άρθρο του κου Αχιλλέα Σύρμου
Στις 29 Μαΐου 2025, ημέρα Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε στη Σχολική Βιβλιοθήκη του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου η τελευταία συνεδρία της ομάδας φιλαναγνωσίας του σχολείου μας. Οι φιλαναγνωστικές συνεδρίες μαθητών και εκπαιδευτικών προγραμματίστηκαν και εντάχθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2024-2025 στο Σχέδιο Δράσης εντός του πλαισίου Αξιολόγησης Σχολικών Μονάδων με έμφαση τον Τομέα των Προγραμμάτων, Παρεμβάσεων και Δράσεων Βελτίωσης, και ειδικότερα στον δείκτη «Εκπαιδευτικά προγράμματα και καινοτομίες, υποστηρικτικές και αντισταθμιστικές παρεμβάσεις». Τα μέλη της ομάδας φιλαναγνωσίας εκπαιδευτικών είναι οι: κΑχιλλέας Σύρμος, κα Άννα Μητρούσκα, κα Ζωή Καραγώγου, κα Ανθή Χατζηνώτα, κα Ελένη Πάσχου, κα Λίβια Χλίνκοβα, κ. Νίκος Βάσσος.
Στην τελευταία συνεδρία συμμετείχαν οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί του σχολείου, μαζί με την κα Π. Θεοχαράκη, οι οποίοι αποτίμησαν κριτικά τη συνολική αναγνωστική εμπειρία με έμφαση τον βιωματικό προσανατολισμό της πρόσληψης και το προσωπικό, αισθητικό και συναισθηματικό αποτύπωμα που αφήνει το βιβλίο στον καθένα. Στο επίκεντρο της συζήτησης τονίστηκαν και προβλήθηκαν, ειδικότερα, οι προσληπτικές εντυπώσεις από την ανάγνωση του βιβλίου Η αναλφάβητη της Αγκότα Κριστόφ (Ágota Kristóf, L'analphabète: récit autobiographique, 2004). Η αυτοβιογραφική νουβέλα της Κριστόφ φωτίζει σκόρπια γεγονότα από τη ζωή της τα οποία συμπλέκονται με ριζικές αλλαγές του κοινωνικοπολιτικού τοπίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα: τέλος Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, διαχωρισμός σε Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, υπαρκτός σοσιαλισμός, μετανάστευση κ.τ.λ. Όλα αυτά συμφύρονται αφηγηματικά στα μικρά επεισόδια του βίου της Αγκότα Κριστόφ η οποία γεννήθηκε στην Ουγγαρία και αναγκάστηκε να μεταναστεύσει για πολιτικούς λόγους στην Ελβετία όπου και εργάστηκε για χρόνια σε εργοστάσιο ωρολογοποιίας.
Όλοι οι αναγνώστες-εκπαιδευτικοί έκαναν ειδική μνεία στον διαπρύσιο ζήλο μιας νεαρής μητέρας και εργάτριας να ορθοποδήσει σε μια νέα πατρίδα και σε μια νέα γλώσσα, εντός της οποίας θα αναδεικνύονταν μία εκ των σημαντικότερων σύγχρονων λογοτεχνικών της φωνών.