Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

ΜΑΘΗΤΕΙΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Ιδιαίτερα θετικά αποτιμάται, από το Υπουργείο Παιδείας, η ανάπτυξη του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων, το οποίο ξεκίνησε το σχολικό έτος 2016-2017, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην αναβάθμιση της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων των ΕΠΑΛ.

Πιο συγκεκριμένα, καταγράφεται συνεχής αύξηση του αριθμού μαθητευόμενων (+231% σε σχέση με το σχολικό έτος 2016-17), διεύρυνση των διαθέσιμων ειδικοτήτων (από 6 το σχ. έτος 2016-2017, σε 21 την τρέχουσα χρονιά), αύξηση του αριθμού των σχολικών μονάδων που έχουν εντάξει τη μαθητεία στην εκπαιδευτική τους διαδικασία (+ 49% σε σχέση με το σχ. έτος 2016-2017), καθώς και αύξηση του αριθμού των τμημάτων μαθητείας που λειτουργούν σε αυτά (+128% σε σχέση με το σχ. έτος 2016-2017).


Στο σχολείο μας, το πρόγραμμα Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας − Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας» ΕΠΑ.Λ. συνεχιζεται κανονικά και οι δραστηριότητές του υλοποιούνται με απόλυτη επιτυχία.

Οι μαθητευόμενες Βαλ.Ιακωβίδου και Αθ.Ιωσηφίδου υπογράφουν τη σύμβαση μαθητείας. 
 
Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν και οι ίδιοι οι εργοδότες με τους οποίους συνεργαζόμαστε διότι αυτοί εφαρμόζουν τις βασικές προϋποθέσεις για τις θέσεις μαθητείας που μας προσφέρουν, όπως αναφέρονται στον Οδηγό Υλοποίησης του προγράμματος.
  • να υπάρχει στο χώρο εργασίας ένα έμπειρο στέλεχος ίδιας ή συναφούς ειδικότητας με τον μαθητευόμενο που θα οριστεί ως «εκπαιδευτής στο χώρο εργασίας» και θα αναλάβει την αποτελεσματική υλοποίηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στον χώρο εργασίας, την παρακολούθηση της προόδου του εκπαιδευόμενου και την ανατροφοδότηση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού της εκπαιδευτικής μονάδας μέσω της οποίας ο μαθητευόμενος συμμετέχει στο πρόγραμμα.
  • να διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για την εκπαίδευση στον χώρο σας στη συγκεκριμένη ειδικότητα, τα κατάλληλα μέσα και τον κατάλληλο εξοπλισμό.
  • να φροντίζει για την τήρηση των όρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων και να παρέχετε τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας στους μαθητευόμενους.