Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

MEDITERRANEAN COSMOS

άρθρο της κας Λίβιας Χλίνκοβα

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017, οι μαθητές του 1ο ΕΚ Ευόσμου (2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου) που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ΚΑ1 με θέμα «Νεοφυείς επιχειρήσεις-startups» που υλοποιείται από το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Ευόσμου μαζί με τους μαθητές Β΄ τάξης Τομέα Πληροφορικής επισκέφθηκαν την Έκθεση Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε στο Mediterranean Cosmos.

Μαθητές από πολλά σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, της Λευκάδας, Ρόδου και Κρήτης παρουσίασαν τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες που δημιούργησαν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ - Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Την περασμένη εβδομάδα έγινε παρόμοιος διαγωνισμός στην Αθήνα για τους μαθητές της Νότιας και Κεντρικής Ελλάδας. Ο νικητής θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό. Οι νεαροί startuppers παρουσίασαν πατέντες, περίπλοκα τεχνολογικά επιτεύγματα και εφαρμογές για κινητά, μέχρι κατασκευές και διαδικτυακές υπηρεσίες που προσφέρουν λύσεις σε οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Άλλοι πάλι αξιοποιούν παραδοσιακά προϊόντα, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία.

Ένα απλό ποδήλατο που μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρικό αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, i-sense ένα ρολόι για άτομα με νοητική στέρηση που βοηθάει στο γρήγορο εντοπισμό τους, Watch Οut συσκευή εμποδίων κεφαλής για άτομα με προβλήματα όρασης, ενυδρείο που χρησιμοποιείται για καλλιέργεια φυτών είναι μερικά από τα προϊόντα των νεαρών επιχειρηματιών που είδαμε σήμερα. Αξιοσημείωτο ήταν το πάθος των μαθητών με το οποίο παρουσίαζαν τις εταιρείες τους. Προσωπικά συγκινήθηκα στο περίπτερο μαθητών με ειδικές ανάγκες που μας παρουσίασαν το κυλικείο τους.
κωδικός έγκρισης του προγράμματος:  2016-1-EL01-KA102-023322