Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

ΑΝΑΤΟΜΙΑ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ


Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 στη Σχολική Βιβλιοθήκη του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των μαθητών (8η & 9η ώρα) για την ανατομία και τη λειτουργία του νεφρού

Τα παιδιά ενημερώθηκαν από την κα Αγάπη Ζοπόγλου και συζήτησαν για τις παθήσεις και τους τρόπους λειτουργίας των νεφρών. Στην συνάντηση έλαβαν μέρος και οι καθηγητές/τριες του σχολείου κα Ι.Μερσίνη, κα Ερασμία Ζαχάρογλου και κα Χρ.Αντωνιάδου.



Η εκπαιδευτική συνάντηση αποτελεί μέρος της φάσης προετοιμασίας των 28 μαθητών που θα μεταβούν στην Μαδρίτη και στο Βερολίνο στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος  MEDICAL EQUIPMENT FOR LIFELINE: SPECIAL DIGITAL AND PROFESSIONAL SKILLS (Erasmus+KA1 2017-EL01-KA102-035988).

 Όπως ανέφερε η κα Ζοπόγλου: 

Το ουροποιητικό σύστημα καθαρίζει το αίμα και απομακρύνει την περίσσεια του νερού και των απορριμμάτων με τη μορφή ούρων. Αποτελείται από δύο νεφρούς, δύο ουρητήρες (ένας σε κάθε νεφρό), δηλαδή δύο σωλήνες αποχετεύσεως που μεταφέρουν τα ούρα από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη (αποθηκευτικός θύλακας) και την ουρήθρα. Ο έλεγχος της απελευθέρωσης των ούρων από την κύστη γίνεται με την βοήθεια μυών.

Οι νεφροί, είναι ένα ζευγάρι οργάνων με σχήμα φασολιού και βρίσκονται στο κάτω μέρος του θώρακα, εκατέρωθεν της σπονδυλικής στήλης. Αν και το σώμα είναι εξοπλισμένο με δύο νεφρούς, ο οργανισμός μπορεί να λειτουργήσει κανονικά ακόμα και με έναν υγιή νεφρό. Οι νεφροί δέχονται το αίμα από την αορτή, το φιλτράρουν και το στέλνουν πίσω στην καρδιά με την σωστή ισορροπία χημικών ουσιών και υγρών για να χρησιμοποιηθεί εκ νέου από όλο το σώμα. Τα ούρα που δημιουργήθηκαν από τους νεφρούς εξέρχονται από το σώμα δια μέσω του ουροποιητικού συστήματος.

Οι νεφροί ελέγχουν την ποσότητα και την ποιότητα των υγρών μέσα στον οργανισμό. Παράγουν επίσης ορμόνες και βιταμίνες που είναι απαραίτητες για τις κυτταρικές δραστηριότητες πολλών οργάνων. Όταν οι νεφροί δεν λειτουργούν σωστά, άχρηστα προϊόντα και υγρά συσσωρεύονται στον οργανισμό σε επικίνδυνα επίπεδα, με αποτέλεσμα να γίνονται απειλητικά γι’ αυτόν. Μεταξύ των σημαντικών ουσιών που οι νεφροί συμβάλουν στον έλεγχό τους είναι το νάτριο, το κάλιο, το χλώριο, τα διττανθρακικά ιόντα (HCO³-),το PH, το ασβέστιο, το φώσφορο και το μαγνήσιο.

Από τους νεφρούς περνούν καθημερινά περίπου 200 λίτρα αίματος και από αυτά φιλτράρονται και αποβάλλονται περίπου 2 λίτρα ούρων με όλες τις άχρηστες ουσίες που παρήγαγε ο οργανισμός και οι οποίες ως βλαπτικές θα έπρεπε να απομακρυνθούν.

Εκτός από την αποβολή των άχρηστων ουσιών, οι νεφροί είναι υπεύθυνοι και για την παραγωγή σημαντικών ορμονών, οι οποίες είναι η ενεργός βιταμίνη D3 (υπεύθυνη για την κατασκευή των οστών και άλλων λειτουργιών που έχουν σχέση με το ασβέστιο), η ερυθροποιητίνη (υπεύθυνη για την παραγωγή αίματος) και η ρενίνη (υπεύθυνη για την ρύθμιση των υγρών του οργανισμού την αρτηριακή πίεση).