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων των μαθητών/τριών προς την εκπαιδευτική διαδικασία.

Διάκριση Δικαιολογημένων και Αδικαιολόγητων Απουσιών

Με τη νέα απόφαση, επανέρχεται η διάκριση μεταξύ δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών, οι οποίες καταχωρίζονται στο απουσιολόγιο και στη συνέχεια, ανά τετράμηνο, καταγράφονται στα Ατομικά Δελτία των μαθητών/τριών. Οι γονείς και κηδεμόνες ενημερώνονται για το συνολικό αριθμό των απουσιών και την κατηγοριοποίησή τους, δίνοντας τους τη δυνατότητα να παρακολουθούν στενά τη φοίτηση των παιδιών τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην τελική απόφαση δεν περιλαμβάνεται η "δεκαπεντάλεπτη ανοχή" για καθυστερημένη προσέλευση στην πρώτη ώρα του σχολικού προγράμματος, η οποία υπήρχε στο αρχικό προσχέδιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΑΕΚ (πρ.ΙΕΚ)

Οι επιτυχόντες στις Δημόσιες Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.), δηλαδή στα πρώην ΙΕΚ, για το έτος 2024-2025 μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους μέχρι και την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024 στις 15:00 μ.μ.

Η εγγραφή μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του Παράλληλου Μηχανογραφικού 👉 https://michanografiko-diek.it.minedu.gov.gr, είτε με φυσική παρουσία στη Σ.Α.Ε.Κ. όπου έγινε η επιτυχία.

Για πληροφορίες σχετικά με τις ώρες λειτουργίας των Σ.Α.Ε.Κ. και την οργάνωση της προσέλευσης, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνήσουν με τη Σ.Α.Ε.Κ. στην οποία έχουν επιτύχει.

Οι ώρες λειτουργίας των Δημόσιων Σ.Α.Ε.Κ. έχουν καθοριστεί ως εξής:
- 29 Ιουλίου 2024 – 31 Ιουλίου 2024: 09:00 – 15:00
- 01 Αυγούστου 2024 – 15 Αυγούστου 2024: Κλειστές
- 16 Αυγούστου 2024 – 31 Αυγούστου 2024: 09:00 – 15:00
- Από 01 Σεπτεμβρίου 2024: 13:00 – 21:00

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

PRAGUE ERASMUS: Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

"Understanding of emerging technologies - Implementation to education, Gamification of Education"
2023-1-EL01-KA121-VET-0000137100

 

Μηχανική Προτροπών: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη Παράγει Επιθυμητά Αποτελέσματα

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, αλλά για να παράγει ακριβή αποτελέσματα, χρειάζεται σωστή καθοδήγηση μέσω προτροπών. Η μηχανική προτροπών αναφέρεται στη διαδικασία σύνθεσης σαφών και στοχευμένων οδηγιών για την παραγωγή του επιθυμητού αποτελέσματος.

Παράδειγμα είναι η εικόνα Théâtre D’opéra Spatial (Θέατρο Διαστημικής Όπερας), που κέρδισε βραβείο στις ΗΠΑ. Δημιουργήθηκε μετά από εβδομάδες προσεκτικών δοκιμών και πολλών παραλλαγών. Η μηχανική προτροπών είναι τόσο σημαντική που πλέον υπάρχουν επαγγελματίες που εξειδικεύονται σε αυτό.

Συμβουλές για Αποτελεσματικές Προτροπές:

  1. Απλή γλώσσα: Χρησιμοποιήστε καθαρή και σαφή διατύπωση.
  2. Παραδείγματα: Παρέχετε δείγματα για να ξεκαθαρίσετε τις ανάγκες σας.
  3. Πλαίσιο: Προσθέστε τις απαραίτητες πληροφορίες για πιο στοχευμένα αποτελέσματα.
  4. Δοκιμές: Πειραματιστείτε με διάφορες παραλλαγές.
  5. Ηθική χρήση: Αποφύγετε προτροπές που μπορεί να δημιουργήσουν ακατάλληλο περιεχόμενο.

Περιορισμοί της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ακόμα και τα πιο εξελιγμένα συστήματα, όπως το GPT-4, μπορεί να κάνουν λάθη. Είναι απαραίτητη η ανθρώπινη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, ειδικά σε σημαντικές περιπτώσεις.

Συμπέρασμα

Η σωστή προτροπή είναι το κλειδί για ακριβή αποτελέσματα με την ΤΝ. Στην εκπαίδευση, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά.



