Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

ΔΙΑΧΥΣΗ ERASMUS+KA1: ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ ΣΤΟ Δ΄ ΚΑΠΗ ΕΥΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ

τα μέλη του Δ΄ ΚΑΠΗ Ευόσμου με την κα Μ.Τζίκου, την κα Ειρ.Πατσιούρα, τους μαθητές και τους καθηγητές του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου
Την Πέμπτη 16-05-2019 το μεσημέρι, στο Δ΄ ΚΑΠΗ Ευόσμου (Λαγκαδά 5, Κάτω Εύοσμος) πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία βιωματική ημερίδα κατά την οποία οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου οργάνωσαν ένα σημείο φροντίδας - point of care, δηλαδή ένα σημείο παροχής υπηρεσιών τηλεϊατρικής. 

Η ανοιχτή αυτή εκδήλωση στόχευε στην διάχυση των σύγχρονων ευρωπαϊκών διαδικασιών υποστήριξης της ενεργούς γήρανσης στην τοπική κοινωνία και διοργανώθηκε από:
  • την Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου και τον Αντιδήμαρχο κο Παύλο Σιταρίδη
  • το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου (ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ)
  • το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου  
  • την Οικονομολόγο MBA κα Ειρήνη Πατσιούρα της εταιρείας Vidavo 
  • την Ειδική Παθολόγο, Διαβητολόγο Υπερτασιολόγο κα Βαΐα Ιωαννίδου 
 

Υποστηρίχθηκε επίσης από το Σύλλογο Νεφροπαθών Νομού Θεσσαλονίκης 

Α. Ενημέρωση των μελών πριν τις εξετάσεις

Αρχικά, η Πρόεδρος του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ κα Σοφία Τριανταφυλλίδου και η Υπεύθυνη του Δ΄ΚΑΠΗ κα Μαρία Τζίκου, παρουσίασαν την ομάδα των μαθητών και των καθηγητών του σχολείου  και αναφέρθηκαν στους στόχους της επίσκεψης.

η Πρόεδρος του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ κα Σοφία Τριανταφυλλίδου (αριστερά)
Ο Δ/ντής του σχολείου κ.Γιάννης Βιόπουλος και η καθηγήτρια κα Γεωργία Γροζτίδου κάλεσαν τα μέλη του ΚΑΠΗ να ανταποκριθούν στις διαδικασίες δημιουργίας του point of care και εξήγησαν την σημασία της ενθάρρυνσης των μαθητών ώστε να ασκηθούν σε πραγματικές επαγγελματικές συνθήκες.

Ο κ.Βιόπουλος αναφέρθηκε στη στη βοήθεια του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Θεσσαλονίκης για την δημοσιοποίηση της εκδήλωσης. Τόνισε τη συνεργασία με το ΔΗΚΕΠΑΚΕ και ιδιαιτέρως με την Διευθύντρια κα Μαρία Μπάμπου, τους Προϊσταμένους κο Φώτη Γιαγκόζη και κα Αμαλία Λούρου ώστε το Κέντρο να ενημερώσει τα μέλη των ΚΑΠΗ για τους στόχους και την αξία της υλοποίησης της ημερίδας.

Επίσης αναφέρθηκε και στην συμβολή της εταιρείας Vidavo. Συγκεκριμένα παρουσίασε την πλατφόρμα Vida24 μέσω της οποίας θα λάβει χώρα η τηλεματική ιατρική. Πρόκειται για μια βραβευμένη πλατφόρμα τηλεϊατρικής, η οποία προσφέρει διαρκή και διασφαλισμένη κάλυψη διασυνδεδεμένης υγείας σε πραγματικό χρόνο καθώς επίσης και προληπτική καταγραφή αλλά και παρακολούθηση των συμπτωμάτων, με στόχο την πρόβλεψη και αποτροπή προβλημάτων υγείας. Όπως εξήγησε η ενεργοποίηση της Vida24 είναι απολύτως εύκολη, και διασφαλίζει τα αποτελέσματα δυνάμει του πρωτοκόλλου λειτουργίας της ίδιας της εφαρμογής και των συνδεδεμένων έξυπνων ψηφιακών ιατρικών συσκευών που τη συνοδεύουν.

