Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

NATURAL SPACES - FINAL MEETING


Από την Κυριακή 15 Απριλίου έως το Σαββάτο 20 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε στον Εύοσμο η η τελική συνάντηση (final meeting) του προγράμματος Erasmus+KA2 με τίτλο "Natural spaces: entrepreneurial Green Europe", στο οποίο υλοποίησαν τέσσερα ευρωπαϊκά σχολεία και διήρκησε τρία χρόνια.

Η πρόταση είχε κατατεθεί το 2015 από το συντονιστικό σχολείο το Ισπανικό IES Pedro Jimenez Montoya και εγκρίθηκε το ίδιο έτος από την Ισπανική Εθνική Μονάδα με κωδικό 2015-1- ES01-ΚΑ201-015887.  Υπεύθυνη εποικοινωνίας του σχεδίου αυτού ήταν η κα Τάνια Κερκίρη και υπεύθυνες για την υλοποίηση όλων ευρωπαικών προγραμμάτων του σχολείου ήταν η κα Ερασμία Ζαχάρογλου και η κα Χρυσούλα Αντωνιάδου.

Είναι επίσης αυτονόητο πως οι παρακάτω δραστηριότητες μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν με την στήριξη και την συνεργασία του ΕΚ Ευόσμου αλλά και των άλλων συστεγαζόμενων σχολείων 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου και Εσπερινό ΕΠΑΛ Ευόσμου, τα οποία και ευχαριστούμε.


Τα σχολεία που συμμετείχαν στο "Natural Spaces" ήταν τα εξής: 
 1. IES Pedro Jimenez Montoya της πόλης Baza, Γρανάδα-Ισπανία (συντονιστικό σχολείο)
 2. IISS Cipolla-Pantaleo-Gentile της πόλης Castelvetrano, Σικελία-Ιταλία
 3. I Lyceum Ogólnokształcące Kujawsko Pomorskie της πόλης Grudziad-Πολωνία
 4. 2o Epaggelmatiko Lykeio Evosmou, Θεσσαλονίκη-Ελλάδα  
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των άλλων σχολείων φιλοξενήθηκαν στα σπίτια ελλήνων μαθητών. Έτσι λοιπόν 18 οικογένειες μαθητών του σχολείου φιλοξένησαν αντίστοιχα 18 μαθητές, 6 ανά χώρα. Ένας ξένος μαθητής λοιπόν φιλοξενήθηκε στο σπίτι του έλληνα μαθητή, τα δύο αυτά παιδιά θα αποτελούσαν για την βδομάδα αυτή ένα "δίδυμο", έτσι λοιπόν είχαμε τα 18 twins (ένας έλληνας και ένας ξένος μαθητής) δηλαδή συνολικά 36 επωφελούμενοι μαθητές. 

Σε όλες τις δραστηριότητες γλώσσα επικοινωνίας ήταν αποκλειστικά η αγγλική και ήταν οι εξής:

Κυριακή, 15 Απριλίου 2018

Οι αποστολές άρχισαν να φθάνουν στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ όπου οι ελληνικές οικογένειες περίμεναν και υποδεχόταν τα παιδιά που θα φιλοξενούσαν. Επίσης οι καθηγητές του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου υποδεχόταν τους αντίστοιχους ξένους συναδέλφους, που ήταν δύο (2) ανά χώρα και τους συνόδευαν από το αεροδρόμιο έως το ξενοδοχείο τους. Για την υποδοχή της αποστολής της Ιταλίας υπεύθυνη ήταν η κα Ευαγγελία Κλαδά, της Πολωνίας η κα Ανθή Χατζηνώτα και της Ισπανίας ο κ.Μάρκος Καπουργιαννίδης.

Το βράδυ οι καθηγητές συναντήθηκαν οι έξι (06) καθηγητές των ξένων σχολείων με ισάριθμους έλληνες συναδέλφους και συζήτησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος. 

Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018

Από νωρίς το πρωί οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην αυλή του σχολείου και αφού συμμετείχαν στην πρωινή συγκέντρωση-προσευχή οδηγήθηκαν στην αίθουσα πολλάπλών.

08:15, Welcome to the countries in the school assembly hall

Εκεί, τους καλωσόρισε ο Διευθυντής κος Γιάννης Βιόπουλος και τους εξήγησε τους στόχους των δραστηριοτήτων που θα υλοποιηθούν.

Για την γνωριμία των μαθητών και των καθηγητών μεταξύ τους η κα Γαβρά Ευγενία παρουσίασε το ελληνικό έθιμο των ημερών, το τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών. Με πολλή χαρά τα παιδιά ευχήθηκαν το "Χριστός Ανέστη" και το πρόγραμμα ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς.