Δευτέρα 05-08-24: Επισκόπηση Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση 


  • Εισαγωγή στο πρόγραμμα και στην πλατφόρμα της Artykel: Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μια λεπτομερή παρουσίαση της Artykel, μιας πλατφόρμας σχεδιασμένης για την υποστήριξη καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθόδων. Η παρουσίαση περιλάμβανε οδηγίες για τη χρήση της πλατφόρμας, με στόχο την ενσωμάτωση των αναδυόμενων τεχνολογιών στη διδακτική πρακτική.

  • Επισκόπηση των αναδυόμενων τεχνολογιων: Έγινε αναλυτική συζήτηση για τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες που επηρεάζουν τον εκπαιδευτικό χώρο, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η επαυξημένη πραγματικότητα (AR), η εικονική πραγματικότητα (VR), και τα εργαλεία ψηφιακής μάθησης. Παρουσιάστηκαν παραδείγματα εφαρμογής αυτών των τεχνολογιών για τη βελτίωση της μαθησιακής εμπειρίας και της αλληλεπίδρασης στην τάξη.

  • Επισκόπηση της παιγνιοποίησης: Η παιγνιοποίηση είναι πλέον μια μέθοδος ενίσχυσης του ενδιαφέροντος των μαθητών μέσω της ενσωμάτωσης παιχνιδιών στη μαθησιακή διαδικασία. Αναλύθηκαν τα πλεονεκτήματα αυτής της προσέγγισης, όπως η ανάπτυξη κινήτρων στους μαθητές. Έγιναν παραπομπές σε ακαδημαϊκές έρευνες που υποστηρίζουν τα οφέλη της παιγνιοποίησης στην εκπαίδευση.

  • Παραδείγματα παιγνιοποίησης: Παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα παιγνιοποίησης που εφαρμόζονται ήδη σε σχολικές αίθουσες παγκοσμίως. Από παιχνίδια με κάρτες και ψηφιακά παιχνίδια μέχρι ολόκληρα παιγνιοποιημένα εκπαιδευτικά προγράμματα, αναλύθηκε πώς οι εκπαιδευτικοί μπορούν να την προσαρμόσουν στο μάθημά τους.

  • Συγκεκριμένες ιδέες και σχέδια για την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην τάξη: Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη πρακτικών και καινοτόμων προσεγγίσεων που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της διδασκαλίας. Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες για να αναπτύξουν ιδέες και να δημιουργήσουν σχέδια μαθήματος που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα στην τάξη τους.

  • Συζήτηση για τον ρόλο των αναδυόμενων τεχνολογιών στη βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης: Αναλύθηκε πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση και στη διαφοροποίηση της διδασκαλίας. Δόθηκε έμφαση στην εξατομικευμένη μάθηση και στην προσαρμοστικότητα των τεχνολογιών αυτών σε διαφορετικούς τύπους μαθητών.

Τρίτη 06-08-24: Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην EDUin και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών

 

  • Aνταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών στην EDUin: 

    Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε μια επίσκεψη στην EDUin, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με την Pavla Lioliasová και ειδικούς στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης για τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς. Η επίσκεψη στόχευε στην ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών γύρω από τη χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών και τον εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών μεθόδων.

  • Παρουσίαση του Global Teacher Prize CZ (Βραβείο Καλύτερου Εκπαιδευτικού της Τσεχίας): Έγινε αναφορά στο Global Teacher Prize CZ, ένα ετήσιο βραβείο που αναγνωρίζει εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς που καινοτομούν στη διδασκαλία τους. Οι συμμετέχοντες με αφορμή τους νικητές στον διαγωνισμό των προηγούμενων ετών και συζήτησαν για το πώς θα μπορούσαν να ενσωματώσουν καινοτόμες πρακτικές στη δική τους διδασκαλία.

Τετάρτη 07-08-24: Εισαγωγή στα Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση (βλέπε παρακάτω σχετικό πίνακα)

  • Παρουσίαση από τον Peter Koperdan: Ο Peter Koperdan, πιστοποιημένος εκπαιδευτικός TEFL, παρουσίασε τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση, όπως το Chat GPT και το Synthesia. Η παρουσίαση περιλάμβανε εισαγωγή στη λειτουργία των εργαλείων αυτών και τις δυνατότητες που προσφέρουν για τη διευκόλυνση της διδασκαλίας.

  • Κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση: Αναλύθηκε η τεχνητή νοημοσύνη και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να επηρεάσει τη διδασκαλία και τη μάθηση. Εξετάστηκαν διάφορες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα προγράμματα προσαρμοστικής μάθησης, τα οποία μπορούν να προσαρμόσουν το περιεχόμενο στις ανάγκες του μαθητή.

  • Παραδείγματα τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση: Έγιναν παραδείγματα της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης, όπως εκπαιδευτικά chatbots που μπορούν να βοηθούν τους μαθητές να λύσουν απορίες τους σε πραγματικό χρόνο και πλατφόρμες που προσαρμόζουν το επίπεδο δυσκολίας της ύλης στις ανάγκες του μαθητή.

  • Πρακτική εμπειρία με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και παιγνιοποίησης: Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν με διάφορα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και παιγνιοποίησης, δουλεύοντας πάνω σε παραδείγματα εφαρμογής τους στη διδασκαλία.

Πέμπτη 08-08-24: Ενσωμάτωση Νέων Τεχνολογιών στην Τάξη

  • Παρουσίαση από τον Jirka Prochazka, ειδικό στην παιγνιοποίηση: Ο Jirka Prochazka, εκπαιδευτικός από σχολείο Waldorf, μοιράστηκε την εμπειρία του από την ενσωμάτωση της παιγνιοποίησης και άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Παρουσίασε παραδείγματα επιτυχημένων εφαρμογών και έδωσε πρακτικές συμβουλές για το πώς να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά οι νέες τεχνολογίες στην τάξη.

  • Καλές πρακτικές στην τάξη: Στο σεμινάριο αυτό συζητήθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές για την επιτυχή ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία. Παρουσιάστηκε ο εκπαιδευτικός ρόλος του τεχνολογικού μέντορα στα σχολεία Waldorf και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν οι δάσκαλοι στα σχολεία αυτά μπορούν να υποστηρίξουν τους μαθητές τους στην προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες.

  • Δημιουργία σχεδίων μαθήματος και δραστηριοτήτων: Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες για τη δημιουργία πρακτικών σχεδίων μαθήματος που θα χρησιμοποιούν αναδυόμενες τεχνολογίες όπως εικονική πραγματικότητα, τεχνητή νοημοσύνη και παιγνιοποίηση.

  • Προκλήσεις και οφέλη από την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην τάξη: Αναλύθηκαν οι κύριες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί κατά την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, όπως η έλλειψη υποδομών και η αντίσταση στην αλλαγή. Ταυτόχρονα, συζητήθηκαν τα οφέλη, όπως η εξατομίκευση της μάθησης και η ενίσχυση της κριτικής σκέψης των μαθητών.

Παρασκευή 09-08-24: Παρουσιάσεις και Ανάπτυξη Έργων

  • Παρουσιάσεις: Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις ιδέες τους για τη χρήση νέων τεχνολογιών στην τάξη. Κάθε ομάδα παρουσίασε ένα πρωτότυπο έργο που είχε αναπτύξει κατά τη διάρκεια του προγράμματος, χρησιμοποιώντας μία ή περισσότερες από τις τεχνολογίες που είχαν εξεταστεί.

  • Ομαδική εργασία με καθοδήγηση από τους συντονιστές του προγράμματος: Στα πλαίσια της ομαδικής εργασίας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τους μέντορες του προγράμματος για την ανάπτυξη των ιδεών τους και τη βελτίωση των παρουσιάσεών τους.

  • Συζήτηση: Πραγματοποιήθηκε μια ανοιχτή συζήτηση, στην οποία οι επιμορφούμενοι  αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με την εφαρμογή των τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Οι Τσέχοι ειδικοί που συμμετείχαν στο πάνελ απάντησαν σε ερωτήσεις και έδωσαν συμβουλές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν.

