Κυριακή 12 Απριλίου 2020

ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ


Με στόχο τη συμμετοχή στο 12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας, ομάδα μαθητών της Β’ και Γ’ τάξης του τομέα Πληροφορικής, σχεδίασε και υλοποίησε διαδικτυακή εφαρμογή παραγγελίας έτοιμου φαγητού. Όπως και σε ένα συνηθισμένο ιστότοπο online delivery, η εφαρμογή Re-Food, υλοποιεί ένα σύστημα διαχείρισης παραγγελιών φαγητού, όπου ο πελάτης μπορεί να επιλέξει τα γεύματα που επιθυμεί και να ζητήσει την παράδοσή τους στο χώρο του. Η ιδιαιτερότητα του εικονικού καταστήματος που υλοποίησαν οι μαθητές, είναι ότι οι πρώτες ύλες για την παρασκευή των γευμάτων προέρχονται εξ’ ολοκλήρου από υλικά «ανεπιθύμητα», δηλαδή υλικά που διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, περίπου το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια. Τα απόβλητα οφείλονται κυρίως στη συμπεριφορά των καταναλωτών, στην έλλειψη γαστρονομικής εκπαίδευσης και τα υψηλά αισθητικά πρότυπα, τα οποία υιοθετήθηκαν τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση. Τα τελευταία χρόνια παρόλα αυτά, αυξάνεται σταθερά η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με το ζήτημα των απορριμμάτων φαγητού, το οποίο δεν αποτελεί μόνο κοινωνικό, περιβαλλοντικό ή οικονομικό πρόβλημα, αλλά όλα μαζί. Πολλές εταιρίες, όπως σούπερ-μάρκετ, χώροι εστίασης, παραγωγοί αλλά και γνωστοί σεφ βρίσκουν τρόπους ώστε να δημιουργούν όλο και λιγότερα απορρίμματα τροφίμων, αλλά και να επαναχρησιμοποιούν τρόφιμα τα οποία χαρακτηρίζονται ως unwanted ή ugly.

Η ομάδα των μαθητών που εργάστηκαν για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της εφαρμογής αποτελείται από τους:
  • Μάξιμος Νικολαΐδης, Γ’ τάξη: Δημιουργία λογοτύπου διαδικτυακής εφαρμογής
  • Δημήτρης Τέλιος, Γ’ τάξη: Υπεύθυνος 3Dεκτυπώσεων στα πλαίσια της διαφημιστικής καμπάνιας.
  • Νίκος Κατηφές & Θοδωρής Αρβανιτίδης Β’ τάξη: Σχεδίαση και κωδικοποίηση του UserInterface της εφαρμογής (Front End Developers) 
  • ΟΙ μαθητές του τμήματος της Γ’ τάξης, της ειδικότητας των Τεχνικών Εφαρμογών Πληροφορικής & Κατερίνα Λίμου, B’ τάξη τομέα Πληροφορικής: Ανάλυση, Σχεδίαση και κωδικοποίηση της εφαρμογής (Back End Developers)
Ιδιαίτερα οι μαθητές της Β΄ τάξης, Νίκος Κατηφές και Θοδωρής Αρβανιτίδης συνέχισαν να εργάζονται εξ’ αποστάσεως και κατά τις ημέρες της καραντίνας ώστε να ολοκληρώσουν τον ιστότοπο της διαδικτυακής εφαρμογή, διορθώνοντας ακόμη και μικρές λεπτομέρειες, σύμφωνα και με την καθοδήγηση που λάμβαναν από τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς.

Συγχαρητήρια στους μαθητές για το ζήλο, την υπομονή και την επιμονή που επέδειξαν.

Οι εκπαιδευτικοί

Ζωή Μπέλλη

Γεωργία Γροζτίδου

Χρυσούλα Αντωνιάδου