Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

ΠΡΩΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ


Τη Δευτέρα 28-11-22 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η πρώτη άσκηση σεισμού. Η άσκηση αποτέλεσε μέρος μιας ευρύτερης ομάδας δράσεων στο πλαίσιο της οργάνωσης και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στο σχολείο, όπως για παράδειγμα την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς ή μιας φυσικής καταστροφής.

Το σχέδιο και η υλοποίηση της συγκεκριμένης προσομοίωσης ήταν οργανωμένα και με σαφή στοχοθεσία : 

  1. να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν καθηγητές και μαθητές για τις διαδικασίες και τις ενέργειες, τα βήματα, δηλαδή ,που πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση σεισμού
  2. να εξοικειωθούν οι μαθητές με το φαινόμενο και να το απενοχοποιήσουν, καθώς δυνητικά μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, και έτσι να αποφευχθούν περιστατικά πανικού
  3. να εξαχθούν από την ομάδα των εκπαιδευτικών πολύτιμα στοιχεία και δεδομένα, όπως για τον τρόπο αντίδρασης των μαθητών στο άκουσμα ενός σεισμού, τη σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή στην πράξη όσων σχεδίων και πλάνων τούς είχαν παρουσιαστεί προηγουμένως σε θεωρητικό επίπεδο, τον βαθμό ανταπόκρισής τους στα παραπάνω δεδομένα, τον βαθμό ετοιμότητάς τους κλπ. 
Τα στοιχεία αυτά, λοιπόν, θα αποτελέσουν ουσιώδη εργαλεία για την καλύτερη οργάνωση μελλοντικών ασκήσεων ,για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων σε περίπτωση πραγματικού σεισμού και την επίτευξη του πρωταρχικού μας στόχου, τη διασφάλιση της μέγιστης ασφάλειας του προσωπικού και των μαθητών, δ) να συνταχθεί εκ νέου, να επικαιροποιηθεί και να βελτιωθεί το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

Οι μαθητές μας, αφού ενημερώθηκαν για τον τόπο συγκέντρωσης, τις οδεύσεις διαφυγής και τον τρόπο προφύλαξής τους μέχρι να φτάσουν με ασφάλεια στον τόπο συγκέντρωσης, αντέδρασαν με αξιοσημείωτη ψυχραιμία και ωριμότητα. Οι μετρήσεις που έγιναν δειγματοληπτικά από τους καθηγητές για τον χρόνο που χρειάστηκαν τα τμήματα από την τάξη τους μέχρι το «προκαθορισμένο ραντεβού» μας (χρονομέτρηση εκκένωσης) ήταν παραπάνω από ικανοποιητικές. Μάλιστα, ένα τμήμα του 1ου ορόφου χρειάστηκε μόλις 34’’ μέχρι την έξοδο!

 
Παρατήρηση: στο Εργ. Φυσικοθεραπείας χρειάστηκαν 05:00’ για την εκκένωση της αίθουσας, καθώς ένας μαθητής αντιμετώπιζε κινητικό πρόβλημα (περπατούσε με τη βοήθεια πατερίτσας) και συνοδεύτηκε από δυο εκπαιδευτικούς.

Οι ομάδες υποστήριξης του Σχεδίου Εκτάκτων Αναγκών του 2ου ΕΠΑ.Λ./ΕΚ Ευόσμου που συγκροτήθηκαν από τους καθηγητές ήταν παρούσες. Οι καθηγητές, έχοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό «υπό μάλης», συνόδευσαν τους μαθητές και τους υποστήριξαν πρακτικά και ηθικά μέχρι τον τόπο συγκέντρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σχέδιο δράσης για τον Σεισμό και ο πίνακας ομάδων εργασίας έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου, ούτως ώστε να είναι ορατά και προσβάσιμα για όλους.

Παρόλο που η άσκηση αυτή έγινε για πρώτη φορά για φέτος, σε γενικές γραμμές και κατά κοινή ομολογία, το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία! Στη δεύτερη άσκηση ευελπιστούμε να είμαστε ακόμα καλύτεροι.

Η επόμενη χρονομέτρηση θα λάβει χώρα στις αρχές του Μάϊου 2023 περί τις 09-05-23 με την ελπίδα πως ο χρόνος εκκένωσης θα μειωθεί. 
 
Τέλος, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους μαθητές μας, όλους τους καθηγητές του σχολείου που βοήθησαν και συνετέλεσαν στην υλοποίηση και την επιτυχία της δράσης, καθώς επίσης και την ομάδα δράσης – συντονισμού για τον σεισμό που αποτελείται από τους: Θεοχαρίδου Κατερίνα, Αργυρόπουλο Βασίλη, Μάττα Δημήτρη, Μπουζίνου Μαρία, Λύγκουρα Γρηγόρη, Παναγιώτου Ζήνα, Ρουμελιώτη Κώστα, Στόλη Σοφία.

κα Σοφία Στόλη