Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (Ε.Δ.Υ) & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ


Τρίτη 19-09-23, τα μέλη της ΕΔΥ του σχολείου μας κα Μαρία Ιωαννίδου Ψυχολόγος και κα Σοφία Κομελίδου Κοινωνική Λειτουργός με τους εκπαιδευτικούς του Τμήματος Ένταξης  κα Ευαγγελία Σταμούλη, κα Ελένη Πάσχου, κ.Αχιλλέα Σύρμο και κ.Νίκο Βάσσο έχουν πλέον προετοιμάσει όλα τα θέματα για να βοηθήσουν αποτελεσματικά τα παιδιά, έτσι ώστε αυτά να παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση και μια ικανοποιητική σχολική επίδοση.

Το φετινό σχολικό έτος 2023-24 είναι η πρώτη χρονιά λειτουργίας και περιμένουμε με χαρά και αισιοδοξία να υποδεχθούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες, που επιθυμούν, στο Τμήμα Ένταξης του Επαγγελματικού μας Λυκείου!!

Τι είναι η ΕΔΥ

Η Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ) αποτελεί ένα καινοτόμο θεσμό του εκπαιδευτικού συστήματος με σκοπό τη διαγνωστική εκπαιδευτική αξιολόγηση και υποστήριξη των μαθητών σε κάθε σχολική μονάδα γενικής εκπαίδευσης. 

Στόχος της Ε.Δ.Υ. είναι η ανάπτυξη ενός σχολείου για όλους τους μαθητές χωρίς διακρίσεις καθώς και η υποστήριξη της σχολικής μονάδας στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που δύναται να προκύψουν κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Τι είναι το Τμήμα Ένταξης και σε ποιους μαθητές απευθύνεται

Το Τμήμα Ένταξης (ΤΕ) αποτελεί μια δομή της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η οποία λειτουργεί εντός του σχολείου (ενιαίου και επαγγελματικού). Στόχος του ΤΕ είναι η εκπαιδευτική υποστήριξη μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εντός του σχολικού ωραρίου, μέσα από τα εξειδικευμένα, ατομικά ή ομαδικά, εκπαιδευτικά προγράμματα που τους παρέχει. Το Τ.Ε. αποτελεί ξεχωριστό τμήμα μέσα στη σχολική μονάδα και δέχεται μαθητές από όλες τις τάξεις.

Οι μαθητές που φοιτούν στο ΤΕ είναι, στην πλειοψηφία τους, παιδιά με γενικές ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς και χαμηλή σχολική επίδοση. Οι μαθητές αυτοί φοιτούν στο ΤΕ για ορισμένες ώρες εβδομαδιαίως. 

Για να μπορέσουν να συμμετέχουν στο ΤΕ χρειάζεται: 
  • να έχουν γνωμάτευση από φορέα, αρμόδιο για τη διάγνωση ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών (λ.χ. Κ.Ε.Σ.Υ. (τέως Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.), Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο/Ι.Π.Κ.)
  • ή να έχουν υποβληθεί σε άτυπη παιδαγωγική αξιολόγηση από τον εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής του Τ.Ε., έπειτα από πρόταση του εκπαιδευτικού γενικής τάξης και με τη σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου.
Να τονίσουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη φοίτηση ενός παιδιού στο ΤΕ αποτελεί η κατάθεση από μέρους του γονέα/κηδεμόνα του Υπεύθυνης Δήλωσης – Αίτησης συμμετοχής.