ο κ. Γιάννης Βιόπουλος και η μαθήτρια Δήμητρα Γεωργακούδη
Εκ μέρους των παιδιών μίλησε η μαθήτρια Δήμητρα Γεωργακούδη, η οποία αναφέρθηκε στις δεξιότητες που αποκόμισαν οι μαθητές από την πρόσφατη συμμετοχή τους μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και του Erasmus+KA1 στην Αγγλία καθώς και στις δυνατότητες που τους παρέχει ο εξοπλισμός τηλεϊατρικής που αποκτήθηκε από τη χρηματοδότηση του "Νόησις - Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ".

Η κα Μαίρη Τρυφινοπούλου μίλησε για τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία για μια ολοκληρωμένη φροντίδα των ασθενών. Τόνισε πως οι σύγχρονες αυτές υπηρεσίες βοηθούν τους ηλικιωμένους να ζουν με άνεση και να ταξιδεύουν με ελευθερία.    

Στο παρακάτω σύντομο video μπορείτε να παρακολουθήσετε την μαθήτρια Γεωργακούδη και την κα Τρυφινοπούλου


Η κα Πατσιούρα, της Vidavo, αναφέρθηκε στις δυνατότητες για επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στον τομέα της τηλεϊατρικής διότι όλο και περισσότερες χώρες της ΕΕ υιοθετούν την ηλεκτρονική υγεία για να προάγουν την πρόληψη των πολιτών τους. Ιδιαιτέρως για την χώρα μας, που είναι νησιωτική, ανάλογα συστήματα εγκαθίστανται σε απομακρυσμένα σημεία ώστε οι πολίτες να μπορούν να παρακολουθούνται από γιατρούς αστικών κέντρων αποτρέποντας τις δαπανηρές αερομεταφορές. Υπογράμμισε πως ανάλογα συστήματα μπορούν να τοποθετούνται από φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τέλος η κα Πατσιούρα συνεχάρη το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου για τις δράσεις του και τις ευκαιρίες που δίνει στους μαθητές του.

Στο παρακάτω σύντομο video μπορείτε να παρακολουθήσετε απόσπασμα της παρέμβασης της κας Πατσιούρα και της διάγνωσης από απόσταση της ιατρού κας Βαΐας Ιωαννίδου.


η κα Ειρήνη Πατσιούρα (Vidavo) συνομιλεί ταυτοχρόνως με τα μέλη του ΚΑΠΗ και με την ιατρό σε τηλεδιάσκεψη



Β. Τι είναι το point of care? Πως το δημιούργησαν τα παιδιά? Τι μπορεί να παρέχει?

Οι μαθήτριες ξεκίνησαν τις εξετάσεις μετά από την ενυπογραφή δήλωση συγκατάθεσης των εξεταζόμενων (GDPR). Συγκεκριμένα εξέτασαν το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση των μελών του ΚΑΠΗ και δημιούργησαν ισάριθμους ατομικούς ψηφιακούς ιατρικούς φακέλους οι οποίοι αποθηκεύθηκαν σε ηλεκτρονικό αρχείο ώστε σε δεύτερο χρόνο να αποτελέσουν τη βάση για την εξ αποστάσεως γνωμάτευση.


Στη συνέχεια τα παιδιά του Τομέα Πληροφορικής & Ηλεκτρολογίας συνδέθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης με την με την ιατρό κα Ιωαννίδου διενήργησε απομακρυσμένη διάγνωση αξιοποιώντας τα διαθέσιμα στοιχεία μέσω της μέσω της Vida24 που είναι ασφαλής διαδικτυακός τόπος για τα προσωπικά δεδομένα.

