Κυριακή 25 Απριλίου 2021

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2021: ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ


Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν για τα ΕΠΑΛ στις 15 Ιουνίου 2021.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Υπουργός Παιδείας ενώ με τροπολογία που ψηφίζεται στη Βουλή, μετατίθεται για τις 15 Μαΐου 2021 (σ.σ. αντί 15 Απριλίου 2021 όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος) η ημερομηνία ανακοίνωσης του αριθμού εισακτέων ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης

Με την ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων θα γίνει εμμέσως γνωστό και ποια τμήματα δεν θα συμπεριληφθούν-λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης με άλλα συγγενή τμήματα-στο νέο Μηχανογραφικό Δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι.

Οι αλλαγές που θα βρουν φέτος οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ

1. Οι συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα θα αλλάξουν;

Οχι, οι Συντελεστές Βαρύτητας (Δείτε εδώ) παραμένουν ως έχουν για φέτος.

2. Τι θα ισχύσει φέτος που θα είναι και η πρώτη φάση των αλλαγών;

Κατ΄αρχήν θα τεθεί ελάχιστη βάση εισαγωγής (σ.σ. θα εξηγήσουμε στην συνέχεια τη διαδικασία).

Ειδικά και μόνο για φέτος για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Θα είναι ένα Μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ και οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν τα τμήματα που επιθυμούν να εισαχθούν, χωρίς αριθμητικό περιορισμό.

3. Τι είναι “Παράλληλο Μηχανογραφικό” για την εισαγωγή στα ΙΕΚ ;

Οι τελειόφοιτοι και οι υποψήφιοι, που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του εκάστοτε σχολικού έτους, δύνανται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για συγκεκριμένο αριθμό θέσεων των δημόσιων.

4. Πότε θα πρέπει οι υποψήφιοι να συμπληρώσουν το "Παράλληλο Μηχανογραφικό",

Το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται κατά την ίδια περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εκάστου σχολικού έτους δύνανται να υποβάλουν τόσο το μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης όσο και το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο.

5. Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση και των δύο Μηχανογραφικών; Όχι δεν είναι υποχρεωτικό.Ο κάθε υποψήφιος