Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

"ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΤΥΛ" - ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

άρθρο της κας Μαριέττας Τζιβάνη 

Την Δευτέρα 20-02-23, οι μαθητευόμενοι του Μεταλυκειακού Έτους Μαθητεία ΕΠΑΛ (Ζ φάση) όλων των Ειδικοτήτων που λειτουργούν στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου μαζί με τους εκπαιδευτικούς-επόπτες τους, παρακολούθησαν υποδειγματική διδασκαλία, στην αίθουσα πολλαπλών, με θέμα: "Αναζητώντας εργασία με στυλ!". 

Οι βασικές αυτές γνώσεις για έναν ενήλικο περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των μαθησιακών ενοτήτων: "Επαγγελματικό περιβάλλον - Δεοντολογία επαγγέλματος - Τεχνικές Επικοινωνίας" και "Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας".

Την διδασκαλία ανέλαβαν οι ενδοσχολικοί συντονιστές των 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου και ΕΚ Ευόσμου κ.Μάρκος Καπουργιαννίδης και κα Μαίρη Τρυφινοπούλου.


Οι μαθητευόμενοι μέσω εμπλουτισμένης παρουσίασης (ppt), ερωτήσεων-απαντήσεων και "παιχνιδιού ρόλων", ασκήθηκαν στις τεχνικές επικοινωνίας για την περίπτωση της συνέντευξης για κατάληψη μίας θέσης εργασίας. 

Πιο συγκεκριμένα ήρθαν σε επαφή με όλα όσα πρέπει να έχουν προετοιμάσει πριν από μια τέτοια διαδικασία. Δηλαδή, με τον τρόπο που θα πρέπει να οργανώνουν το portfolio (χαρτοφυλάκιο) τους και να εμπλουτίζουν το βιογραφικό τους. Γνώρισαν τα κατάλληλα επαγγελματικά προσόντα που απαιτούνται ώστε να μπορούν να καταλαμβάνουν όλο και καλύτερες θέσεις εργασίας μετά την πιστοποίηση της Μαθητείας ΕΠΑΛ. 

Τα μαθησιακά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν απολύτως. Οι διδάσκοντες κάλυψαν τις ανάγκες των ενηλίκων μαθητευομένων μας, οι οποίοι επέδειξαν σημαντικό ενδιαφέρον όπως φάνηκε από τις ερωτήσεις τους με βάση τις δικές τους εργασιακές εμπειρίες. Επίσης διαπιστώθηκε πως τα παιδιά θα ήθελαν να τολμήσουν να στήσουν την δική τους επιχείρηση στον κλάδο που καταρτίζονται. 

Ιδιαίτερα ενθουσιάστηκαν με τα "μικρά μυστικά" που άπτονται της γλώσσας του σώματος κατά την διάρκεια μίας συνέντευξης αλλά και με τους "έξυπνους" τρόπους επικοινωνίας με τους εργοδότες/συναδέλφους στην εργασία.

✅Τα τμήματα και οι εκπαιδευτικοί τους που έλαβαν μέρος:

κ.Ελευθέριος Ναθαναηλίδης Υπδντης 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου: "Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων" Δ-ΗΛΝ
κα Δάφνη Ευστρατίου: "Υπαλλήλων Οικονομίας και Διοίκησης" Δ-ΟΙΚ
κα Ουρανία Καπακτσή: "Αισθητικής Τέχνης" Δ-ΑΙΣΘ
κα Μαριέττα Τζιβάνη - κα Περιστέρα Μπαλτά: Δ-ΚΟΜ "Κομμωτικής Τέχνης"
κα Θεοδώρα Δάγγα - κα Ειρήνη Τερζή: "Β. Βρεφονηπιοκομίας" Δ-ΒΡΕΦ
κα Μαίρη Τρυφινοπούλου - κα Μαρία Γούσιου: "Β. Νοσηλευτή" Δ-ΝΟΣ
κ.Μάρκος Καπουργιαννίδης: "Β. Οδοντοτεχνίτη" Δ-ΟΔΟΝΤ