Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2024

Αγαπητές/οί Διευθύντριες/ές,

Το Φεστιβάλ Παιδείας αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους θεσμούς στο Δήμο μας, αφού ξεπερνά πλέον τις δύο δεκαετίες αδιάλειπτης παρουσίας του στη σχολική ζωή. Όλα αυτά τα χρόνια μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στηρίζουν αυτή τη διοργάνωση και συμμετέχουν μαζικά. Το τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης προτίθεται να διοργανώσει και φέτος το ‘’27ο Φεστιβάλ Παιδείας’’ στην πλήρη μορφή του με τα διαγωνιστικές του εκπαιδευτικές δράσεις, με τίτλο «Στο ρυθμό της Δημοκρατίας - The beat of Democracy».
Στόχος της θεματικής αυτής, είναι η διερεύνηση και ο προβληματισμός των μαθητών αναφορικά με την έννοια της Δημοκρατίας, τις αρχές που την διέπουν αλλά και την ενεργή συμμέτοχή των πολιτών στην λήψη αποφάσεων.
Η έννοια της Δημοκρατίας περιλαμβάνει τις παρακάτω αρχές:

  • Αρχή της ελευθερίας
  • Αρχή της ισότητας ενώπιον του Νόμου
  • Αρχή της πλειοψηφίας

Οι αξίες της Δημοκρατίας πέραν των συγκεκριμένων νομικών ορισμών που έχουν, είναι και αυτές που μας κρατούν σε αρμονία, ειδάλλως θα επικρατούν, βίαιες τάσεις, αντεκδικήσεις και άκρατη εκμετάλλευση, γιατί αν δεν έχουν αξία οι δημοκρατικοί θεσμοί τότε αποκτούν δυναμική όλοι οι ακριβώς αντίθετοι θεσμοί.
Για τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και με την οποία είναι συνυφασμένη, οι πράξεις υπονόμευσής της και αποχής από τα κοινά χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Στο πλαίσιο αυτό και με τον τίτλο « Στο ρυθμό της Δημοκρατίας - The beat of Democracy» το Φεστιβάλ Παιδείας περιλαμβάνει δημιουργίες και δράσεις που απευθύνονται και στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες σε ένα σύνολο 18.000 μαθητών.

👉 διαβάστε τα σχετικά έγγραφα

Για τα Λύκεια έχουν προγραμματιστεί τα παρακάτω:

•Διαγωνισμός Ποίησης Γυμνάσια - Λύκεια :
-Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι ατομική και ανοικτή προς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου μας.
Σαφής στόχος του Διαγωνισμού είναι να αναδείξει τη μαθητική καλλιτεχνική δημιουργία και να αποτυπώσει τους προβληματισμούς της νέας γενιάς αναφορικά με το θέμα του Φεστιβάλ Παιδείας.
-Κάθε μαθητής/τρια έχει το δικαίωμα να αποστείλει μέχρι και 2 ποιήματα, τα οποία θα κριθούν από ειδική επιτροπή.
-Σε όσους μαθητές/τριες διακριθούν, θα απονεμηθούν 6 βραβεία σε ειδική απονομή βράβευσης, βραβεία και δώρα. Κατά την τελετή απονομής οι μαθητές/τριες θα αναγνώσουν τα ποιήματά τους ή μπορούν να υποδείξουν το πρόσωπο που θα τα αναγνώσει.
Όροι συμμετοχής στο διαγωνισμό:
-Οι μαθητές/τριες έχουν το δικαίωμα να αποστείλουν μέχρι δύο ποιήματα, σε word τα οποία θα συλλεχθούν από τα σχολείο στο οποίο φοιτούν και θα αποσταλούν με e-mail στην κριτική επιτροπή αλλά και στο Τμήμα Παιδείας-Δια Βίου Μάθησης στα παρακάτω e-mail : polixeni22@gmail.com και sotiris.nikolaidis1959@gmail.com yialiailiou@gmail.com paideia@kordelio-evosmos.gr

- Καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής είναι 19 Απριλίου 2024.
-Οι μαθητές/τριες που θα συμμετάσχουν θα μπορούν να παρακολουθήσουν εθελοντικά ένα σεμινάριο Ποίησης, το σεμινάριο Ποίησης θα πραγματοποιηθεί στις 9/4/2024 στις 19:00 μ.μ. στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57) από τον κριτικό ποίησης κ. Δήμος Χλωπτσιούδη, υπόψ. διδάκτωρ Δημιουργικής Γραφής & Κριτικής.
-Ημερομηνία τελετής Βράβευσης : 15/5/2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου ( Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Εύοσμος)