09:00, Workshop: «Survey- formation of a questionnaire suitable for a green business»

Στο εργαστήριο "115" του ΕΚ Ευόσμου, ο Γεωπόνος-Οικονομολόγος κος Χρήστος Δανάτσκος παρουσίασε τις μεθόδους συγκρότησης ερωτηματολογίου κατάλληλου για την διερεύνηση των δυνατοτήτων εμπορικής επιτυχίας "πράσινων επιχειρήσεων". Μετά την εισήγηση παιδιά εργάστηκαν ανά ομάδες και τέλος διαμόρφωσαν ερωτηματολόγιο (στα αγγλικά και στα ελληνικά). Με τον εισηγητή συνεργάστηκαν οι οι φοιτητές του Αγγλικού Τμήματος ΑΠΘ κα Γιώτα Παυλοπούλου και κος Στέλιος Σκοδράνης. Οι καθηγήτριες κα Γιάννα Φλώρου, κα Ευαγγελία Κλαδά, κα Ευγενία Γαβρά και κα Χρυσούλα Αντωνιάδου υποστήριξαν το απαιτητικό αυτό εργαστήριο.

Το ερωτηματολόγιο αυτό αποφασίστηκε να συμπληρωθεί από τους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου την επόμενη ημέρα.

10:30, «Presentation of the history of Thessaloniki» and «historical and cultural relations of our city with Spain, Italy and Poland»

Στο ίδιο εργαστήριο οι μαθήτριες της Β΄ταξης Διοίκησης & Οικονομίας Θεοδωρίδου Αναστασία και Αντωνίου Παρασκευή με την κα Χρυσούλα Αντωνιάδου παρουσίασαν την ιστορία της Θεσσαλονίκης και τις ιστορικές σχέσεις της πόλης μας με τις χώρες προέλευσης των φιλοξονούμενων σχολείων. Συγκεριμένα προβλήθηκαν τρία σύντομα εκπαιδευτικά video, που φτιάχθηκαν ειδικά για την συνάντηση από τους καθηγητές κο Γιάννη Βιόπουλο και κα Ευαγγελία Κλαδά, με τους εξής τίτλους:
 • Λαντίνο, την παλιά ισπανική γλώσσα της Θεσσαλονίκης (Ladino, the old Spanish language of Thessaloniki)
 • Γεώργιος Ιβάνοφ, ο Ελληνο-Πολωνός ήρωας της Αντίστασης κατά του Ναζισμού (Jerzy Iwanow, the Greek-Polish hero of the Resistance against Nazism)
 • Βιταλιάνο Ποζέλι, ο Ιταλός Αρχιτέκτονας της Θεσσαλονίκης (Vitaliano Pozelli, the Italian Architect of Thessaloniki)
11:00, Workshop: «Performing our business idea on the radio»

Στο εργαστήριο "159" του ΕΚ Ευόσμου και συγκεκριμένα στο ραδιοφωνικό στούντιο οι μαθητές ασκήθηκαν στον τρόπο παρουσίασης της επιχειρηματικής τους ιδέας μέσω του ραδιοφώνου. Την προετοιμασία ανέλαβε ο κος Δημήτρης Κουκλιάτης με την μαθήτρια Εμμανουηλία Αβράμη (Εσπ. ΕΠΑΛ Ευόσμου) και την βοήθεια της κας Ευαγγελίας Κλαδά και του κου Κυριάκου Καλαϊτζόγλου. Την όρθή παρουσίαση των επιχιρηματικών προτάσεων μέσω του ραδιοφώνου έδειξαν στα παιδιά οι φοιτητές του Αγγλικού Τμήματος ΑΠΘ κα Γιώτα Παυλοπούλου και κος Στέλιος Σκοδράνης.

11:45, «Dances of the Greeks of Smyrna in Asia Minor before 1922 and before the exchange of populations between Greece and Turkey »

Στον ίδιο χώρο, η Διευθύντρια κα Αλεξάνδρα Γιουβανούδη και ο  καθηγητής κος Παναγιώτης Ελευθερίου με δύο (02) μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου παρουσίασαν χορούς και τραγούδια των Ελλήνων της Σμύρνης και των αστικών κέντρων της Μικρασίας πριν την Καταστροφή του 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου που παρουσιάσαν το χορευτικό (δρώμενο) ήταν η Χαριστέ Αγγελική και ο Γιώργος Πασχαλίδης ενώ τραγούδησαν οι Μερτζάνης Γιώργος και Σελίμ Παρασκευάς.

