Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι υπεγράφη και αποστέλλεται προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο η Φ.251/139828/A5/06-12-2023 Υπουργική Απόφαση, στην οποία έχουν συγκεντρωθεί οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, καθώς και οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων, μουσικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών, τόσο αυτών που ορίστηκαν αρχικά όσο και αυτών που έχουν τροποποιηθεί κατόπιν πρότασης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και των Συναρμόδιων Υπουργείων, για την συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2024, για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων και στις Α.Σ.Τ.Ε.
Η απόφαση 👉 ΕΔΩ
Πηγή: Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Τι είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) ?
Είναι θεσμοθετημένη ελάχιστη βάση μορίων η οποία καθορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας για την πρόσβαση των αποφοίτων Λυκείων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της Ελλάδας. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις πανελλαδικές εξετάσεις τον Ιούνιο του 2021.
Η ΕΒΕ διαμορφώνεται ενιαία από συσχέτιση των μέσων όρων των επιδόσεων βαθμολογίας των υποψηφίων. Οι μέσοι όροι είναι εκείνοι που επιτεύχθηκαν στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Αυτός πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή (ο οποίος ορίζεται, συνήθως, στο 0,80 – 1,00 – 1,20 της ΕΒΕ) που αποφασίζεται από το κάθε τμήμα ΑΕΙ, σε κάθε ελληνικό πανεπιστήμιο ή πολυτεχνείο, και το οποίο στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Ο συντελεστής θα πρέπει να ευρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής.
Προϋποθέσεις εισαγωγής
Για να επιτύχει ένας υποψήφιος, θα πρέπει στις πανελλαδικές εξετάσεις να αποδώσει βαθμολογική επίδοση ίση ή μεγαλύτερη της ΕΒΕ ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση (π.χ. >8,26 με άριστα το 20). Στα τμήματα των ΑΕΙ, που εντάσσονται σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία, για τον υπολογισμό της ΕΒΕ λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος των μέσων όρων των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων των επιστημονικών πεδίων, στα οποία περιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα τμήματα.