Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

MNHMH ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ

81 χρόνια μετά - 6 Απριλίου 1941 - επίθεση κατά της πατρίδας μας, την ώρα που αυτή πολεμούσε τον φασισμό στα βουνά της Ηπείρου

Σήμερα Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, επέτειο της επίθεσης του Χίτλερ εναντίον της Ελλάδας, οι μαθητές του σχολείου μας και οι συμμαθητές τους του φιλοξενούμενου Lycée Professionnel Charles Mongrand Port de Bouc επισκέφθηκαν το Ρούπελ. 

Ήταν μία από τις πολλές δραστηριότητες του project "My Ways Away" που υλοποιούν, αυτήν την βδομάδα, τα δύο σχολεία στο πλαίσιο του Erasmus+KA2. Οι στρατιώτες του 10ου Συντάγματος Πεζικού (Σερρών) ξενάγησαν τους Γάλλους και τους Έλληνες μαθητές, στα αγγλικά, και τους έφεραν σε επαφή με τον ηρωικό αγώνα του Στρατού μας κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η επίθεση ξεκίνησε, νωρίς, το πρωί της 6ης Απριλίου 1941 με βομβαρδισμούς πυροβολικού και αεροπλάνων κάθετης εφόρμησης "Στούκας". Το οχυρό Ρούπελ αποτελεί ένα από τα 21 αμυντικά συγκροτήματα με την ονομασία "Οχυρά", κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων που έφερε το όνομα "Γραμμή Μεταξά", με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος στοών 4.251 μέτρα.