12:00, Break 

Οι γονείς των ελλήνων μαθητών προσέφεραν σε όλους καφέ, αναψυκτικά, γλυκά και άλλα κεράσματα στο διάλειμμα.

12:15, Workshop:«Green creations»

Στο εργαστήριο "144" του ΕΚ Ευόσμου οι καθηγήτριες κα Χαρά Δαμιανίδου και κα Ανδριάνα Ρίζου υποδέχθηκαν τα παιδιά στο εργαστήριο των Εφαρμοσμένων Τεχνών και τα άσκησαν στην τεχνική της μαρμαρογραφίας. Οι μαθητές χάρηκαν πολύ την δημιουργική αυτή δραστηριότητα και έφτιαξαν θαυμάσιους σελιδοδείκτες.

13:30, Workshop: «Hairdressing»

Στα εργαστήρια Κομμωτικής και Αισθητικής του του ΕΚ Ευόσμου οι καθηγήτριες κα Περιστέρα Μπαλτά, κα Έφη Χατζηβασιλειάδου, κα Ειρήνη Ιωαννίδου, κα Ανδρονίκη Κυριαζή και η κα Μαρία Αργαλαβίνη περιποιήθηκαν (χτένισμα και μακιγιάζ) τις ξένες καθηγήτριες με την βοήθεια των μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου.

18:00, «Ethics in Business or Marketing Research»

Στο εργαστήριο "115" του ΕΚ Ευόσμου ο κος Γιώργος Κουλαουζίδης, Μαθηματικός και Σύμβουλος Καθηγητης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου παρουσίασε και συζήτησε με τους μαθητές το ζήτημα της ηθικής της έρευνας. Τον εισηγητή βοήθησαν οι καθηγητές κα Ζωή Μπέλλη, κα Γιάννα Φλώρου και κα Ευγενία Γαβρά.Τρίτη, 16 Απριλίου 2018

08:15, Distributing and filing in the questionnaires

Το πρωί οι μαθητές του προγραμματος συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα πολλαπλών του σχολείου την οποία και διαμόρφωσαν κατάλληλα ώστε σε αυτήν να μπορούν να απαντηθούν τα ερωτηματολόγια που ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη ημέρα.

Υπήρχε η δυαντότητα οι ερωτώμενοι να συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο είτε στα αγγλικά είτε στα ελληνικά.  Προσήλθαν τρία τμήματα του σχολείου, ένα από κάθε τάξη, και συγκεντρώθηκαν συνολικά 120 απαντημένα ερωτηματολόγια. Την ευθύνη της συγκέντρωσης των ερωτηματολογίων είχαν ο κος Λευτέρης Ναθαναηλίδης και η κα Ζωή Μπέλλη.

09:30 Departure for the Statue of the hero Iwanw and for the Town Hall

Οι καθηγήτριες κα Ερασμία Ζαχάρογλου, κα Χρυσούλα Αντωνιάδου και κα Γιάννα Φλώρου συγκέντρωσαν τα παιδιά και τα συνόδευσαν με μισθωμένο λεωφορείο στο Δημαρχείο. Πραγματοποιήθηκε στάση στην οδό Λαγκαδά ώστε τα παιδιά να δουν απο κοντά το άγαλμα του ήρωα της Αντίστασης και αθλητή του "Ηρακλή" Γεωργίου Ιβάνωφ.

10:00-11:30, Students getting informed about the Europe Direct project

Στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο κτίριο και ενημερώθηκαν για την ιστορία της πόλης από την κα Όλια Παναγιωτοπούλου. Επίσης, στην "Αίθουσα νερού" η κα Χρυσάνθη Αντωνίου παρουσίασε το πρόγραμμα Europe Direct του Δήμου Θεσσαλονίκης.

11:30-14:00 Guided tour from the Town Hall to the building of the Society of Macedonian Studies 

Με τα πόδια και με ξεναγό την κα Παναγιώτα Τριανταφυλλοπούλου τα παιδιά έφθασαν στο κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Ξεναγήθηκαν στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, στο άγαλμα του Μεγαλου Αλεξάνδρου και στο Λευκό Πύργο.

13:00-14:00 At the fm 100,6 radio station

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης (fm 100,6) πραγματοποιήθηκε εκπομπή μέσω της οποίας τα παιδιά παρουσίασαν στο κοινό της Κεντρικής Μακεδονίας τις επιχειρηματικές τους ιδέες, τις δράσεις των σχολείων τους καθώς και τις ιδιαιτερότητες της πατρίδας τους. Το ρόλο της δημοσιογράφου "έπαιξε" η κα Ευαγγελία Κλαδά ενώ η κα Ιωάννα Μερσίνη οργάνωσε την προσέλευση και την αποχώρηση των μαθητών στο στούντιο.

