Σήμερα Τετάρτη 20-3-2019, ήταν η ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, δηλαδή της ημέρας της άνοιξης (έαρ) όπου η γραμμή ηλίου - γης είναι κάθετη στον άξονα περιστροφής της γης, με αποτέλεσμα η ημέρα και η νύχτα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.
Σήμερα λοιπόν, ήταν η κατάλληλη ημέρα για να πραγματοποιηθεί το πείραμα του Ερατοσθένη. Με πρωτοβουλία της κας Ιωάννας Μερσίνη, το σχολείο μας συμμετείχε στην δράση που διοργανώνουν τα ΕΚΦΕ Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Κω, Θεσπρωτίας και Αργολίδας:
- σε συνεργασία με το Iνστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
- με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ)
- την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης - 2019».
Συμμετείχε το τμήμα Α5 της Α΄τάξης.
Παρόμοιο ήταν και το λάθος στον υπολογισμό του Ερατοσθένη περίπου πριν από 2,5 χιλιετίες (2%). Για να υπολογίσει την περιφέρεια της Γης χρησιμοποίησε ως μόνα εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό με απλότητα σκέψης και επινοητικότητα.
Για όλους αυτούς τους λόγους το πείραμά του αποτελεί ένα από τα 10 πιο όμορφα πειράματα στην ιστορία της Φυσικής! (New York Times / 25-9-2002)
Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά του Α5 και στις καθηγητές που τα βοήθησαν:
- κα Ιωάννα Μερσίνη
- κα Χρυσούλα Αντωνιάδου
- κα Κατερίνα Θεοχαρίδου