Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

ΤΟ 2ο ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ EK NEOY ΩΣ ΦΟΡΕΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟ GYMNAZIUM OLOMOUC ČAJKOVSKEHO 9

άρθρο της κας Λίβιας Χλίνκοβα

Φωτογραφίες και video από τις δραστηριότητες 

Η ομάδα 15 μαθητών και 3 καθηγητών του σχολείου Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9, της Τσεχικής Δημοκρατίας επισκέφθηκε εκ νέου την Ελλάδα για μια εβδομάδα στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+ όπου το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου ήταν αυτήν τη φορά ο φορέας υποδοχής!

Ο τίτλος του προγράμματος είναι "European energetic system with focus on Environmental aspects in European regions" 2023-1-CZ01-KA121-SCH-00011973. Τα σχολεία συνεργάστηκαν, πριν την τοποθέτηση, για την συγκρότηση ενός ποιοτικού προγράμματος δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας από την Δευτέρα 16-10-23 έως την  Παρασκευή 20-11-23. 

Υπεύθυνος του προγράμματος του Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 είναι ο εκπαιδευτικός κ.Petr Kameníček ο οποίος με τους συναδέλφους του κα Martina Andree και ο κ.Radek Valenta συνόδευσαν τα παιδιά στην Ελλάδα.

Υπεύθυνη του προγράμματος, εκ μέρους του σχολείου μας, ήταν η κα Λίβια Χλίνκοβα με τη συνδρομή της κας Κατερίνας Αποστολίδου, της κας Αγγελικής Τραϊανού, της κας Ζώης Μπέλλη, της κας Τίνας Μπεγγλή, της κας Μαίρης Τρυφινοπούλου και της συνταξιούχου πλέον αγαπητής συναδέλφου μας κας Αθηνάς Παπαδοπούλου

Οι δύο ομάδες των εκπαιδευτικών συνεργάστηκαν θαυμάσια και το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από απολύτως επιτυχές. 

Δευτέρα 16-10-23

Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν με εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών και συναδέλφων από το Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 στην Σιθωνία, το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής.

Το θέμα της ήταν η διεύρυνση της ήπιας τουριστικής περιόδου και το φθινόπωρο.

Ο καιρός είναι ακόμα καλός.








Τρίτη 17-10-23

Σήμερα η ομάδα μαθητών και καθηγητών του Olomouc επισκέφτηκε την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στη Ευκαρπία όπου σε πάρα πολύ ωραίο και φιλόξενο κλίμα ενημερώθηκε όχι μόνο για την παραγωγή αλλά και για την πολιτική της εταιρείας για τον τρόπο μείωσης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τις υπέρ του περιβάλλοντος δραστηριότητες της, για τον τρόπο ποιοτικού ελέγχου. 

Οι μαθητές έκαναν πολλές ερωτήσεις στους υπεύθυνους σχετικά με την ενέργεια που χρησιμοποιείται στην παραγωγή και αλλά και για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας που ενσωματώνει το ΤΙΤΑΝ.

Μετά επισκέφτηκαν το μουσείο τεχνολογίας NOESIS και το Πλανητάριο!
 









Τετάρτη 18-10-23

Το πραγματικό νόημα προγραμμάτων Erasmus+ School πραγματοποιήθηκε σήμερα στο σχολείο μας, το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου με το Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΓΝΩΡΙΜΙΑ των μαθητών και των δύο σχολείων σε πολλά επίπεδα, εκπαιδευτικό σύστημα των δύο χωρών, γνωριμία με τους διαφορετικούς πολιτισμούς, παραδόσεις, χορούς, γεύσεις, πολλά δώρα και από τις δύο πλευρές.... 

Οι Τσέχοι μαθητές παρουσίασαν την Ιστορία της πόλης του Olomouc και το σχολείο τους με εξαιρετικό τρόπο και περιεκτικές εισηγήσεις. 