14:30-15:30 Visit to the White Tower Museum & 16:00-16:30 boat tour on the Thermaic Gulf

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο του Λευκού Πύργου και βόλτα στον Θερμαϊκό Κόλπο με το καράβι "Θεσσαλονίκη" την οποία είχε οργανώσει η κα Ανθή Χατζηνώτα. 

16:45 Castles of Thessaloniki & depart for host families
 
Μετά από μια σύντομη στάση στα κάστρα της Θεσσαλονίκης ώστε να δουν την πόλη από ψηλά τα παιδιά επέστρεψαν στα σπίτια.

19:00 Role play: "how to evaluate business proposals" & "public speaking"          

Στο εργαστήριο "119" του ΕΚ Ευόσμου η κα Δήμητρα Παπατζιάμου, μέλος της ομάδας Public Speaking του Πανεπιστημίου Λάνκαστερ, έκανε στα παιδιά διάλεξη σχετικά με τεχνικές με τις οποίες μιλάμε μπροστά σε κοινό. Η διάλεξη ήταν βιωματική: μετά την ομιλία τα παιδιά συμμετείχαν σε παιχνίδι ρόλων σχετικά με τρόπους παρουσίασης και προβολής επιχειρηματικών ιδεών. Την εισηγήτρια υποστήριξαν οι καθηγήτριες κα Τάνια Κερκίρη, κα Ζωή Μπέλλη και κα Ευγενία Γαβρά.


Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018

 06:45 Gathering at school and departure

Το λεωφορείο αναχώρησε από το σχολείο για το Οχυρό Ρούπελ, τον πρώτο σταθμό της επίσκεψης στο Νομό Σερρών, ο οποίος παρουσιάζει σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της πράσινης οικονομίας. Συνοδοί στην μετακίνηση ήταν οι καθηγητές κα Ερασμία Ζαχάρογλου, κα Αθανασία Θεοδωρίδου, κα Χρυσούλα Αντωνιάδου, κα Γεωργία Τσιοκάνου, κα Ανθή Χατζηνώτα και κα Γιάννα Φλώρου.

09:00, Fort Roupel, guided tour by the officer in duty

Στο οχυρό Ρούπελ ο στρατιώτης του 567 Τάγματος Πεζικού Χρήστος Καζαντζής, Φιλόλογος, αφού εξιστόρησε το πλαίσιο των πολεμικών επιχειρήσεων του Β΄ παγκόσμιου πολέμου, εξήγησε τη σημασία της πρώτης νίκης του Ελληνικού Στρατού εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων του ναζισμου στην μάχη των Οχυρών, τον Απρίλιο του 1941. Τόνισε τον ηρωισμό των στρατιωτών και τη θυσία τους για την Ελευθερία.

10:30, Arrival at the «Οικοπεριηγητής» (eco-traveler)

Αναχωρήσαμε από τα Οχυρά και κατευθυνθήκαμε στο παραλίμνιο χωριό Κερκίνη Σερρών και συγκεκριμένα στον ΟικοπεριηγητήΟ «Οικοπεριηγητής» (eco-traveler) είναι μια σημαντικότατη "πράσινη" επιχείρηση. Εκεί ο επιχειρηματίας κ. Γιάννης Ρέκλος μας ενημέρωσε για τις πλούσιες τουριστικές και οικολογικές υπηρεσίες που προσφέρει καθώς κια για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στον οικολογικό τουρισμό.  Από το 1971 ο υγρότοπος της Κερκίνης προστατεύεται από τη Διεθνή Συνθήκη Ραμσάρ, κάτι που επιτρέπει την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων μέσω των οποίων οι προσφερόμενες υπηρεσίες και οι δραστηριότητες, όπως οι περιηγήσεις, η φιλοξενία, οι δραστηριότητες στη φύση, η άνετη διαμονή και το ποιοτικό φαγητό που βασίζονται στο πνεύμα της οικολογικής συνείδησης.  Ο Οικοπεριηγητής τα συνδυάζει όλα.

11:30, Boat tour to the Strimon Delta in Lake Kerkini, passing by the bird nests, a unique watery path.

Για να γνωρίσουμε, από κοντά αυτές τις δυνατότητες, επιβιβαστήκαμε σε ξύλινες βάρκες (πλάβες) κατασκευασμένες από φυσικά οικολογικά υλικά. Πλεύσαμε μέσα στη λίμνη έως τις εκβολές του ποταμού Στρυμώνα. Ετσι φθάσαμε πολύ κόντα στις φωλιές όπου ακούσαμε και είδαμε τα πουλιά που διαβιούν στο Εθνικό Πάρκο της Λίμνης Κερκίνη.

