Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

3η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΕΥΡΩΠ. ΗΜΕΡΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Τα οφέλη της σωματικής άσκησης

της Γεωργίας Τσιοκάνου, καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής για τους μαθητές του σχολείου, Δευτέρα 03-10-16


Όπως και τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη, έτσι και φέτος, η πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη είναι αφιερωμένη στις αθλητικές δραστηριότητες. Με αυτή την αφορμή, λοιπόν, ας αναφερθούμε στα οφέλη της σωματικής άσκησης στη ζωή μας. Στην εποχή μας το αυτοκίνητο, η τηλεόραση, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι καθημερινές συνήθειες που μας «κλέβουν» το χρόνο της σωματικής άσκησης.

Οι διεθνείς συστάσεις για την αγωγή υγείας αναγνωρίζουν τη φυσική δραστηριότητα ως πρωταρχικό παράγοντα για την εξασφάλιση καλής υγείας και την προτείνουν ως καθημερινή στάση ζωής. Η σωματική άσκηση προάγει την ψυχική ανάπτυξη και προσφέρει σημαντικά σωματικά, νοητικά αλλά και κοινωνικά οφέλη.

Βοηθά:
o   στην αποτροπή αύξησης του βάρους καθώς και στη διατήρησή απώλειας βάρους
o   στη δημιουργία και συντήρηση υγιών οστών, μυών και αρθρώσεων
o   στη μείωση και αποτροπή των καρδιακών παθήσεων, του σακχαρώδη διαβήτη
o   στη μείωση των τριγλυκεριδίων και στην ενίσχυση της καλής χοληστερόλης
o   στην υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών πχ αποφυγή καπνίσματος, αλκοόλ και χημικών ουσιών

Η σωματική άσκηση βελτιώνει τη διάθεση, μας «ανεβάζει» ψυχολογικά, μειώνει το άγχος, βοηθά στην καταπολέμηση της μελαγχολίας και της κατάθλιψης στον καλύτερο και γρηγορότερο ύπνο.

Προάγει την κοινωνικοποίηση μέσα από την συμμετοχή σε δραστηριότητες ομαδικές, μας κάνει ευτυχισμένους και μας διασκεδάζει. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμησή μας και μας προσφέρει ένα συναίσθημα ισορροπίας στη ζωή.

Μας ασκεί στην απόλαυση
o   της αντιμετώπισης των προκλήσεων και
o   της επίτευξης των στόχων