Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΒΕΡΓΙΝΑ

 άρθρο της κας Ζωής Καραγώγου

Την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2024, μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν σε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών που οργανώθηκε από τους φιλολόγους του σχολείου: κα Λίνα Θεοχαράκη, κα Ζωή Καραγώγου, κα Άννα Μητρούσκα, κα Ελένη Πάσχου και κ. Αχιλλέα Σύρμο, οι οποίοι και συνόδευσαν τους μαθητές. Εντάχθηκε στη στοχοθεσία του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και ειδικότερα της ενότητας: Ταξίδι στην Ιστορία.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με τη μετάβαση στο Κεντρικό Μουσειακό Κτήριο, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2022. Οι πρώτες περιοδικές εκθέσεις που άνοιξαν για το κοινό έχουν τίτλο «Αιγών Μνήμη» και «Οικουμένης Αντίδωρον», με ευρήματα κυρίως από τις Αιγές, αλλά και συνέργειες με άλλα μουσεία-αρχαιολογικούς χώρους που αφορούν στον πολιτισμό και την ιστορία των Μακεδόνων. Στη μόνιμη ημιυπαίθρια έκθεση εκτίθενται γλυπτά που προέρχονται από τα ιερά της πόλης, ενώ στο μεγάλο αίθριο έχει αναταχθεί ο άνω όροφος της πρόσοψης του ανακτόρου.



Το μουσείο αποτελεί μια νέα, ολιστική και δυναμική προσέγγιση της σχέσης αρχαιολογικού χώρου - μουσείου - επισκέπτη. Ενσωματώνει και ενώνει το νέο κεντρικό κτήριο με το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών (Βεργίνα), ο οποίος περιλαμβάνει το Ανάκτορο του Φιλίππου, την ταφική συστάδα των Τημενιδών, καθώς και το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων. Το κεντρικό μουσειακό κτήριο σχεδιάστηκε για να γίνει η νοηματική πύλη εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο και στην ιστορία των Αιγών, στην ιστορία και τον πολιτισμό των Μακεδόνων, αλλά και στην ελληνιστική Οικουμένη.

Η περιήγηση συνεχίστηκε στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν μόλις το 1977 από τον Μανόλη Ανδρόνικο και πλέον αποτελούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Βρίσκονται στο εσωτερικό ενός καλυμμένου με γρασίδι λόφου, μιμούμενοι τον αυθεντικό ταφικό τύμβο.

Εκεί εκτίθενται ο βασιλικός τάφος του Φιλίππου Β’ και του έφηβου γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Αλέξανδρος IV), καθώς και άλλων μελών της οικογένειας, μαζί με μερικούς από τους πιο εμβληματικούς θησαυρούς της αρχαίας ελληνικής περιόδου.