13:00 Visit to a buffalo farm and a butcher's in Livadia Serron

Μετά την ξενάγηση στη λίμνη επισκεφθήκαμε την Λιβαδιά Σερρών, ένα από τα χωριά που βρίσκονται περιμετρικά της λίμνης. Αρχικά επισκεφθήκαμε τον βουβαλοτρόφο κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος μας ανέφερε ότι ασχολείται πολλά χρόνια με το βουβάλι. Ενώ αρχικά ήταν καπνοπαραγωγός και υλοτόμος διαπίστωσε πως οι δύο αυτοί επαγγελματικοί κλάδοι, όδευαν προς το… τέλος τους. Έτσι, λοιπόν, αναζήτησε άλλη ενασχόληση. Και τη βρήκε στο βουβάλι. Η ανάπτυξη του βουβαλιού, είχε ήδη να κάνει τα πρώτα της «δειλά βήματα» και ο κ. Ανδρεάδης το 2002 πήρε τη μεγάλη απόφαση, να ξεκινήσει τη δική του φάρμα με 250 ζώα.

Στη συνέχεια πήγαμε στο κρεοπωλείο "Μπόρας". Πρόκειται για ένα κρεοπωλείο με ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον όπου δοκιμάσαμε παραδοσιακές γεύσεις από βουβαλίσιο κρέας καθώς και να αγοράσαμε εκλεκτό κρέας από τα ζώα που εκτρέφει το ίδιο το κρεοπωλείο. Η επιχείρηση αυτή αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό για τους επισκέπτες της περιοχής. Προωθεί τα προϊόντα της σε ασφαλή συσκευασία ειδική για τρόφιμα ψυγείου, όπως ισχύει για περιοχές που δεν υποστηρίζονται από αντιπρόσωπους ή καταστήματα λιανικής. 

14:30, Archery and picnic by the lake with buffalo products

Για να ξεκουραστούμε είχαμε την τύχη να ασκηθούμε στην τοξοβολία και να κάνουμε πιν-νικ με βουβαλίσια κρέατα και ελληνικές παραδοσιακές σαλάτες, σε ένα πανέρμορφο σημείο κοντά στην λίμνη.

18:30, Thermal springs & bath in Sidirokastro

Η ξενάγηση στις πράσινες επιχειρήσεις του Νομού Σερρών έκλεισε με επίσκεψη στα Λουτρά Σιδηροκάστρου. Πρόκειται για ένα καλό παράδειγμα ιαματικού/θεραπευτικού τουρισμού.

Οι θερμές πηγές βρίσκονται στον Δήμο Σιντικής και μόλις επτά χιλιόμετρα από την πόλη του Σιδηροκάστρου, σε μια τοποθεσία με πανοραμική θέα. Οι ιαματικές πηγές του Σιδηροκάστρου είναι γνωστές από τα Βυζαντινά χρόνια. Επί τουρκοκρατίας ήταν εν χρήσει, αναφέρονται από τον Ελβιά Τσελεμπί, που πέρασε από αυτά το 1667. Επίσης, το 1886 αναφέρονται στις Οδοιπορικές Σημειώσεις του Νικολάου Σχοινά. Το 1989 έγινε η σύσταση της Αμιγούς Δημοτικής Επιχείρησης Λουτρών Σιδηροκάστρου, ενώ σήμερα είναι κομμάτι της «ΣΙΝΤΙΚΗΣ» Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας.

Όσοι καθηγητές και όσα παιδιά επιθυμούσαν είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την παλιά, αλλα ανακαινισμένη χαβούζα των λουτρών.

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018

08:15 Gathering at school and statistic analysis of the survey data and giving out the results

Στο εργαστήριο "115" του ΕΚ Ευόσμου, ο Γεωπόνος-Οικονομολόγος κος Χρήστος Δανάτσκος και η κα Γιάννα Φλώρου προχώρησαν, μαζί με τους μαθητές στην στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Οι μαθητες κατέγραψαν τις απαντήσεις των ερωτηματολογίων και με τη χρήση του λογισμικού excel εξήγαγαν τα αποτελέσματα.  Με τους εισηγητές συνεργάστηκαν οι φοιτητές του Αγγλικού Τμήματος ΑΠΘ κα Γιώτα Παυλοπούλου και κος Στέλιος Σκοδράνης και οι καθηγήτριες κα Ευαγγελία Κλαδά, κα Ευγενία Γαβρά και κα Χρυσούλα Αντωνιάδου.