•Διαγωνισμός Φωτογραφίας Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση:
-Η δραστηριότητα αυτή που αφορά την Α/θμια (Δημοτικά) και Β/βάθμια (Γυμνάσια/Λύκεια) εκπαίδευση. Οι μαθητές καλούνται να φωτογραφίσουν αυτό που τους εκφράζει, συγκινεί, αντιλαμβάνονται και προσεγγίζει το θέμα που ορίστηκε.
Όροι συμμετοχής στο διαγωνισμό με θέμα : «The beat of Democracy- Στο ρυθμό της Δημοκρατίας»
-Οι μαθητές/τριες θα πρέπει να αποστείλουν μία φωτογραφία σε Α4 Ηλεκτρονικά στo παρακάτω e-mail : paideia@kordelio-evosmos.gr μέχρι τις 19/4/2024.
-Η σχολική μονάδα στην οποία φοιτούν οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό Φωτογραφίας, θα πρέπει να φέρουν τις Φωτογραφίες εκτυπωμένες σε διάσταση Α4 στο Τμήμα Παιδείας στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Εύοσμος) έως τις 19/4/2024.
-Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι ατομική για όλους τους μαθητές/ριες των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου.
Οι φωτογραφίες θα αξιολογηθούν από την επιτροπή και θα εκτεθούν στο Κινηματοθέατρο Ευόσμου. Οι μαθητές/τριες με τις καλύτερες φωτογραφίες θα βραβευτούν σε εκδήλωση απονομής 6 βραβείων στον ίδιο χώρο.
-Οι μαθητές/τριες που θα συμμετάσχουν θα μπορούν να παρακολουθήσουν εθελοντικά ένα σεμινάριο Φωτογραφίας με τίτλο : «Η χαρά της φωτογραφίας» από την Ιστορικό Τέχνης κ. Σωτηριάδου Νόπη , μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας Δήμου Κορδελιού Ευόσμου ΦΩΤΟΠΟΡΟΙ, στις 8/4/2024 στο Τμήμα Βιβλιοθήκης στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου ( Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Εύοσμος), στις 18:00 μ.μ.
-Ημερομηνία τελετής Βράβευσης : 20/5/2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου ( Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Εύοσμος)

•Εκφραστική Ανάγνωση για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση:
-Με την εκφραστική ανάγνωση οι μαθητές/τριες των Γυμνασίων και Λυκείων θα έρθουν σε επαφή με τη λογοτεχνία, αναζητώντας κείμενα (ποίηση, διήγημα, θεατρικός λόγος) σχετικά με το θέμα του Φεστιβάλ.
Προτεινόμενα βιβλία: 1984, ΦΑΡΕΝΆΙΤ 451, Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ Α, ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ, ΟΥΤΟΠΙΑ, ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ.
-Ο διαγωνισμός εκφραστικής ανάγνωσης λογοτεχνικού κειμένου θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις: προκριματική, ημιτελική και τελική. Κάθε σχολείο μπορεί να συμμετέχει με τρεις (3) μαθητές/τριες.
Προσοχή: Τα ονόματα όσων επιλεγούν από τις σχολικές μονάδες στις οποίες φοιτούν, θα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά στο Τμήμα παιδείας-Δια Βίου Μάθησης στο e-mail : paideia@kordelio-evosmos.gr μέχρι τις 19 Απριλίου 2024.
-Επίσης κάθε σχολική μονάδα θα πρέπει να ορίσει ποιοι θα είναι οι υπεύθυνοι φιλόλογοι-κριτές των επιτροπών.
-Ημιτελική φάση (Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου, Μεγ. Αλεξάνδρου 57): Οι μαθητές/τριες που θα συμμετάσχουν θα διαγωνισθούν, παρουσία συμμαθητών, εκπαιδευτικών και κοινού, κρινόμενοι από καθηγητές φιλολόγους άλλων Γυμνασίων-Λυκείων. Οι δώδεκα (12) μαθητές/τριες που θα εξασφαλίσουν την υψηλότερη βαθμολογία θα «πάρουν το εισιτήριο» για τον τελικό. Σε περίπτωση ισοβαθμίας περνούν στην τελική φάση όλοι οι ισοβαθμήσαντες διαγωνιζόμενοι. Στην ημιτελική φάση είναι απαραίτητη η δήλωση των συγγραφέων και των τίτλων των κειμένων που θα αναγνωσθούν, καθώς και η ακριβής χρονική διάρκεια της ανάγνωσης κάθε διαγωνιζόμενου.
-Τελικός (Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου): Σε αυτή τη φάση οι διαγωνιζόμενοι/ες που έχουν προκριθεί, διαβάζουν τα κείμενά τους (μέγιστης διάρκειας ανάγνωσης 5 λεπτών) και βαθμολογούνται από ειδική κριτική επιτροπή, σε εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό.
Στους νικητές/τριες του διαγωνισμού θα δοθούν 12 Βραβεία και δώρα.
-Ημερομηνία Εκδήλωσης (Ημιτελικός και Τελικός) : 24-4-2024, Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου ( Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Εύοσμος).
Τελετή λήξης
-Το Φεστιβάλ Παιδείας 2024 με θέμα “ The Beat of Democracy - Στο ρυθμό της Δημοκρατίας” θα ολοκληρωθεί με την τελετή λήξης όπου Μουσικά μαθητικά συγκροτήματα ή οι μεμονωμένοι μαθητές/μουσικοί θα παίξουν live σε οpen stage στην πλατεία Ευόσμου και στο αμφιθέατρο στον πεζόδρομο του Κορδελιού στη διάρκεια δύο μεγάλων υπαίθριων εκδηλώσεων στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ.
Οι σχολικές μονάδες θα πρέπει να μας αποστείλουν Ηλεκτρονικά τα ονοματεπώνυμα και τα e-mail των μαθητών που θα συμμετάσχουν στην Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ Παιδείας 2024 με τίτλο “The Beat of Democracy – Στο ρυθμό της Δημοκρατίας ”.
Συνημμένα είναι το συνολικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Παιδείας 2024 και την αίτηση συμμετοχής.
Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.

Με εκτίμηση
Σοφία Γιαννουχίδου
Προϊσταμένη Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης
Μεγ. Αλεξάνδρου 57
Τ.Κ. 56224
Τηλ. +30 2310762400