Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

ΟΚΤΩ ΓΑΛΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ



Την Πέμπτη 04-04-19 υποδεχθήκαμε οκτώ (08) εκπαιδευτικούς της La région Académique Provence-Alpes-Côte d'Azur (Ακαδημαϊκής Περιοχής της Προβηγκίας, Άλπεων και Κυανής Ακτής που αποτελείται από τις Ακαδημίες της Μασσαλίας και της Νίκαιας). Το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου ήταν το τελευταίο σχολείο που επισκέφθηκαν πριν την αναχώρηση τους για τη Γαλλία και το μόνο Επαγγελματικό Λύκειο μια που τις προηγούμενες ημέρες είχαν επισκεφθεί σχολεία όλων των τύπων της πόλη μας με την φροντίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι Γάλλοι συνάδελφοι έφθασαν στο σχολείο μας στις 12:00 συνοδευόμενοι από την κα Αγγελική Κοφίδου (Συντονίστρια Εκπ.Έργου Γαλλικών) και τον κο κ.Κύριλλο Τσερμπάκ (Συντονιστή Εκπ.Έργου Φυσικών).

Το πρόγραμμα της επίσκεψης είχε συμφωνηθεί ήδη από τις 27-02-19 όταν το σχολείο μας επισκέφθηκε ο κ. Christophe Chillie click . Έτσι λοιπόν, οι Γάλλοι συνάδελφοι έλαβαν μέρος στις παρακάτω τέσσερις (04) δραστηριότητες:

Α. Παρακολούθηση διδασκαλίας θεωρητικού μαθήματος


Στην Σχολική Βιβλιοθήκη οι ξένοι εκπαιδευτικοί και οι Συντονιστές Εκπ. Έργου παρακολούθησαν την διδασκαλία της κας Φωτεινής Σαπουντζή σε μία ωριαία ενότητα του μαθήματος "Γαλλικά" της Γ΄τάξης - Ειδικ. Τουριστικών Επιχειρήσεων (Γ-ΟΤ). Τα παιδιά τα πήγαν περίφημα, προς το τέλος του μαθήματος δόθηκε η δυνατότητα στους Γάλλους εκπαιδευτικούς να συνομιλήσουν με το τμήμα και να ανταλλάξουν απόψεις.

Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στις μαθήτριες του Γ-ΟΤ να μιλήσουν στα Γαλλικά ώστε ενθαρρυνθούν αφού διαπίστωσαν πως διαθέτουν μια επάρκεια στην χρήση της Γαλλικής.

Το μάθημα παρακολούθησαν και οι καθηγήτριες των Αγγλικών κα Ευαγγελία Κλαδά και κα Ευγενία Γαβρά. 


Β. Παρακολούθηση διδασκαλίας εργαστηριακού μαθήματος στο ΕΚ Ευόσμου

Στην συνέχεια επισκέφθηκαν το εργαστήριο κατεύθυνσης της Αισθητικής Τέχνης όπου παρακολούθησαν την διδασκαλία της κας Μαρίας Αργαλαβίνη σε μία ωριαία ενότητα του μαθήματος "Μακιγιάζ" της Γ΄τάξης - Ειδικ. Αισθητικής Τέχνης (Γ-ΑΙΣΘ).



Όπως είναι γνωστό το σύνολο της επαγγελματικής ορολογίας της Αισθητικής είναι στη γαλλική γλώσσα και έτσι τα παιδιά έδειξαν το πολύ καλό επίπεδό τους στο μακιγιάζ και στις επικοινωνιακές τους δυνατότητες. Μάλιστα μία Γαλλίδα καθηγήτρια εμπιστεύτηκε το εργαστήριό μας και η κα Μαρία Αργαλαβίνη με τις μαθήτριές της την μακιγιάρανε.



Γ. Erasmus+KA1 και ΜΝΑΕ: Τηλεϊατρική και ηλεκτρονικοί φάκελοι  υγείας


Η επίσκεψη των ξένων καθηγητών μας έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τις δεξιότητες που απέκτησαν στην Αγγλία οι μαθητές μας μέσω του Erasmus+KΑ2 για τις τεχνολογίες της ενεργού γήρανσης (2018-1-EL01-KA102-047553).


Η κα Μαίρη Τρυφινοπούλου με τις μαθήτριές που είχαν μεταβεί στην Αγγλία παρουσίασαν στα αγγλικά την διαδικασία λήψης μετρήσεων με ψηφιακά όργανα (πιεσόμετρο και ζαχαρόμετρο) και την δημιουργία ψηφιακού ηλεκτρονικού φακέλου, ο οποίος επιτρέπει την ιατρική παρακολούθηση από απόσταση.

Η κα Τρυφινοπούλου εξήγησε τις σημαντικότατες διαφορές των συμβατικών Ιατρικών Φακέλων σε χαρτί (paper-based medical record) με σχέση με τους Ηλεκτρονικούς Φακέλους Υγείας (ΗΦΥ)  (Electronic Health Record-EHR) οι οποίοι αποτελούν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα δόμησης, καταγραφής, ανάκτησης και διακίνησης ιατρικών πληροφοριών, ανεξάρτητα γεωγραφικής κατανομής, με βασικό στόχο τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και επιμέρους σκοπούς:
  • την αποτελεσματική διαχείριση των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών 
  • τη συνεργασία και συνέργεια μεταξύ των επαγγελματιών υγείας
  • τη μείωση των ιατρικών λαθών και της γραφειοκρατίας, και
  • τη διευκόλυνση της ιατρικής έρευνας και εκπαίδευσης

Για τις μετρήσεις χρησιμοποιήθηκε ο εξοπλισμός που πρόσφατα προμηθεύτηκε το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου μέσω του προγράμματος "Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ" (ΜΝΑΕ) που υλοποιεί το ΝΟΗΣΙΣ. Το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα με την κατασκευή δύο έργων, των εξής:


Δ.Ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών 

 

Η επίσκεψη έκλεισε στην αίθουσα πολλαπλών του σχολείου όπου οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί, οι Σύντονιστές Εκπ. Έργου, οι καθηγητές του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας με βάση τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
 

Η κα Αγγελική Τραϊανού με τις μαθήτριες της Γ΄τάξης του Τομέα Οικονομίας & Διοίκησης επιμελήθηκαν τα κεράσματα.


Η επίσκεψη έλαβε χώρα στο πλαίσιο τριών προγραμμάτων:
  • το πρόγραμμα Erasmus+KΑ2 του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου και συγκεκριμένα το με εγκεκριμένο 2018-1-EL01-KA102-047553 Επαγγελματική Εκπαίδευση που υλοποιεί το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, το οποίο βρίσκεται στην διάχυση των αποτελεσμάτων
  • το πρόγραμμα "Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ" (ΜΝΑΕ) που υλοποιεί το Νόησις και στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας
  • τη Σύμβαση που υπογράφτηκε πρόσφατα για την προώθηση της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαιδευτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γαλλία μεταξύ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και της Ακαδημαϊκής Περιοχής της Προβηγκίας, Άλπεων και Κυανής Ακτής που αποτελείται από τις Ακαδημίες της Μασσαλίας και της Νίκαιας click

Ακολουθούν φωτογραφίες από την επίσκεψη