11:30 Nikola Tesla the inventor

Ο κ. Γιάννης Συργιαννίδης και η κα Ευγενία Γαβρά ενημέρωσαν τους μαθητές για το έργο του σημαντικότατου αυτού φυσικού της ιστορίας της επιστήμης, διότι οι εφευρέσεις του άνοιξαν τις δυνατότητες για τεχνολογικές και επιχειρηματικές εξελίξεις.


12:00, Meeting of the Teachers' Council with Spanish, Italians and Polish colleagues 

 Στο γραφείο του Συλλόγου Διασκόντων οι καθηγητές του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου υποδέχθηκαν και μίλησαν με τους ξένους συναδέλφους τους. Η κα Ευαγγελία Κλαδά πρόσφερε δώρα με ελληνικά οικολογικά προϊόντα ενώ κα Elisa María López Cabrera πήρε το λόγο και ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους καθηγητές στο πρόγραμμα. Η κα López Cabrera είναι εκπαιδευτικός του ισπανικού σχολείου IES Pedro Jimenez Montoya και είναι η Συντονίστρια του σχεδίου.

Η συνάντηση έκλεισε με μία εκπληξη που οργάνωσε η κα Φανή Μαρνέλλου. Οι μαθητές της Γ΄τάξης, ειδικότητα Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων προσέφεραν cocktails χωρίς αλκοόλ σε όλους τους καθηγητές. 

18:00-20:00, Cultural center of Evosmos: getting to know Greek cultural tradition and presentation of the business ideas 

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευόσμου πραγματοποιήθηκε ανοικτή εκδήλωση, η οποία συνδύασε την παρουσίαση των επιχειρηματικών ιδεών των μαθητών και την γνωριμία των ξένων αποστολών με την ελληνική πολιτιστική παράδοση.

Η κα Γιάννα Φλώρου με την κα Ευγενία Γαβρά καλωσόρισαν το κοινό, ανακοίνωσαν το πρόγραμμα της εκδήλωσης και κάλεσαν τον κ. Θανάση Γαρούφα, Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο οποίος καλωσόρισε με τη σειρά του τα ξένα σχολεία, μετέφερε και τις ευχές του Δημάρχου κου Πέτρου Σούλα, που απουσίαζε στην Αθήνα. Ο κ.Γαρούφας τόνισε τη σημασία της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τις δυνατότητες ανάπτυξης μέσω της πράσινης οικονομίας επίσης δήλωσε, ως δάσκαλος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα θετικά αποτελέσματα των στρατηγικών συμπράξεων σχολικών μονάδων από διαφορετικές χώρες.

Ο κ.Γαρούφας επέδωσε συμβολικά δώρα στα τρία φιλοξενούμενα σχολεία και ευχήθηκε η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χορούς των ελλήνων του Πόντου που παρουσίασε το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου με χοροδιδάσκαλο τον κ.Γιώργο Κυνηγόπουλο. Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, ιδιαίτερη αίσθηση και συγκίνηση προκάλεσε ο χορός "σέρρα" που αποτελεί συνέχεια του πυρρίχιου του αρχαιότερου ελληνικού πολεμικού χορού.

Στη συνέχεια προβλήθηκαν τρία video αναμνήσεων από τις προηγούμενες τρεις συναντήσεις:
 • memories of Castelvetrano, της κας Σάρρας Σεβαστιάδου
 • memories of Grudziądz, της κας Γιάννας Φλώρου
 • memories of Baza, του κου Γιάννη Βιόπουλου & της κας Τάνιας Κερκίρη
Κατόπιν τρεις ομάδες, μια από κάθε χώρα ανέβηκαν στην σκηνή και παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Τα παιδιά χρησιμοποίησαν λόγο, video και χρήση του power point. Οι παρουσιάσεις έκλεισαν με την μαθήτρια της Α΄τάξης Νεφέλη Γάλλε η οποία αναφέρθηκε για τα συναισθήματα χαράς και αγάπης που νιώθει λόγω της εμπλοκής της στις δραστηριότητες του "Natural Spaces".

Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων η κα Ιωάννα Μερσίνη, Υποδιευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, κάλεσε όλα τα παιδιά (twins) και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς των συναντήσεων και αφού τους συνεχάρη τους επέδωσε από ένα t-shirt με το logo του προγράμματος. Το logo είναι και αυτό ένα προϊόν του σχεδίου μια που προέκυψε μετά από ένα διαγωνισμό ανάμεσα στα σχολεία κατά το πρώτο έτος υλοποίησης. Είναι έργο των μαθητών του πολωνικού σχολείου  I Lyceum Ogólnokształcące Kujawsko Pomorskie.

