Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

η κα Κατερίνα Σπυροπούλου
Την Τετάρτη 17-02-20 15 μαθητές της Γ΄τάξης των Τομέων Υγείας και Διοίκησης-Οικονομίας σχολείου μας επισκέφθηκαν την έκθεση γαλλικών πανεπιστημίων του 2020.

Τα παιδιά γνώρισαν από κοντά πολλά γαλλικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ενημερώθηκαν από την κα Κατερίνα Σπυροπούλου για τα προγράμματα σπουδών τους καθώς και για το σύστημα υποδοχής τους, η οποία πρότεινε να γνωρίσουμς τις αποστολές Πανεπιστημίων στους Τομείς του Management, του Marketing και της Αρωματοποιίας-Επιστημών Χημείας. Η συνομιλία έγινε στα αγγλικά και στην ίδια γλώσσα οι μαθητές υπέβαλαν τις ερωτήσεις τους.

ο κ. Στυλιανός Αμαργιαννάκης
Κατόπιν, με μια μικρή εισήγηση ο κ. Στυλιανός Αμαργιανάκης μίλησε για τον στόχο της Γαλλίας να προσελκύσει φοιτήτριες και φοιτητές χάρη στα προγράμματα σπουδών της με ελάχιστο κόστος εγγραφής και στη συνέχεια σε μία σύντομη, αλλά περιεκτική παρουσίαση η κα. Σπυροπούλου  εξήγησε το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα και τις δυνατότητες που υπάρχουν για σπουδές μόλις οι μαθητές τελειώσουν το σχολείο.

Οι σπουδές μπορεί να είναι Προπτυχιακές, Μεταπτυχιακές ή και τα δύο μαζί.

Η πλήρης διάρκεια σπουδών είναι:
  • Πτυχίο LICENCE-3έτη
  • Μεταπτυχιακό Master M1+M2-2έτη
  • Διδακτορικό-3 έτη 
Για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ είναι ιδιαίτερα ελκυστική η επιλογή Προπτυχιακών σπουδών BTS/DUT, Πανεπιστημιακό Πτυχίο Τεχνολογίας, μόνο με δύο έτη σπουδών. Με αυτό το πτυχίο είναι εύκολη η επαγγελματική αποκατάσταση ακόμα και στη Γαλλία. Ανάμεσα στις προυποθέσεις εγγραφής σε κάποιο τμήμα - οι διαθέσιμες ειδικότητες είναι πάρα πολλές - είναι οι βαθμοί των μαθητών στις τάξεις Β΄ και Γ΄, η συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις της χώρας μας ακόμη κι αν αποτύχουν και η γνώση της γαλλικής γλώσσας επιπέδου Β2 στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.

Η παρουσίαση έκλεισε με τις ερωτήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας και τις ευγενικές απαντήσεις της κας. Σπυροπούλου!

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.grece.campusfrance.org

Το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου ευχαριστεί θερμά το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης για την εγκάρδια υποδοχή και την διεξοδική ενημέρωση των μαθητών μας. 

Συνοδοί των μαθητών ήταν η Υπδντρια κα Ιωάννα Μερσίνη και η καθηγήτρια της Γαλλικής Γλώσσας κα Έφη Σαπουντζή.