Το ΕΚ Ευόσμου παρουσίασε, το πολύ ενδιαφέρον και σχετικό με το θέμα του τσεχικού σχεδίου,  πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο "Ψηφιακές Τεχνολογίες και εξοικονόμηση Ενέργειας" με κωδικό 2022-1-EL01-KA122-VET-000070160.

Οι μαθητές του Τομέα Οικονομίας Διοίκησης του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου παρασκεύασαν και προσέφεραν ποτά χωρίς αλκοόλ (moctails) και παρουσίασαν τα πολιτιστικά αξιοθέατα, την γαστρονομία της πόλης της Θεσσαλονίκης ως τουριστικό προορισμό.  

Η Ομάδα Χορού του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου παρουσίασε χορούς από την Κρήτη και από τον Πόντο. 

Τέλος οι μαθητές του Olomouc δίδαξαν χορούς της πατρίδας τους, την μαζούρκα και την πόλκα, στους Έλληνες φίλους τους!! Και αυτό το ανταπέδωσαν διδάσκοντας τον χασαποσέρβικο!! 

Αξέχαστη εμπειρία για όλους μας.

 

 


 
 




"Πολλά χρόνια κρατάει αυτή η κολόνια"... Ταιριάζει στην περίσταση. Με τους συναδέλφους μου από το Olomouc γνωριστήκαμε το 2017 υλοποιώντας πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα τον Κύριλλο και Μεθόδιο. Από τότε δεν είμαστε μόνο συνάδελφοι αλλά πρώτα από όλα φίλοι!!! Η Martina Andree και ο Petr Kameníček όταν έρχονται στο σχολείο μας νιώθουν ότι έρχονται σε φίλους και όχι απλώς σε συνεργάτες!!!

Μαγεία!!!

























 
Πέμπτη 19-10-23

Οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου με τους μαθητές του Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 συνέχισαν τις δραστηριότητες στην πόλη της Θεσσαλονίκης αυτό που ξεκίνησε χτες στο σχολείο μας. Να περάσουν χρόνο μαζί, να γνωριστούν καλύτερα, να μιλήσουν για τα δικά τους ενδιαφέροντα. Το κατά πόσο πέρασαν καλά όλοι μαζί, σίγουρα θα έπρεπε να το αξιολογήσουν οι ίδιοι. Εγώ απλώς τους παρατηρούσα. Απ' αυτά που έβλεπα όμως μπορώ να πω ότι το ευχαριστήθηκαν πολύ.

Τα Τσέχοι και Έλληνες μαθητές ξεναγήθηκαν από κοινού στην Πλατεία Αριστοτέλους, στον Άγιο Δημήτριο, την Καμάρα, στον Λευκό Πύργο, στην Ροτόντα και στο Επταπύργιο, τόπους που αποτελούν τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα. 

Και εμείς μαζί τους!
















Παρασκευή 20-10-23

Η τελευταία μέρα της παραμονής της ομάδας του Olomouc αφιερωμένη στο νερό των βουνών της Ελλάδας. Νερό που θεραπεύει, νερό που με τη δύναμή του παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, νερό που απλώς σου προκαλεί δέος.

Γεωθερμία, παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και οικολογικός πράσινος τουρισμός ήταν το πλαίσιο της δραστηριότητας και έτσι το επισκέφθηκαν το Πόζαρ, το φράγμα του Εδεσσαίου ποταμού και τους καταρράκτες της Έδεσσας.

Μετά την επιστροφή τους στη Θεσσαλονίκη ήρθαν οι καινούριοι φίλοι τους, οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου για να τους γνωρίσουν την γαστρονομία και τη φημισμένη νυκτερινή ζωή της πόλης μας που αποτελούν και παράγοντες που τονώνουν το τουριστικό ρεύμα προς την Θεσσαλονίκη.

Φυσικά είχε φθάσει και η δύσκολη ώρα του αποχαιρετισμού!! 

Καλή σας επιστροφή και εις το επανιδείν!!!!

Šťastnú cestu!!!!