Γ. Επίδειξη της συσκευής e-pill reminder

Η εκδήλωση έληξε με την επίδειξη των λειτουργιών της συσκευής «e-pill reminder» που κατασκεύασαν τα παιδιά και βοηθά τα άτομα της 3ης ηλικίας, και όχι μόνο, να λαμβάνουν ορθά την φαρμακευτική τους αγωγή. Ο κ.Λευτέρης Ναθαναηλίδης ανάλυσε την χρησιμότητα μιας τέτοιας συσκευής και τα πλεονεκτήματά της στην υγεία των ηλικιωμένων ατόμων.


Δ. Οι εκπαιδευτικοί που οργάνωσαν την εκδήλωση

Στην οργάνωση της εκδήλωσης έλαβαν μέρος εκτός από τους προαναφερθέντες και οι καθηγητές του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου κα Ιωάννα Μερσίνη, κα Ερασμία Ζαχάρογλου, κα Ζωή Μπέλλη και κα Χρυσούλα Αντωνιάδου.

Ε. Ποιες ιατρικές υπηρεσίες δέχθηκαν οι ηλικιωμένοι 

Συνοψίζοντας, τα μέλη του Δ΄ΚΑΠΗ Ευόσμου δέχθηκαν τις παρακάτω ιατρικές υπηρεσίες από τους μαθητές:
  • μετρήθηκε το σάκχαρο και η αρτηριακή τους πίεση με τον κατάλληλο εξοπλισμό τηλεϊατρικής
  • δημιουργήθηκε ο προσωπικός τους ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος 
  •  πραγματοποιήθηκε για τον καθένα εξ αποστάσεως ιατρική γνωμάτευση
  • γνώρισαν τις λειτουργίες της συσκευής «e-pill reminder»

ΣΤ. Πως προετοιμάστηκαν οι μαθητές

Τα παιδιά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας τέτοιας διαδικασίας  προετοιμάστηκαν κατάλληλα μέσω των παρακάτω δραστηριοτήτων που οργάνωσαν, καθόλη την διάρκεια του σχολικού έτους, οι καθηγητές τους. Οι δραστηριότητες αυτές ήταν οι εξής: 
  1. κατάρτιση, για δύο εβδομάδες στο Ην.Βασίλειο, στις σύγχρονες αυτές τεχνολογίες, μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) δια του Erasmus+ΚΑ1 2018-1-EL01-KA102-047553 με τίτλο: «Integrated Services for Active Ageing jobs and innovative entrepreneurship» 
  2. κατασκευή των έργων α) «Point of Care» (ηλεκτρονικοί ιατρικοί φάκελοι) και β) «E-pill Medication Reminder» (συσκευή υπενθύμισης λήψης χαπιών) με τη χρηματοδότηση του «Νόησις» μέσω του προγράμματος «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ». 
  3. εκπαίδευση στον σύγχρονο αυτό εξοπλισμό από την εταιρεία Vidavo 
Ζ. Ακολουθούν φωτογραφίες και video

Ζ.1. Φωτογραφίες  


η ιατρός κα Ιωαννίδου μιλά με τα μέλη του ΚΑΠΗ μέσω τηλεδιάσκεψης
η ιατρός κα Ιωαννίδου συνομιλεί με την κα Πατσιούρα μέσω τηλεδιάσκεψης
οι μαθήτριες εξετάζουν τα μέλη του ΚΑΠΗ






Ζ.2. Σχετικά video

Παρακολουθείστε τα δύο παρακάτω σύντομα video όπου το point of care και το e-pill reminder παρουσιάζονται από τους μαθητές μας στο "Νόησις" στις 17-04-19  στο 11ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής.




2ο ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ: Υπεύθυνη επικοινωνίας κα Ι.Μερσίνη, Διεύθυνση: Τέρμα Σμύρνης ΤΚ 56224 Εύοσμος, Τηλέφωνο σχολείου:2310707071, Fax: (2310)757424, Ε-mail: 2epal-evosm@sch. 

Δ΄ΚΑΠΗ ΕΥΟΣΜΟΥ: Υπεύθυνη κα Μ.Τζίκου, Τηλέφωνο Τηλέφωνο:2310666533, Διεύθυνση:Λαγκαδά 5, Κάτω Εύοσμος, ΤΚ 562 25 Εύοσμος