Σάββατο 10-08-24: Τελικές Παρουσιάσεις και Ανατροφοδότηση

  • Τελικές παρουσιάσεις έργων: Την τελευταία ημέρα του προγράμματος, οι ομάδες παρουσίασαν τα τελικά έργα τους, αναλύοντας πώς ενσωμάτωσαν τις νέες τεχνολογίες στις εκπαιδευτικές προσεγγίσεις τους. Κάθε ομάδα έλαβε αναλυτική ανατροφοδότηση από τους εκπαιδευτές και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

  • Ανατροφοδότηση και αξιολόγηση: Οι συμμετέχοντες έλαβαν λεπτομερή ανατροφοδότηση σχετικά με τις παρουσιάσεις τους και τη δυνατότητα εφαρμογής των ιδεών τους στην τάξη. Επιπλέον, συζητήθηκε η εμπειρία τους από το πρόγραμμα και πώς σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που απέκτησαν.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με αποχαιρετιστήρια σχόλια και μια συνολική ανασκόπηση των επιτευγμάτων των συμμετεχόντων.




Εργαστήριο σε πέντε (5) εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης

Eleven Labs:

Μια πλατφόρμα με τεχνητή νοημοσύνη για συνθετική ομιλία και κλωνοποίηση φωνής.
Η Eleven Labs είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει ρεαλιστική φωνή. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να φτιάξεις ηχογραφήσεις που ακούγονται σαν να μιλάει ένας αληθινός άνθρωπος, για διάφορες χρήσεις όπως ακουστικά βιβλία, podcast, ή περιεχόμενο βίντεο. Η πλατφόρμα αυτή είναι ιδανική για όσους θέλουν να δημιουργήσουν φυσικό ήχο χωρίς την ανάγκη να ηχογραφήσουν ανθρώπους από την αρχή.

Suno:

Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση και παραγωγή ήχου.
Η Suno προσφέρει τεχνολογίες που βοηθούν στη δημιουργία ήχου, όπως μουσική υπόκρουση, ηχητικά τοπία (soundscapes) ή ειδικά ηχητικά εφέ. Με τη Suno, μπορείς να δημιουργήσεις τον ήχο που ταιριάζει απόλυτα στο περιεχόμενο που θέλεις να φτιάξεις, είτε πρόκειται για βίντεο, είτε για παρουσιάσεις ή άλλο είδος ψηφιακού πολυμέσου. Το εργαλείο αυτό είναι εξαιρετικό για να προσθέσει συναίσθημα ή να δημιουργήσει ατμόσφαιρα.

OpenArt:

Μια δημιουργική πλατφόρμα που παράγει ψηφιακή τέχνη με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.
Το OpenArt είναι ένα εργαλείο που βοηθάει τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς να παράγουν μοναδικά έργα τέχνης με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Μπορείς να δημιουργήσεις από αφηρημένα σχέδια μέχρι και ρεαλιστικές εικονογραφήσεις. Είναι μια πλατφόρμα που προσφέρει δυνατότητες για καλλιτεχνική έκφραση και εξερεύνηση νέων μορφών τέχνης με την υποστήριξη της τεχνολογίας.

Luma Labs:

Εξειδικευμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για 3D γραφικά και επεξεργασία βίντεο.
Τα Luma Labs προσφέρουν εργαλεία που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για την ταχύτερη και αποδοτικότερη παραγωγή γραφικών 3D και επεξεργασία βίντεο. Αυτή η πλατφόρμα είναι ιδανική για δημιουργούς βίντεο, προγραμματιστές παιχνιδιών και σχεδιαστές εικονικής πραγματικότητας. Σου επιτρέπει να φτιάχνεις οπτικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας πολύ πιο γρήγορα και εύκολα απ’ ό,τι με παραδοσιακές μεθόδους.

Synthesia:

Μια πλατφόρμα που δημιουργεί βίντεο με εικονικούς χαρακτήρες μέσω τεχνητής νοημοσύνης.
Η Synthesia σου επιτρέπει να δημιουργείς βίντεο χρησιμοποιώντας προσαρμόσιμους εικονικούς παρουσιαστές (avatars). Αυτοί οι χαρακτήρες μπορούν να μιλούν σε διάφορες γλώσσες και να χρησιμοποιηθούν για επαγγελματικά βίντεο όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, υλικό μάρκετινγκ ή παρουσιάσεις. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για όσους θέλουν να παράγουν βίντεο υψηλής ποιότητας χωρίς να χρειάζονται κάμερα ή ηθοποιούς.

Με αυτές τις πλατφόρμες, οποιοσδήποτε μπορεί να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει το περιεχόμενο που παράγει, ακόμη και αν δεν έχει προηγούμενη εμπειρία με την τεχνολογία.
















 πολιτιστικές δραστηριότητες 
 
έκθεση


 
ψηφιακή πόλη








 
αστεροσκοπείο










 
ελεύθερος χρόνος