Μαθητές και καθηγητές φωτογραφήθηκαν όλοι μαζί με μουσική υπόκρουση τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης στην κεντρική αίθουσα ο κ. Γιώργος Κυνηγόπουλος κάλεσε τους ξένους καθηγητές και μαθητές στην αίθουσα χορού όπου τους δίδαξε ελληνικούς χορούς. Οι ξένοι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να χορέψουν μαζί με δημότες του Ευόσμου.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η Υπεύθυνη ΠΛΗΝΕΤ της ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης κα Τάνια Κερκίρη και οι καθηγητές του σχολείου κος Γιάννης Βιόπουλος, κος Λευτέρης Ναθαναηλίδης, κα Ζωή Μπέλλη, κα Αθανασία Θεοδωρίδου, κα Ζωή Καραγώγου, κα Γωγώ Τσιοκάνου, κα Ανθή Χατζηνώτα και κα Ερασμία Ζαχάρογλου.

Για την επιτυχία της εκδήλωσης στο Πολιτιστικό Κέντρο βοήθησαν αποτελεσματικά από τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου:
 • η Αντιδημαρχία Διεύθυνση Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας
 • το Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων
 • οι τεχνικοί-ηχολήπτες του Δήμου 


Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018

09:45 Arrival at Noesis and preparing the Natural Spaces stands

Μετά τη συγκέντρωση στο σχολείο αναχωρήσαμε για το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης "Νόησις". Σκοπός της επίσκεψης μας εκεί ήταν η συμμετοχή μας στο 10ο Μαθητικό Συνέδριο ΠΛηροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας. Η συμμετοχή των μαθητών του "Natural Spaces" περιελάμβανε δύο (02) δραστηριότητες το στήσιμο σταντ με τα rollup των επιχειρήσεων και την αξιολόγηση των επιχειρηματικών δράσεων από εξωτερικούς αξιολογητές. Τα παιδιά και τους ξένους εκπαιδευτικούς συνόδεψαν οι καθηγητές κα Ιωάννα Μερσίνη, κος Γιάννης Συργιαννίδης, κα Τάνια Κερκίρη, κος Μάρκος Καπουργιαννίδης, κα Χρυσούλα Αντωνιάδου, κα Ευγενία Γαβρά, κα Ευαγγελία Κλαδά και κα Γιάννα Φλώρου. 

Η αξιολόγηση είχε και διαγωνιστικό χαρακτήρα και έτσι οι τέσσερις ομάδες συναγωνίστηκαν για να παρουσιάσουν με τον καλύτερο τρόπο τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Οι αξιολογητές κα Αθηνά Καλλαρά, κος Μιχάλης Καρυπίδης και κα Τάνια Κερκίρη παρακολούθησαν τις παρουσάσεις, ρώτησαν τους μαθητές, ζήτησαν διευκρινήσεις και μετά από σύσκεψη αποφάσαν να απονείμουν το αριστείο στην "agroeco-stay active" του πολωνικού σχολείου  I Lyceum Ogólnokształcące Kujawsko Pomorskie. Οι υπόλοιπες ομάδες τιμήθηκαν με έπαινο.

Η μαθήτρια της Α΄τάξης Νεφέλη Γάλλε μίλησε για τις αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για τη θεά Νίκη και την πεποίθησή τους πως η θέα δεν θα είναι πάντοτε στο πλευρό τους και τελείωσε το λόγο της με την φράση "on the framework of Erasmus+ we are all winners", η φράση αυτή υιοθετήθηκε από το συντονιστικό Ισπανικό σχολείο ως εμβληματική για το πρόγραμμά μας. Σε όλες τις ομάδες επιδόθηκε ένα αναμνηστικό για την συμμετοχή τους που απεικονίζει την αρχαία θεά.

 13:45 Visit to Tesla exhibition.and vsit to a shopping mall

Ως συνέχεια της ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στην περιοδική έκθεση του 'Νόησις" «Νίκολα Τέσλα – Ο άνθρωπος που εφηύρε το μέλλον». Για να ξεκουραστούμε και για γνωριμία με την αγορά της Μακεδονίας επισκεφθήκαμε το shopping mall που βρίσκεται κοντά στο "Νόησις" και τα παιδιά αναχώρησαν για τις οικογένειές τους.

