Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ERASMUS+Από την Δευτέρα 09-10-2017 έως την Παρασκευή 13-10-2017 πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι δραστηριότητες της 1ης συνάντησης μαθητών και καθηγητών, από την Κροατία, την Τσεχία, την Βουλγαρία και την Ελλάδα, που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκο πρόγραμμα "Cyril and Methodius – 1000Years of what Unites us and Divides us".
Πρόκειται για ένα σχολικό πρόγραμμα και έχει να κάνει με τη μελέτη της κληρονομιάς των Αγ.Κυρίλλου & Μεθοδίου αλλά δεν σταματά εκεί, αποσκοπεί να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές/τριες στις Ευρωπαικές Αξίες δηλαδή την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την δημοκρατία, την ισότητα, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η γλώσσα επικοινωνίας του σχεδίου είναι τα αγγλικά.

Οι δραστηριότητες που οργανώθηκαν από το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου ήταν οι εξής ανά ημέρα:

Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017

Τις ξένες αποστολές καλωσόρισαν ο Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου κ.Π.Σούλας και οι Αντιδήμαρχοι κκ Π.Σιταρίδης και Γ.Χατζηβρέττας, ο Δημ.Σύμβουλος κ. Αθ.Γαρούφας καθώς και οι Διευθυντές κ.ΙΒιόπουλος (2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου), κα. Α.Γιουβανούδη (1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου) και κ. Γ.Χριστακάκης (ΕΚ Ευόσμου).Οι μαθητές χωρίστηκαν σε μεικτές ομάδες, έπαιξαν παιχνίδια γνωριμίας με την χώρα μας και την πόλη μας, παρουσίασαν τα σχολεία τους. Στη συνέχεια χόρεψαν ελληνικούς χορούς και γνώρισαν την σύγχρονη μουσική της χώρας μας από την ορχήστρα του κου Παναγιώτη Ελευθερίου με μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου.Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας παρέθεσε γεύμα στα παιδιά στον Ι.Ν.Τριών Ιεραρχών χάρισε δώρα στα παιδιά και τους μίλησε για το έργο των Αγίων Κύριλλου & Μεθόδιου που δίδαξαν το Ευαγγέλιο στους σλαβικούς λαούς και τους έδωσαν το δικό τους αλφάβητο για την ανάπτυξη του μορφωτικού και πολιτιστικού τους επιπέδου. Το εξαιρετικό και πλούσιο γεύμα επιμελήθηκαν με κόπο και φροντίδα ο εφημέριος πατέρσς Γεράσιμος με τις κυρίες του Ναού.Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

Την δευτερη ημέρα τα παιδιά με τους καθηγητές τους επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ) όπου και ενημερώθηκαν για το έργο του, τη βιβλιοθήκη του και το εκπαιδευτικό του έργο και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στον Ιερό Ναό των Αγίων Κύριλλου & Μεθόδιου.Στη συνέχεια περπάτησαν στη νέα παραλία και γνώρισαν το γλυπτό "Ομπρέλες" του Γιώργου Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα και τον Λευκό Πύργο.

Τέλος επιβιβάστηκαν σε ένα από τα καραβάκια και είδαν την πόλη από τον Θερμαϊκό καθώς και το θωρηκτό Αβέρωφ (Πλωτό Ναυτικό Μουσείο) που βρίσκεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από στις αρχές του Οκτωβρίου ενόψει της διπλής επετείου της 26ης και 28ης Οκτωβρίου.Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, περπάτησαν στην οδό Τσιμισκή επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, την Ροτόντα και κατέληξαν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.Η κα Τριανταφυλλοπούλου Παναγιώτα ενημέρωσε τα παιδιά για τον πολιτισμό της πόλης που γεννήθηκαν οι Άγιοι και για την σχέση της Θεσσαλονίκης με τους σλαβικούς και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς.Τέλος η ομάδα ξεκουράστηκε στον Πύργο του ΟΤΕ, στην ΔΕΘ και οι ξένες αποστολές είχαν μία ακόμη ευκαιρία να δουν πανοραμικά την Θεσσαλονίκη. Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017

Νωρίς το πρωί οι μαθητές/τριες αναχώρησαν για τα Μετέωρα όπου η κα Δομνίκη Καλαφάτη τους ξενάγησε στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ.Με ξεναγό τον κ. Αχιλλέα Λέρα, Νομικό, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στον Ληθαίο Ποταμό και στην πόλη των Τρικάλων. Γνώρισαν τις παλιές φυλακές στις οποίες συνυπάρχουν αρμονικά το Κέντρο Έρευνας «Βασίλης Τσιτσάνης» στον πρώτο όροφο του πρώην κεντρικού κτιρίου των φυλακών καθώς και τα οθωμανικά λουτρά που αποκαλύφθηκαν στο ισόγειο σε βάθος ενός μέτρου από τη στάθμη του σημερινού δαπέδου.

Ο κ. Στέλιος Καραγιώργος, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας «Βασίλης Τσιτσάνης», μίλησε στους μαθητές και στις μαθήτριες για το Κέντρο αυτό του Δήμου Τρικάλων, από όπου καταγόταν ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης.


Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2017

Η Παρασκευή ήταν η τελευταία ημέρα του προγράμματος των δραστηριότήτων. Οι μαθητές αναχώρησαν το πρωί από τα Τρίκαλα και έκαναν μια μικρή στάση στον Πλαταμώνα και θαύμασαν την παραλία της Πιερίας, είχαν την τύχη να δουν το κάστρο του Πλαταμώνα, το οποίο είναι χτισμένο στη θέση του αρχαίου Ηρακλείου (ή Ηράκλειας).


 Στην συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας ώστε πάρουν μιά γεύση από την αρχαία Μακεδονία. Γνώρισαν την πόλη της Βέροιας και αφού νύχτωσε πιά ανέβηκαν στο Βέρμιο, στην Ιερά Μονή της "Παναγία Σουμελά" όπου θα περνούσαν το τελευταίο βράδυ φιλοξενούμενοι του Ιδρύματος και του Σωματείου "Παναγία Σουμελά". 

Εκεί ξεναγήθηκαν στους Ιερούς Ναούς και στο Μουσείο και ήρθαν σε μιά πρώτη επαφή με την ιστορία του Ελληνισμού του Ευξείνου Πόντου.

Ήταν ένα πλούσιο σε εμπειρίες πρόγραμμα δραστηριοτήτων που οργάνωσε το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των ξένων καθηγητών και μαθητών.

Οι καθηγητές του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου που είχαν την ευθύνη για την οργάνωση των δραστηριοτήτων ήταν: ο Υπδντης κος Λευτέρης Ναθαναηλίδης, η κα Χρυσούλα Αντωνιάδου, η κα Λίβια Χλίνκοβα, η Υπ. Τομέα Ηλεκτρολογίας του ΕΚ Ευόσμου κα Ερασμία Ζαχάρογλου, η κα Γεωργία Γροζτίδου, η κα Ευγενία Γαβρά και ο κ. Παναγιώτης Ελευθερίου του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου.

 Η επόμενη συνάντηση θα λάβει χώρα στο Olomouc της Τσεχίας τον Μάρτιο του 2018 στο οποίο θα μεταβούν έξι (06) μαθητές και δύο (02) συνοδοί εκπαιδευτικοί.