Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Α΄ΤΑΞΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

μαθήτριες της Α΄τάξης με τον κ.Κ.Χατζηκυριακίδη και την κα Αν.Κλάδη, 24-10-22
Την Δευτέρα 24-10-22 και την Τρίτη 25-10-22 τα τμήματα της Α΄ τάξης ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Από τις Πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής στο Χαρμάνκιοϊ» στο κτίριο του Πολυλειτουργικό Κέντρο – Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης». Επαναδιατυπώνοντας τον τίτλο σε πιο απλή γλώσσα, αυτός σημαίνει από τις Πατρίδες της δικής μας Ανατολής στο Χαρμάνκιοϊ, δηλαδή στον σημερινό δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

Η έκθεση εστιάζει στην ίδια την πόλη μας. Εδώ όπου η αδύναμη, τότε, Ελλάδα παράλληλα με τους με κόπους και δάκρυα των προσφύγων πέτυχε ένα μικρό θαύμα. Μια δύσκολη, αλλά επιτυχημένη εγκατάσταση στο δυτικό άκρο της Θεσσαλονίκης, στο πρώην οθωμανικό τσιφλίκι του Χαρμάνκιοϊ, στην περιοχή όπου συγκροτήθηκαν αρχικά οι προσφυγικοί συνοικισμοί του Νέου Κουκλουτζά, του Νέου Κορδελιού και του (Νέου/Κάτω) Χαρμάνκιοϊ και αργότερα με τα νεότερα και πιο γνωστά σε εμάς τοπωνύμια Εύοσμος, Νέο Κορδελιό και Ελευθέριο. Ένας αγώνας με αφετηρία το 1922 που συνεχίζεται με άλλες μορφές μέχρι σήμερα. 

Ήταν μια μοναδική εμπειρία μέσω εικόνων, video και συναισθημάτων. 

Το σχολείο ευχαριστεί τον κ.Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, επίκ. Καθηγητή της Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ που ξενάγησε ο ίδιος τα παιδιά μας καθώς επίσης τους εργαζόμενους στο Πολυλειτουργικό για την υποδοχή, τον Δήμαρχο κ.Κλεάνθη Μανδαλιανό, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Νανά Παμπουκίδου και το Τμήμα Σχεδιασμού των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου μας.

Οι επισκέψεις των τμημάτων Α-1, Α-2, Α-3, Α-4 και Α-5 πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των διδακτικών επισκέψεων, συνοδοί των μαθητών ήταν η κα Αναστασία Κλάδη, η κα Σοφία Στόλη, η κα Όλγα Μπελεγάκη, ο κ.Βασίλης Τζιούφας και ο κ. Γιάννης Βιόπουλος. 

η κα Σ.Στόλη και ο κ.Κ.Χατζηκυριακίδης, 25-10-22
έξω από το Πολυλειτουργικό, ο κ.Κ.Χατζηκυριακίδης, η κα Ολ.Μπελεγάκη και ο κ.Β.Τζιούφας, 25-10-22
στάση στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο Κορδελιό πριν μπούμε στην έκθεση, 25-10-22












Να σημειωθεί ότι η Έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό και τις σχολικές μονάδες σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-2023, και είναι βασισμένη σε φωτογραφίες από την Εθνική Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, από αρχεία-μουσεία της Θεσσαλονίκης (λ.χ. Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Μουσείο Φωτογραφίας “Χρήστος Καλεμκερής” Δήμου Καλαμαριάς κ.λπ.) καθώς από συλλογές κατοίκων της περιοχής.”

Γενική επιμέλεια – Γενικός συντονισμός Έκθεσης: Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης, επίκ. Καθηγητής Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ.

Πληροφορίες: Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, τηλέφωνο: 2310771033 (ώρες επικοινωνίας: 9.00πμ – 14.00μμ).
Τηλέφωνο επικοινωνίας για (πρωινές) επισκέψεις και ξενάγηση σχολείων ή group: 2310771033.

Χώρος: ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΘΕΑΤΡΟ “ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ” (Παρατσίκογλου και Χρυσ. Σμύρνης γωνία, Ελευθέριο-Κορδελιό. Είσοδος από Μοναστηρίου 417)

Ώρες λειτουργίας: 09.00-14.00 καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής
Απογευματινές επισκέψεις μόνο κατόπιν συνεννόησης.
Διάρκεια: Σεπτέμβριος 2022 – Μάιος 2023
Είσοδος ελεύθερη