20:30 Goodbye party  in the school assembly hall

Για τον αποχαιρετισμό των φίλων μας οι έλληνες γονείς οργάνωσαν party με ελληνική κουζίνα στην αίθουσα πολλαπλών του σχολείου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με κρητικούς χορούς από το τμήμα εφήβων του Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Κατοίκων Νέας Πολιτείας. Η Σταυρούλα Ξανθουδάκη με την κα Ευγενία Γαβρά παρουσίασαν την ιστορία του κάθε χορού. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ελληνικά λαϊκα τραγούδια και ξένη μουσική την οποία επέλεξε ο μαθητής Χαράλαμπος Μπακάλης. Το μουσικό πρόγραμμα έκλεισε με τον μαθητή Σήφη Καρακόλια ο οποίος με την κιθάρα του ερμήνευσε rock μπαλάντες.

Η εκδήλωση έκλεισε πολύ συγκινητικό τρόπο, τα όλα τα παιδιά μαζεύτηκαν στο κέντρο της αίθουσας σε έναν κύκλο και παίρνοντας το μικρόφωνο με την σειρά μίλησαν για την εμπειρίες και τα συναισθήματά τους από όλες τις συναντήσεις του "Natural Spaces".

Έλαβαν μέρος οι καθηγητές κα Ερασμία Ζαχάρογλου, κα Τάνια Κερκίρη, κα Ανθή Χατζηνώτα, κα Χρυσούλα Αντωνιάδου, κα Ευγενία Γαβρά, κα Ευαγγελία Κλαδά και κα Γιάννα Φλώρου. 

Για την επιτυχία της εκδήλωσης στην αίθουσα πολλάπλων βοήθησαν
 • από τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου:
 • η Αντιδημαρχία Διεύθυνση Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας
 • το Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων
 • οι τεχνικοί-ηχολήπτες του Δήμου   
 • όλοι οι γονείς που φιλοξένησαν μαθητές και ιδιαιτέρως η κα Λίλα Βουρλιώτη-Κυνηγοπούλου και η κα Δήμητρα Ταχματζίδου-Ξανθουδάκη.

Σαββάτο, 21 Απριλίου 2018

Departure of the countries - Airport «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
Οι αποστολές άρχισαν να αποχωρούν από το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στο οποίο οι ελληνικές οικογένειες έφερναν τα παιδιά που φιλοξενούσαν, ήταν η πιο δύσκολή στιγμή αυτή, η στιγμή του αποχαιρετισμού

Επίσης οι καθηγητές του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου συνόδευαν από το ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο τους συναδέλφους τους και στη συνέχεια αποχαιρετούσαν την αντίστοιχη αποστολή, πιο συγκεκριμένα
 • ο κ.Γιάννης Βιόπουλος τους καθηγητές κα Elisa María López Cabrera και κ. Samuel González και τα παιδιά του IES Pedro Jimenez Montoya της πόλης Baza, Γρανάδα-Ισπανία έως το ξενοδοχείο τους
 • η κα Ανθή Χατζηνώτα τις καθηγήτριες κα AnnaNeri και κα Daniela Giancontieri και την αποστολή του IISS Cipolla-Pantaleo-Gentile της πόλης Castelvetrano, Σικελία-Ιταλία
 •  η κα Ευαγγελία Κλαδά τις καθηγήτριες  κα Małgorzata Dryl και κα Anna Oczoś-Krawiecka του I Lyceum Ogólnokształcące Kujawsko Pomorskie της πόλης Grudziad-Πολωνία
Τα twins του "Natural Spaces", δηλαδή οι επωφελούμενοι μαθητές ήταν:
 • Σταυρούλα Ξανθουδάκη * Rocio Rodríguez Martínez
 • Τζέρρυ Γκισίλντα * Sofia Martino amd Lourdes Carpio Maña
 • Χωλίδου Ευδοκία * Ana Hernández Carrin
 • Φωτιάδης Σάββας * Alberto Valdivieso Martínez
 • Παπαδοπούλου Ιωάννα * Elena Almagro Azor
 • Μερτζάνης Γιώργος * Ivan López Sánchez
 • Αλεξανδρή Γεωργία * Walczyk Mikołaj
 • Γκούντα Κατερίνα-Βασιλική * Żmuda-Trzebiatowska Wiktoria
 • Καρακόλιας Ιωσήφ * Abramowska Sonia
 • Γάλλε Νεφέλη * Groszewska Julia
 • Κιούλογλου Ιορδάνης * Szwarc Nikol 
 • Κοτζαμανίδου Βαρβάρα * Sikora Tymoteusz 
 • Αστόγλου Μαρία * Daria Di Carlo 
 • Νικολέτα Μιχαηλίδου * Martina Salvo 
 • Μιχαήλ Κυνηγόπουλος * David Sutera 
 • Δέσποινα Παπαδοπούλου * Franseska Calia 
 • Κυριακή Στρουμπάκη * Pace Luigi Nicolo